Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zwemmen van Martine Kamphuis: goeie young adult thriller

Zwemmen van Martine Kamphuis: goeie young adult thriller

Door Kim

Martine Kamphuis schreef de laatste jaren spannende thrillers voor volwassenen (Kift, Vrij, Ex), maar heeft zich nu gericht op het genre van de young adult thriller.

En dat is haar goed afgegaan, zo blijkt uit het resultaat Zwemmen.

Scholieren.com publiceert iedere maand tien goede uittreksels van boeken die net uit zijn, en wekelijks lichten we er ééntje uit. Zo kan jij eens een ander boek kiezen dan de titels op de vergrijsde literatuurlijst van je docent

Maanden na de plotselinge dood van haar vader kan Sofie haar draai nog niet vinden. Haar vrienden zijn lief en bezorgd, maar begrijpen haar niet. Gelukkig vindt Sofie een luisterend oor bij Hugo, haar leraar en vertrouwenspersoon.

Leraar-leerlingseks

Het contact wordt voor hen beiden steeds belangrijker totdat ze er niet meer omheen kunnen - het is méér dan de bijzondere vriendschap die ze dachten te hebben. Maar deze leraar Nederlands overschrijdt een grens en doet iets wat niet is toegestaan. Hij heeft seks met zijn leerlinge.

Sofie's ex-vriendje Carlo ziet het allemaal met lede ogen aan en probeert erachter te komen wat zich in het nabije verleden heeft voorgedaan met de andere meisjes op zijn school.

Niet zo ideaal

Ook Sofie komt er na een tijdje achter dat de leraar niet zo'n ideale vertrouwenspersoon is als ze steeds heeft gedacht. Het leidt tot een spannende ontknoping.

Kamphuis vertelt het verhaal met twee verhaallijnen: de ene is die van de ik-vertelster Sofie, de andere is van de verhaallijn van het ex-vriendje.

Prima 'voor de doelgroep'

Onze boekverslagenschrijver Cees van der Pol is te spreken over het boek. "Het is spannend en goed geschreven, en geschikt voor de nieuwe doelgroep van de schrijfster," vindt hij.

Maar voordat je naar de bieb of boekhandel rent: "De doelgroep bestaat niet voor niets vooral uit pubers van de derde en vierde klassen. Misschien is deze thriller voor een havo- of vwo-eindexamenlijst iets te licht."

Toch is 't een goede keuze voor vmbo-eindexamenkandidaten, vindt Cees. En dat levert je twee punten op je lijst op. En 200 pagina's.

Gepubliceerd op 9 augustus 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.