De jongste is een verwend nest en de oudste weet alles beter

De jongste is een verwend nest en de oudste weet alles beter

“Oh nee, Annemieke is weer naar boven geweest!” roept m'n moeder vaak.

Da's synoniem voor: wat laat ze weer een teringbende achter zonder het zelf door te hebben.

Maar heus, ik kan er niks aan doen. Ik ben namelijk de jongste in het gezin. En die doen dat nou eenmaal.

Funeste factor

Uit slim onderzoek is gebleken dat je plekje in het gezin van invloed is op jouw karakter.

Je wordt gevormd door invloeden van buitenaf. Vrienden, familie, school: ze zijn allemaal schuldig aan het misbaksel dat jij wordt. Maar ook het feit dat jij de oudste/middelste/jongste of enige kind bent, is funest.

Oudste = perfectionist

Hoe dan? Simpel als wat. Mannetje en vrouwtje krijgen een dikke blozende baby. Dat ben jij. Bij elk geluidje dat je kirt, boert of burpt krijg je applaus en bevestiging. Niet zo gek dus dat de oudste in het gezin prestatiegericht is en zich op school als de eeuwige perfectionist gedraagt. 

Je houdt je agenda tiptop bij en gaat stotteren van veranderingen. 'Verantwoordelijk' en 'betrouwbaar' zijn jouw woorden. Maar door al die aandacht heb je ook kans een te grote boost aan zelfvertrouwen te krijgen waardoor je een betweter wordt. Al geldt dat natuuuuurlijk niet voor jou!

Bovenstaande geldt trouwens ook voor wie enig kind is. Je hoeft dan niet per se eenzaam of egoïstisch te zijn: zelfstandigheid en vroeg wijs zijn vanwege al die oude mensen om je heen, komt vaker voor.

Middelste = zelfstandige popiejopie

Baby nummer twee schreeuwt intussen om aandacht. Maar mama weet nu hoe alles werkt en geeft geen staande ovatie meer bij elke scheet. Wat doe je dan? Middelste kinderen zijn vaak rasechte grappenmakers en populair. 

Bovendien zin ze over het algemeen sneller zelfstandig omdat je meer ruimte krijgen zelf dingen te ontdekken. Zoals de nieuwe collectie van de Zara. Ze zijn soms een tikkie ijdel door hun innerlijke drang naar bevestiging.

Jongste = bang voor kritiek

De ooievaar is opnieuw van stal. De jongste is geboren! Vervoerd in de poppenwagen, vertroeteld en geknuffeld. De jongste in het gezin krijgt veel aandacht, wordt ontzien van klusjes en mama wil het liefst dat de jongste nog even echt kind blijft. Scheelt haar namelijk weer een facelift.

Benjamins zijn vroeg wijs maar kunnen slecht tegen kritiek. Thuis was iedereen zo lief voor ze, maar in de grotemensenwereld is dat anders.  Verveling en een slechte concentratie spelen vaak een rol maar als ze ergens voor gaan, komt het ook af. Als ze eindelijk eens die teringbende opruimen, doen ze 't ook goed.

Doe er je voordeel mee

Kortom, jij hebt voortaan een excuus om tegen je leraar te zeggen dat je je huiswerk niet hebt gemaakt. Je moeder kreeg namelijk zestien jaar geleden een baby, je grote broer, die alle aandacht opeiste.

Toen jij eenmaal on earth verscheen, kreeg je niet de aandacht die je broer wel kreeg. Daardoor kon niks anders doen dan gaan rondhangen met je vrienden omdat je innerlijke bevestiging nodig hebt. Duhh.

Copyright foto's: Corina Mavrodin

Gepubliceerd op 21 oktober 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

C.

C.

Heey,
leuk artikel!
En vooral vet mooie foto's!
Grtz

12 jaar geleden

N.

N.

Dit klopt best wel bij ons thuis. XD

12 jaar geleden

S.

S.

herrrrkenbaarrrr!

12 jaar geleden

A.

A.

zo is het thuis bij ons ook
en ik ben de jongste en kan eerlijk zeggen dat de meeste inderdaad klopt als ik er zo over na denk

12 jaar geleden

L.

L.

O, dit klopt echt helemaal!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.