Op je twaalfde in de collegebanken

Op je twaalfde in de collegebanken

Door Kim

Stel: je kunt goed leren en slaat op de basisschol twee klassen over. De middelbare school blijkt te simpel te zijn en op je twaalfde ga je met je vwo-diploma in je kinderbroekzak Wiskunde en Informatica studeren. Totale onwerkelijkheid?

Voor Floor Sietsma (bijna 14) is dit geen droom maar real life. Het Amstelveense meisje leerde zichzelf lezen toen ze drie was en op de basisschool liep ze al snel voor op de rest van de klas. Floor: "Dat was geen leuke tijd, ook omdat de leraren niet wilden geloven dat ik voorliep op de rest en me pertinent géén IQ-test wilden geven."

Vwo in anderhalf jaar

Uiteindelijk ging ze op haar tiende naar het tweetalig gymnasium, maar ook dat bleek niet haar niveau te zijn. Na driekwart jaar vervelen in de les beloofde haar moeder haar dat ze er nóóit meer heen hoefde en zochten moeder en dochter samen naar een andere opleiding.

Dat werd Smart Studying: een opleiding waarin Floor zichzelf in ruim een jaar, met enige begeleiding, klaarstoomde voor haar eindexamen. "Niet dat die begeleiding was wat ik verwachtte, maar het was beter dan wat ik daarvoor deed," vertelt Floor.

Lekker prutsen

Op haar twaalfde begon ze als Nederlands jongste studentje met wiskunde en ICT, omdat ze zich bij één studie waarschijnlijk toch ging vervelen. Wiskunde vond ze helemaal geweldig, en tijdens ICT kon ze "lekker met computers prutsen".

Haar eerste dag op de universiteit kan ze zich nog goed herinneren. "Ik kreeg van een heleboel medestudenten te horen dat ze ontzettend verbaasd waren, maar lullige opmerkingen heb ik niet gehad. Wel krijg ik nu af en toe tijdens een gesprek ineens te horen: 'Toen ik op de basisschool zat…Hé Floor, dat is voor jouw pas drie jaar geleden!', maar daar kan ik wel om lachen."

Creepstudent

Na een jaar besloot Floor te stoppen met wiskunde. Niet omdat ze het niet bij kon benen, maar omdat er naar eigen zeggen een creep in de collegebanken zat waar ze helemaal gek van werd.

Tegenwoordig ziet een normale week er voor haar uit als die van een tweedejaars student: maandag tot en met donderdag heeft ze college of practicum, en vrijdags zit ze thuis 6 á 8 uur te blokken. Twee uur leren, een half uur pauze, twee uur leren, een half uur pauze, en dat de hele dag door. "Soms heb ik daar wel de balen van ja, maar verder hoef ik doordeweeks en in het weekend niets te doen".

Vast geen vrienden

Wie ‘Floor Sietsma’ googelt, vindt talloze fora met teksten als "Heeft dat meisje wel hobby’s of vrienden van haar eigen leeftijd?" Floor heeft dat zeker wel, ze gaat vaak met wat oudere vrienden naar de film, de stad in, computerspelletjes spelen en vanaf binnenkort wil ze af en toe gaan hardlopen met haar puppy Lola. Bijbaantjes heeft ze niet, maar in een zakgeldloze bui gaat ze nog wel eens typen voor haar moeder.

Denkt Floor dat ze met twee vingers in haar neus haar master gaat halen? "Nee, tegenwoordig moet ik er wel wat voor doen. Niet dat ik stof niet begrijp, maar practica nemen altijd veel tijd in beslag, net als het nalezen van collegestof. Misschien dat ik wel minder lang dan een gemiddelde student bezig ben voor school, maar dat vind ik wel lekker."

Nog een studie

Toekomstplannen heeft Floor nog niet, al wil ze op haar 15e, als ze haar Bachelor op zak heeft, nóg een studie gaan doen. Eerst wil ze haar Master of Logics halen, daarna wil ze misschien Psychologie studeren. Op haar 22e is ze daarmee klaar, en wil ze misschien gaan reizen of ‘gewoon’ gaan werken. En dan is ze weer net zo ver als jij en ik...

Dit interview publiceerden we in december 2005 op Scholieren.com, Floor was toen dertien. Inmiddels is ze net negentien, tig studies verder en hebben we haar opnieuw geïnterviewd.

Gepubliceerd op 1 december 2005
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

F.

F.

Hahaha hele mooie eindzin! ''Inmiddels is ze net negentien, TIG STUDIES verder en hebben we haar opnieuw geïnterviewd.'' ;)

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.