"Stoppen met huiswerk maken jij, NU je bed in!"

"Stoppen met huiswerk maken jij, NU je bed in!"

Door Kim

Jij denkt dat je fanatiek bezig bent als je tot negen uur 's avonds aan je huiswerk zit? Scholieren in Zuid-Korea lachen je keihard uit.

Daar zet de politie nu speciale teams in om jongeren naar bed te sturen. Niet omdat die nachtenlang zitten te gamen, maar omdat ze tot superlaat huiswerk maken. 

Het woord 'zesjescultuur' is niet te vertalen in het Koreaans: daar zwoegt en ploetert iedereen voor een tien. Minimaal.

Dood en verderf

Maar da's daar ook wel nodig: hoge cijfers zijn een must-have om toegelaten te worden tot een universiteit. Zonder uni later geen goeie baan, en zonder baan vast niet genoeg Wons op je bankrekening om je boodschappen te betalen. En meer van dat soort dood en verderf.

Dus wat doen pa en ma? Die eisen superhoge cijfers. En als je dat op een gewone school niet lukt, dan droppen ze je gewoon in een hagwon. Da's een soort Luzac-school in het kwadraat: elitaire mini-klasjes en schooldagen van 14 uur. Lees het dagboek van deze leerling - en check ook de reacties daarop!

Hij krijgt vast niks van Sinterklaas als-'ie geen 10 haalt.

Obsessie

Noeste arbeid dus, maar nog steeds wordt slechts 70% van de hagwon-leerlingen op een topuniversiteit aangenomen. Klinkt een beetje doorgedraaid, nietwaar?

Dat vond president Lee Myung-bak ook. In 2008 beloofde hij een einde te maken aan deze 'obsessie'. Hij heeft al reguliere scholen verbeterd en universitaire toelatingsexamens verboden: nu draait 't alleen nog om persoonlijkheid en hoge cijfers.

Speciaal politieteam

Maar een hoop ouders lijken daar schijt aan te hebben en hun kroost nog steeds naar een hagwon te sturen. Vandaar de nieuwe politieteams die checken of er na tien uur 's avonds nog licht brandt in de klaslokalen.

Zo ja, dan krijgen de hagwons een boete, maar de ouders van de studiebollen niet. En de leerlingen zelf... die worden dus linea reca naar bed gesturd.

Waarin ze onder de dekens nog snel hun wiskundesommen afmaken.

Zuid-Korea is niet het enige land met een onderwijsobsessie. In bijvoorbeeld Amerika kunnen ze er ook wat van: klikkerdeklik.

Foto's: Flickr

Gepubliceerd op 4 oktober 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

D.

D.

Mijn moeder stuurt me ook weleens naar bed tijdens het huiswerk maken, maar dat heeft vooral te maken met dat ik niet de beste concentratie heb (en ik ga heus niet vroeg naar bed).

12 jaar geleden

I.

I.

Wat zijn dat voor scholen?
Martelkampen?

Oké ik weet dat een goede opleiding belangrijk is, maar een schooldag van 14 uur en dan ook nog thuis tot 's avonds laat blokken gaat toch echt te ver!!!

Het is gewoon ziek!

Hoge cijfers zijn belangrijk, maar niet als je het op de verkeerde manier leert. Je moet namelijk wel begrijpen wat je leert en niet klakkeloos alles onthouden om vervolgens bij de toets de goede antwoorden in te vullen. Oftewel je moet begrijpen wat er staat!

En een keertje een laag cijfer maakt echt niet uit.
Deze studenten zijn gewoon ...

hoe zeg je dat ook al weer ...

GESTOORD!!!

12 jaar geleden

S.

S.

In Japan zelfde geval: daar is de prestatiedruk bizar hoog. Zo mogen jonge werknemers pas hun kantoor verlaten nadat hun baas dat heeft gedaan. Kwestie van respect. Vaak maken ze zulke lange dagen dat ze simpelweg tijd te kort komen om te kunnen slapen.

Gevolg: Japan heeft een van de hoogste zelfmoordratios van de wereld.

Althans, dat heb ik ooit eens ergens gelezen.

12 jaar geleden

I.

I.

@Simon:
Tuurlijk zijn de zelfmoordratios hoog!
Alleen is de manier waarop je zelfmoord pleegt anders dan normaal.
Je werkt je namelijk letterlijk dood.

