Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Zitten blijven. Wie beslist: je ouders of jij?

Zitten blijven. Wie beslist: je ouders of jij?

Met zo'n rapport zou ik het ook wel weten.Bas weet nu al dat ‘ie blijft zitten. Z’n ouders willen dat hij het jaartje vwo over doet, maar dat ziet Bas dus echt niet zitten. Zelf wil hij het liever op de havo proberen. Wie krijgt zijn zin?

In het hectische leven van scholieren is er één baken van rust: het LAKS. Wanneer wij het allemaal even niet meer weten, staan zij klaar met een antwoord. Ook een vraag? Reageer hieronder, mail of bel het LAKS: info@laks.nl / 020 5244060.

Zellef doen

“Beste LAKS,

Ik blijf dus zitten dit jaar, en mijn ouders zeggen dat ik op VWO moet blijven en dat ik niet zonder hun toestemming naar HAVO kan gaan. Nu is de vraag: is dat echt zo, is het echt onmogelijk te veranderen zonder de toestemming van de ouders? Want het lijkt me de keuze van de leerling zelf. Heb er al bijna een jaar over nagedacht en het is voor mij dus echt geen optie tot mijn 19e op school te zitten.

Bij voorbaat dank voor het antwoorden. 

Bas” 

In gesprek gaan

“Beste Bas, 

Helaas heb je zolang je minderjarig bent zelf over een hoop zaken geen formele zeggenschap. Je ouders beslissen dan voor jou. Ook als de keuze eigenlijk bij jou zelf zou moeten liggen.  

De eerste zeggenschap op het gebied van overgaan en terugstroom ligt bij je school. Zij hebben als het goed is de criteria om over te gaan naar een volgend jaar of niveau op papier gezet. Vaak is het zo dat je pas bij de tweede keer blijven zitten een niveau terug moet. Maar de school kan ook het docentenadvies zwaar laten wegen. Wat dat betreft kun je eens met je school overleggen hoe zij ertegen aankijken om jou op havo of op vwo door te laten gaan. Zo lang het binnen de eigen criteria valt, heeft de school namelijk meer te zeggen dan je ouders.

Als de school jou de keuze geeft om te blijven zitten op vwo, of terug te gaan naar havo, wordt die beslissing in overleg met je ouders genomen. Wat dat betreft is het dus lastig om zonder toestemming van je ouders terug te stromen naar havo. Maar als je dat zelf heel graag wilt, zou ik dit heel duidelijk maken aan je school en je ouders. Niemand zit te wachten op een ongemotiveerde leerling. Misschien kom je er in een goed gesprek toch uit. 

Succes! 

Met vriendelijke groet, 

Het LAKS”

Gepubliceerd op 17 juni 2011

REACTIES

S.

S.

Het slaat gwn nergens op dat je niet mag beslissen of je overstapt of niet. Alsof je het beter kan wanneer je ouder ben. Ik bedoel je weet zelf toch wel wat je aankan en wat niet? Ouders voelen zich sms te belangrijjk:P. moeten ze niet doenxD.

xxx

12 jaar geleden

B.

B.

Je moet zoiets gewoon zelf bepalen... motivatie is ook een factor...! Maar aangezien dat kennelijk niet mag, zou ik het gewoon goed uitpraten met school, ouders, etc. als je een beetje redelijke ouders heb is het geen probleem.
Maar, eerlijk gezegd, kan je met zo'n lijst nog wel over gaan! Dat daar, zijn zes tekorten (een 5 = 1 tekort, 4 = 2 tekorten etc.) en dat is nog best op te halen als je er op tijd bij bent. In de 2e had ik zoveel tekorten, ik ben gewoon overgegaan naar de 3e (dan wel als bespreekgeval), in de 3e was het weer raak; ZEVENTIEN tekorten deze keer! Maar toch zit ik nu gewoon in de 4e, en heb ik nu helemaal geen tekorten. (gelukkig leer ik ook 'es iets ^^)
Maar als je liever naar de havo gaat... gewoon goed onderbouwen waarom je dat per se wilt; en het is nog steeds jouw leven! ;)

12 jaar geleden

H.

H.

kies zelf dann ::P

12 jaar geleden

J.

J.

ge zyt ne makkak as ge da doet joenge brpeksgeiter

12 jaar geleden

M.

M.

Heei,
Ik zit nu ook op de HAVO.
Ik vind wel dat je het moet beslissen.
JIJ doet toch de opleiding?
Je ouders niet.
Je moet doen waar je je prettig bij voelt..

Zo zie ik het dan.


Veel succes !

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.