18 jaar jong en molenaar

18 jaar jong en molenaar

Anouk

Molens.. dat zijn van die dingen die thuis horen in het rijtje klompen, kaas en prostituees. Maar wat je niet bedenkt als je een keer zo'n ding ziet staan, is dat er scholieren zijn die een speciale opleiding volgen om molens aan het werk te zetten en te onderhouden.

Stefan Teeling is er zo één. Hij is de op één na jongste molenaar in Friesland. 18 jaar jong en hij heeft niet een hele lange grijze baard. “Op mijn derde gingen we een molen bezoeken. Zo’n grote molen maakt een behoorlijk grote indruk op je als je nog zo klein bent. Vanaf dat moment was ik eigenlijk al verkocht."

In november kreeg Stefan zijn diploma molenaar. Anderhalf jaar leerde hij het vak van leermeester Sjerp de Jong. Nu werkt Stefan op de Froskepôllemolen, bij Leeuwarden.

Eerst deed Stefan de mavo en nu gaat 'ie door met de havo. School lijdt er niet onder: "Ik neem mijn huiswerk gewoon mee, als ik bijvoorbeeld een boek moet lezen voor Nederlands of Engels. Ik hoef enkel de molen op gang te helpen en daarna doet hij het werk zelf wel."


Ik bezocht Stefan tijdens de meivakantie, toen hij er bijna dagelijks te vinden was.
“Ik zie het als een hobby. Ik vind het leuk om dit te doen, maar het is en blijft vrijwilligerswerk. Ik zou er niet mijn beroep van willen maken, maar je weet nooit wat de toekomst brengt.”

Froskepôllemolen.

PS. Het was er mooi en stil. Zie (en hoor) dit filmpje dat ik er maakte.

Gepubliceerd op 18 mei 2010
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

G.

G.

Wat moet je eigenlijk doen als molenaar?

12 jaar geleden

G.

G.

Mooie foto's trouwens!

12 jaar geleden

N.

N.

Zorgen dat de molen blijft werken, onderhoud doen en de molen gebruiken. ^^

12 jaar geleden

M.

M.

Sexy

12 jaar geleden

N.

N.

Leuke foto's & filmpje. Vind het best cool als je zoiets als hobby hebt, weer eens wat anders dan gamen en zo ^^

12 jaar geleden