Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Onderzoeksbureau Markteffect doet een landelijk onderzoek naar studiekeuze. Alle Nederlandse scholieren kunnen meedoen. Als je 'm invult, verdien je gegarandeerd 2 euro. Klik hier!

Finalisten Jonge Dichter des Vaderlands bekend

Finalisten Jonge Dichter des Vaderlands bekend


Jonge dichters met trillende handjes van de zenuwen kunnen hun pen voortaan weer stevig vasthouden. Deze week zijn de genomineerden van de Jonge Dichter des Vaderlands bekendgemaakt. Alle veertien stuks. 

Vol trots presenteren we Neerlandsch grootste dichttalent. Houd je vast, want de naam van de uiteindelijke Dichter des Vaderlands zit er dus al bij. Tromgeroffel en applaus graag voor:

De genomineerden

Sterre van Aalst, Thomas van 't Groenewout, Julie Droeghaag, Jochum van der Woude, Lynn van Ewijk, Floris Teuling, Lize Schraepen, Emma van Diepen, Kenza Bolsius, Rianne van Dam, Sannemaj Betten, Joanne Hoekstra, Emmeke Bos en David Akkerman. En voor wie niet goed heeft opgelet tijdens het lezen: het vrouwelijk geslacht overheerst! 

Zestig inzendingen

De dichtjury (Tweede Kamerlid Frans Timmermans, poëziefreak Arie Boomsma, Poetry international-voorzitter Bas Kwakman en dichters Vrouwkje Tuinman en Nyk de Vries) boog zich over het werk van zestig jonge deelnemers, die elk vier gedichten hadden ingezonden. Sms-gedichten, rap- en songteksten of andere poëtische hoogstandjes mochten ook.

De poëzie van bovenstaande veertien was verreweg de beste, maar dat betekent niet dat die hun titel en tweejarige voorbeeldfunctie, roem, voorleestournee en publicatie op Scholieren.com nu al in de pocket hebben. Sterker nog: de echte Poëtische Slag bij Jong Holland begint nu pas.

Masterclass

In het weekend van 26 en 27 november treden deze literaire strijders ten tonele in een masterclassweekend, waar ze les krijgen van professionals in het schrijven en presenteren van poëzie.

Onder andere Tjitse Hofman, Anneke Claus en Kees Spiering zulllen de groep nog een scheut extra dichtkunst bijbrengen. Onze blogger Luuk (geen deelnemer, wel dichttalent) ist dabei en zal verslag uitbrengen (inclusief de dichttips) op Scholieren.com.

Poëzieclip

Aan het einde van het weekend presenteren de kandidaten zich live aan de jury, die ter plekke het kaf van het koren scheidt en drie finalisten selecteert. Zij maken een eigen poëzieclip, waar het publiek (ja, jij dus!) online op kan stemmen.

In juni wordt de eerste Jonge Dichter des Vaderlands benoemd. Wij houden u op de hoogte!

voeg reactie toe

6624

reacties

Jochum van der Woude, is dat dingaantouwtje? want ik dacht me te herinneren dat die ook regelmatig mee deed met zulke wedstrijden. Of zeg ik nu iets heel weirds?
door Duckdonkey (reageren) op 18 november 2011 om 16:49
Yes, dat is Dingaantouwtje. Overigens staan ik en BrightBlue er ook tussen.
door Em. (reageren) op 18 november 2011 om 17:03
Dus er zitten drie forummers tussen de genomineerden? Nice. Gefeliciteerd!
door Kim (reageren) op 18 november 2011 om 20:09
Awkay, cool kijk er naar uit de forummurs te ontmoeten!
door luuk (reageren) op 19 november 2011 om 0:33
@Em. Ah das gaaf, 3 forummers ertussen! maar van jou en Bright Blue weet ik de namen niet, dus dat is moeilijk raden:P
door Duckdonkey (reageren) op 19 november 2011 om 9:47
Sannemaj, aangenaam!
door Ondicht (reageren) op 30 november 2011 om 10:11
@Bright Blue: Supercool Sannemaj, gefeliciteerd met je finaleplaats! Heb je dit al gezien: http://www.scholieren.com/artikel/1836/dichtend-toptalent-komt-samen-in-delfzijl ?
door Kim (reageren) op 30 november 2011 om 10:23

Wat doe jij om het plastic in de oceaan te verminderen?