Zo word je veelgevraagd dj

Zo word je veelgevraagd dj

Nick Cornelissen (17) is niet alleen een gast bij mij op school. Hij is DJ in de plaatselijke kroeg en wordt om de haverklap gevraagd om -goedbetaald- te draaien op feesten.

Vol bewondering zie ik hem z'n bedrijfje runnen. Dat je ergens heel goed in bent, oke, maar hoe zorg je ervoor dat iedereen dat weet? Hoe krijgt hij het voor elkaar dat 'ie zo vaak gevraagd wordt voor een feest?

5 tips om naamsbekendheid te krijgen, van een natuurtalent.

1. Kies een onderscheidende naam

Door een onderscheidende naam te kiezen, onthouden mensen je, zo steekt Nick van wal.“Mijn eigen naam is Nick, maar omdat er nogal veel mensen Nick heten, heb ik van mijn DJ-naam “DJN_JOY” gemaakt. Dat wordt volgens mij veel beter onthouden.”

Deze tip komt ook goed van pas bij het maken van een website. Kies voor de website altijd een adres dat indruk maakt op mensen: verzin een originele titel.

2. Reageer

Actie = reactie. En andersom. Door de plaatselijke krant een beetje in de gaten te houden en snel (ERG BELANGRIJK!) te reageren op voorstellen van anderen, kun je veel voor elkaar krijgen.

Nick: “Vorig jaar heb ik op een feest voor 500 man gedraaid. Er stond een advertentie in de krant waar gevraagd werd om ‘mee te denken’ aan een alcoholvrij gemeentefeest. Ik heb meteen een mailtje gestuurd en toen bleek dat ze eigenlijk ook wel een DJ zochten. Zo makkelijk is het soms.”

3. Twitter (niet)

“Ik geloof dat Twitter niet veel uithaalt” zegt Nick stellig. “Het is leuk om zo nu en dan te laten zien wat je kunt, maar veelal word je op Twitter gevolgd door vrienden. Naamsbekendheid krijg je juist door in contact te komen met mensen die je niet kent.”

Maar: als je al een Twitter-account hebt, kan het geen kwaad daar je werkresultaten op tentoon te stellen. “Zo heb je kans dat vrienden ze retweeten en dan horen andere mensen weer van je.” Maar speciaal een Twitter aanmaken voor je kersverse carrière, is volgens Nick onzin.

4. Vraag niet meteen teveel geld

Door in het begin een lage (of zelfs geen) prijs te vragen voor je werk, willen veel mensen misschien wel gebruik van je maken. Dat is wat je moet hebben; mond-tot--mond-reclame.

“En als je op een gegeven moment dan wel een 'echte' prijs wil gaan vragen, is dat helemaal niet lastig,” legt Nick uit. “Tik op Google de naam van je hobby in, en je vindt genoeg concurrentie en de prijzen die zij vragen. Zo hoef je dat helemaal niet zelf te bedenken.”

5. Zorg voor visitekaartjes

Een goede indruk achterlaten bij mensen, is één van de belangrijkste vereisten voor naamsbekendheid, vindt Nick. Elk feestje kan zomaar het begin van een glansrijke carrière zijn.

“Het is heel verstandig om visitekaartjes te laten drukken en er altijd een paar van in je portemonnee te hebben om uit te delen”, zegt Nick. "En die website komt later wel, als alles eenmaal loopt."

Maar het allerbelangrijkste staat niet in dit rijtje. Nick: “Als je maar iets doet wat je leuk vindt en heel goed kunt, dan zullen geïnteresseerden altijd wel vanzelf contact met je opnemen”.

Aan de slag dus, potentiële DJ's, beeldhouwers, papier-maché'ers, winterijsverkopers en stuntmannen van Nederland en Vlaanderen. Hier meer jonge ondernemers-artikelen. En heb je zelf tips? Deel ze in de reacties!

Gepubliceerd op 3 december 2011

REACTIES

L.

L.

Volgens mij zijn al die geweldige radio dj's die je nu op de diverse radiozenders,en dance festivals hoort ook zo hun carriëre begonnen, (zoals, DJ Tiësto, Mark van Dalen, DJ Isis, Armin van Buren, Afrojack, en nog een paar van die dj's) en wie weet behoort DJN_JOY, ook binnekort bij die groep die van zijn hobby zijn beroep kan maken....

12 jaar geleden

F.

F.

als julllie eens een dj zoeken neem dan een kijkje op http://www.feestdj-avorio.nl/

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.