Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Maatschappelijke Stage op je twaalfde = kinderarbeid

Maatschappelijke Stage op je twaalfde = kinderarbeid

Door Kim

Een paar middelbare scholen wilden frisse brugpiepertjes direct op maatschappelijke stage sturen, maar dat blijkt toch echt niet te mogen. Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) heeft 't even uitgezocht: stagelopen als je 12 bent is kinderarbeid.

En voor wie het nog niet wist: kinderarbeid is in Nederland verboden sinds 1874.

Twaalf scholen hadden een brief geschreven aan de Eerste en Tweede Kamer, om te vragen of daar geen mouw aan te passen viel. Nee dus, schrijft Kamp nu in een andere brief aan de Tweede Kamer. Je moet minimaal 13 zijn om legaal stage te mogen lopen.

Eerste stagedag samen

Initiatiefnemer Riemke Leusink, rector van het Christelijk Lyceum Zeist, vertelt Scholieren.com: "Wij willen graag de brugklassers één dagje gezamenlijk stage laten lopen, samen met hun mentor. Zo kunnen ze een beetje wennen en merken ze dat zo'n maatschappelijke stage echt niet saai, eng of stom is. Dan kunnen ze in de tweede klas veel makkelijker zelf op zoek naar een individuele stage."

Maar ja, meestal ben je twaalf als je in de brugklas komt, en word je ergens in dat schooljaar pas dertien. Als zo'n stagedag halverwege het jaar plaatsvindt, is dus lang niet iedereen oud genoeg.

Liever in de brugklas al

Kan zo'n gezamenlijk eerste stagedagje dan niet gewoon in de tweede klas, als iedereen dertien is? Leusink wil sowieso de dertig verplichte stage-uren over zoveel mogelijk schooljaren verspreiden, maar er is nog een reden:

"In de brugklas staan leerlingen echt nog overal voor open, vinden ze alles interessant en zuigen ze informatie op als een spons. In de tweede gaan veel kinderen toch al een beetje puberen, en vinden ze zo'n stage al stom of nutteloos. Dan doen we dat liever in het eerste jaar al."

Al het andere mag wel

Een beetje vreemd is dat alle andere Nederlandse wetten die over kinderen gaan, wél ingaan zodra een kind 12 wordt. Vanaf je twaalfde mag je bijvoorbeeld kiezen bij welke gescheiden ouder je wilt wonen en kun je een taakstraf (=werk!) krijgen als je je misdraagt. Alleen een Maatschappelijke Stage lopen mag dan dus nog niet, omdat er allerlei wetten zijn die jonge kinderen beschermen tegen uitbuiting.

De minister ziet niet genoeg reden om al die wetten aan te passen. Wat je als 12-jarige wél mag is stagelopen binnen de schoolmuren. Dus dan gaat de hele klas op stage bij een koel bedrijf, en dan mogen de 12-jarigen de conciërge helpen met corvee..

Zou jij zo'n eerste brugwup-stagedag wel zien zitten? Of moet je je in de eerste klas juist nog helemaal niet met stagetoestanden bezig hoeven te houden?

Gepubliceerd op 25 augustus 2011

REACTIES

K.

K.

Op zich denk ik dat die 12 scholen best een punt hebben. Maar aan de andere kant vraag ik me af hoe nuttig zo'n enorme kudde bruggers voor een bedrijf kan zijn. Of ze niet juist massaal in de weg lopen en weinig inhoudelijks leren.

25 brugkeutels + mentor die een dag meehelpen op een kinderboerderij, dan denk ik meteen aan hokken die voor de grap opengezet worden, , onhandige jongens die per ongeluk babybiggetjes uit hun handen laten vallen en "MEVROUWWWW! Delano heeft geitenpoep op mijn Blackberry gesmeerd! IEEEEUW! Nu moet-'ie nablijven he?".

12 jaar geleden

W.

W.

Ik ben het met Kim eens.

12 jaar geleden

S.

S.

Ik denk: die brief klinkt als slapende honden wakker maken. Je kan ook gewoon als school lekker doen, who cares dat het onder zo'n suf regeltje valt. Nu heb je de minister gevraagd om toestemming en kom je er zeker niet mee weg.

Ik bedoel een dagje stage lopen met je mentor en 25 klasgenoten. Da's natuurlijk niet echt kinderarbeid.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.