Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Hoog diploma loont

Hoog diploma loont

Door Simon

Verzin maar eens een creatief plaatje bij dit artikel. Wat dacht je van het logo van het CBS?Geld maakt niet gelukkig, maar toch: wat ga je eigenlijk verdienen als je afgestudeerd bent? Hoe hoger je diploma, hoe hoger je salaris. Wo'ers verdienen anderhalf keer zoveel als hbo'ers en zelfs twee keer zoveel als mbo'ers.

Dat staat in het onlangs gepubliceerde rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (een overheidsinstantie die over werkelijk alles cijfers bijhoudt).

Het CBS heeft mensen die hun diploma al op zak hebben, gevraagd wat ze tegenwoordig verdienen. Een mbo'er verdient gemiddeld 25.000 euro per jaar, hbo'ers gemiddeld 36 duizend euro en een wo'er gemiddeld 50 duizend euro.

Ook opvallend: aan het begin van hun carrière is het salaris van de afgestudeerden redelijk gelijk, maar daarna stijgt het salaris van een mbo'er in de veertig jaar daarna nog maar een beetje, terwijl het salaris van een wo'er bijna is verdriedubbeld als ze met pensioen gaan.

Studierichting

En los van het opleidingsniveau, welke studierichting kun je het beste kiezen? De hoogste inkomens worden verdiend in de richting 'juridisch, bestuurlijk, openbare orde en veiligheid' (47 duizend), advocaten en zo dus. Goeie tweede zijn de bollebozen van 'wiskunde, natuurwetenschappen en informatica'. Kies je een baan in de zorg of word je leraar, dan moet je je instellen op een lager salaris.

De cijfers gaan over de periode 2007-2009, dus misschien dat het over een paar jaar wel weer anders ligt. En wat niet in dit rapport staat, is wat je gaat verdienen als je helemaal geen diploma hebt gehaald. Maar als je deze cijfers zo hoort, zet het je dan aan het denken over je studieplannen of heb je er schijt aan?

Gepubliceerd op 3 augustus 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

R.

R.

liever arm dan een saaie baan. kom op zeg!
trouwens best flauw voor de lageropgeleiden dat ze minder betaald krijgen, terwijl ze (fysiek) vaak juist harder werken.

12 jaar geleden

S.

S.

Dit vind ik altijd z'on onzin. De inkomensverschillen zijn oneerlijk omdat lageropgeleiden zwaarder fysiek werk verrichten? Wij zitten +/- 8 jaar langer op school waarbij we een mega studieschuld opbouwen waar we ons te pletter voor moeten werken. Door dit soort uitspraken ga ik inderdaad twijfelen aan de intelligentie van de vmbo'ers.

12 jaar geleden

S.

S.

Het is ook wel lastig: Stel je voor je hebt het in je om een supermarkt te managen. Als je als supermarktmanager hetzelfde zou verdienen als als vakkenvuller, waarom zou je dan de opleiding er voor volgen, de extra verantwoordelijkheid op je nemen, de extra stress?

12 jaar geleden

F.

F.

Ik ben het met Silke eens dat het niet raar is dat je meer verdient als je gestudeert hebt. De verschillen zijn echter vrij groot.
Dit heeft ook te maken met vraag en aanbod.

Trouwens, ik denk niet dat Rashanen vmbo doe.

12 jaar geleden

R.

R.

@ Floris, klopt.
sorry hoor silke, maar ik doe gymnasium en probeerde me een keer in te leven in een vmbo'er. Just voor de verandering.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.