Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

1500 nieuwe woorden

1500 nieuwe woorden

Hidde

Eindelijk. Je leraar Nederlands mag niet meer huilie huilie doen als je zegt 'even die bangalijst te retweeten'. Deze twee woorden zijn namelijk toegevoegd aan de Dikke van Dale. Het bekendste woordenboek van de Nederlandse taal heeft in totaal 1500 nieuwe woorden toegevoegd.

Goed nieuws dus voor banga's, poenpakkers, wordfeuders en flarfers. Want al deze woorden zijn nu goed Nederlandsch.

Banga's over 10 jaar

Ton den Boon, hoofdredacteur van het Groot woordenboek der Nederlandse taal, vertelt op de website van BN DeStem hoe de selectie van nieuwe woorden in z'n werk gaat. Het gaat vooral om woorden die het afgelopen jaar vaak in de media zijn verschenen, zegt 'ie. Grexit bijvoorbeeld, de exit van Griekenland uit de euro.

Maar niet alle woorden komen in aanmerking: "De woorden moeten over een tijdje ook nog gebruikt worden. Zeker tweederde van deze 1500 woorden zullen we over tien jaar ook nog kennen." Dat hebben die banga's goed gedaan, dus.

Pas in 2015

Helaasch is het voorlopig nog niet mogelijk om je leraar te slaan met 't dikke woordenboek als hij je weer eens verbetert wanneer je 'zit te wordfeuden in de vlaggenschipwinkel in de toeristenval'. Want de nieuwe versie van het boek komt pas in 2015 naar de vlaggenschipwinkel (flagshipstore klinkt toch iets beter) van de grote boekenwinkels. Even wachten nog, dus.

Gepubliceerd op 19 oktober 2012
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

F.

F.

Wat een superleuk blog!! Echt, wat heb je een leuke schrijfstijl!

9 jaar geleden

W.

W.

Stupide hoe snel woorden tegenwoordig aan de van Dale worden toegevoegd... Alsof het woord wordfeuden over een paar jaar nog gebruikt wordt, dat spelletje is nu al weer veel minder populair. Zo ook met Grexit, waarom wordt dat een nieuw woord? Gaat iemand over tien jaar zeggen: "Weet je nog, tien jaar geleden, met de eurocrisis, met die Grexit?". Sorry hoor maar woorden worden gewoon té snel opgenomen in het Nederlands, jammer!

Wel leuke blog overigens :P

9 jaar geleden

C.

C.

Flarf.

9 jaar geleden

B.

B.

@weetniks
Helemaal gelijk. De meeste woorden zullen later gewoon vervagen en die moet je niet meteen aan het woordenboek toevoegen....

9 jaar geleden