Door oververmoeidheid en te weinig rust kun je dus uiteindelijk sterven.
Puur omdat je lichaam geen rust krijgt en je te veel van je lichaam eist.

Je bent ook sneller geirriteerd en neemt ook minder kennis op (oftewel je leert minder goed). Koffie is niet de oplossing en slaappillen ook niet! Gewoon ouderwetse rust!

Die mensen werken zich gewoon dood.
En ik kan je nu al voorspellen, dat gaat in Nederland ook gebeuren.
Zoals het er nu uit ziet, zullen over enkele tot tientallen jaren de Nederlanders ook moeten werken tot ze erbij neervallen.

Het pensioenstelsel is naar zijn grootje, onderwijs zullen we langzamerhand zelf moeten gaan betalen (wat uiteindelijk te duur wordt, omdat werken en school amper samen gaan (vermoeidheid)) en de zorgpremies reizen de pan uit.

Studentenkortingen worden minder of gaan verdwijnen en studenten moeten gaan lenen om rond te kunnen komen.
De studenten van nu zullen waarschijnlijk tot hun dood moeten werken, omdat er als zij met pensioen mogen waarschijnlijk helemaal geen pensioen meer is.

Je denkt misschien dat de regering het wel oplost en dat dit helemaal niet zo is, maar denk eens na! Denk je nou echt dat de regering dit niet zou verzwijgen. Ze verzwijgen het om geen onrust te zaaien.
Deze rampentijden komen sneller dan wij denken.

We krijgen het zwaar!!!
Nederland is failliet.
Net als alle inwoners!

Sorry dat dit een beetje off-topic was, maar het moest er gewoon even uit!

12 jaar geleden

A.

A.

Dit is ook zo in Amerika, daar kennen ze ook absoluut geen zesjescultuur!

12 jaar geleden

K.

K.

Klopt. Zie ook de link onderaan het artikel.

12 jaar geleden

I.

I.



@anoniem:
Dat is helemaal niet waar van Amerika!!!
Tuurlijk heb je van die fanaten, maar over het algemeen is Amerika vrij normaal.

Daarnaast moet je met de volgende punten rekening houden:
- In Amerika zijn er wel normale Voortgezet Onderwijs scholen, maar een groot deel van de Amerikanen gaan naar de Universiteit (ook de studenten met een lager niveau). Dit resulteerd in hard blokken, want het is en blijft een Universiteit.
- Een vriendin van me is een jaar in Amerika geweest en heeft daar ook onderwijs gevolgt. Het is daar gewoon normaal net als in Nederland, ook het huiswerk en het blokken. Het is daar alleen groter, gemiddeld 3x groter dan een gemiddelde Nederlandse Voortgezet Onderwijs school.
- De cijferbeoordeling is anders in Amerika. Amerikanen werken met een F t/m A schaal. Waarbij F staat voor 1 en een A gelijk staat aan een 10. Dus een zesjescultuur is niet eens mogelijk (logisch)!

Vergis je niet, in Amerika worden ook veel thuisstudies gevolgt.
Denk maar eens aan alle jonge filmsterren, die studeren tussen de opnames door.

Je kan Nederland (maar ook Zuid-Korea) niet vergelijken met Amerika!
In Amerika is alles anders en gaat alles ook anders.

Off-Topic:
In Amerika hebben ze naast meisjes die chearleaden ook (geloof het of geloof het niet) jongens die chearleaden.
Dus zowel jongens teams als meisjes teams doen daar aan chearleaden!

Je moet het maar durven om als jongen in een roze pakje op Justin Bieber te chearleader terwijl de hele school toekijkt
Ik heb alle respect voor de jongens die het wel durven, want zij hebben een heleboel lef en dus ballen.

12 jaar geleden

U.

U.

@ ikkuh, kun je nou eens voor 1 keer je smoel houden?

12 jaar geleden

D.

D.

Toen ik de titel las, dacht ik hetzelfde mee te maken. Soms zit ik vlot tot 11 uur achter mijn huiswerk (hé kijk, nu weer). Dan komt mijn moeder ook altijd zeggen dat ik moet stoppen met huiswerk maken zo laat. Maar dit is absurd! Je kind een beetje de goede richting in duwen oke, maar school tot 10 uur 's avonds?

12 jaar geleden

H.

H.

blij dat ik hier leef, je kunt hier gewoon je diploma halen met zesjes

12 jaar geleden

T.

T.

Ik ben liever gelukkig dan dat ik me dood werk op school

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.