Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Mijn ouders tracken me. Uit liefde.

Mijn ouders tracken me. Uit liefde.

Jij bent echt niet de enige die dat ziet.Het was gisteren voorpaginanieuws: ouders breken massaal in op het virtuele leven van hun kroost! Mijn ouders keken elkaar glimlachend aan toen ik het artikel aan ze voorlegde.

“Misschien is de tijd nu aangebroken om het je te vertellen,” zeiden ze voorzichtig. “We zien álles wat je online uitvoert. Al jarenlang.”

Het voorgevoel bevestigd

Na de grootste schok te hebben verwerkt (een proces dat inderdaad enkele vliegende borden en wat heftige woordenwisselingen kostte), overviel mij een wonderbaarlijk gevoel van tevredenheid. Hun bekentenis kwam eerlijk gezegd niet bepaald uit de lucht vallen.

Hun troostende arm om me heen – ver voordat ik verteld had van m’n onvoldoende - kon ik altijd verklaren door Magister, net als hun liefdevolle pogingen me naar het rechte pad te leiden na een spijbeluurtje. Maar dat ze bijvoorbeeld wisten welke schoenen ik had besteld bij de H&M, slechts enkele seconden nadat ik op ‘verzenden’ had geklikt, had me echter al meermaals verbaasd. Gelukkig besefte ik al gauw wat deze openbaring werkelijk betekende: mijn ouders houden van me! Echt Heel Veel!

Geen loverboys meer

Wat fijn dat ze bereid zijn honderden euro’s te spenderen aan software, zodat ze kunnen checken of ik niet ongemerkt verleid word door een 43-jarige pedofiel. Vandaar ook dat ik die iPhone zo gemakkelijk kreeg! Meer dan een paar onzichtbare apps zijn niet nodig om erachter te komen met welke loverboys ik nu weer afspreek in het parkje. Al die tijd heb ik in gelukzalige onwetendheid kunnen leven, omdat zij me tegen eventueel naderend onheil konden beschermen. Wat ben ik toch eigenlijk gezegend!

En niet alleen veiligheid, maar ook gemak wordt door deze Big Brother-praktijken bevorderd. Ik hoef m’n ouders bijvoorbeeld niet meer te bellen als ik langer in de stad blijf, want ze ontvangen al m’n naar vrienden verzonden sms’jes toch  wel.  Ook die €3,50 die ik elke maand uitgeef aan de smoezenrubriek uit de Cosmo!Girl kan ik voortaan in een drankje steken, want ze weten tegenwoordig op twee meter nauwkeurig waar ik uithang. I-de-aal!

Selectie aan de poort

Sinds mijn moeder ook op m’n Facebookaccount inlogt, worden haar kookkunsten bovendien met laaiend enthousiasme ontvangen. Als mijn vriendin voor de derde keer opschept van de lasagne, lacht m’n moeder haar bemoedigend toe. “Lekker, hè?” knikt ze, en grinnikt dan: "Het stond bovenaan je lijstje met Favorite Foods!"

Daarbij wordt het nu gelukkig tijdig duidelijk als ik flirt met een jongen die niet bij m’n familie past. “Geen goed plan,” mailt m’n vader dan als ‘ie de berichtgeschiedenis heeft gecheckt. “Houdt niet van de Beatles en leest geen Multatuli.” Dat scheelt weer een paar moeizame gesprekken met m’n pa én een aantal ongemakkelijke diners.

Try this at home!

Ik kan nog uren doorgaan, maar voor mij is er geen twijfel over mogelijk: elke goede ouder moet dit doen, en wel per direct. Wie wil er nu geen veilig omgeving creëren voor zijn kind, zodat er op tijd kan worden ingegrepen bij gevaarlijke situaties? Het internet blijft een potentiële bron van criminaliteit, seks en drugshandel. Wie zijn ogen sluit voor de bevuiling van onze tere kinderzieltjes, moet zich maar flink op zijn intenties bezinnen.

Zelfs als de ouder-kindrelatie na de aanvankelijke woede-escalatie níet verbetert, is er geen reden tot wanhoop. In het ergste geval hoef je als ouder na de achttiende verjaardag geen dag langer meer voor je nageslacht te koken. Inderdaad, die paar honderd euro investeringskosten verdien je dus sowieso weer terug!

Gepubliceerd op 7 mei 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

R.

R.

Lijkt me zeer bizar dat je ouders je niet vertrouwen in wat je online doet, hebben ze geen vertrouwen in je of zo? Mijn ouders laten me gelukkig volledig vrij betreft wat ik doe op het Internet.

12 jaar geleden

B.

B.

Zo bizar is het nou ook weer niet....
Het is best vaak zo dat ouders meer weten dan zoon/dochter denkt.
En ze zullen het heus niet doen uit wantrouwen, eerder uit houden van.
Maar, gelukkig weet ik dat mijn ouders veel te onhandig met de computer zijn om zoiets te doen.....

12 jaar geleden

D.

D.

@Bo,
haha zo is het bij mij nu ook:P
Op school weet ik wel dat de leraar precies kan zien wat ik doe dus daar houd ik me in, maar mn ouders(en vooral mn moeder)zijn veel te onhandig met de computer om zoiets te kunnen:P
Dingen die ik op internet doe moeten ze dan echt per toeval tegenkomen al lijkt me dat ook vrij lastig voor ze, want tot een tijdje terug wist mn moeder niet eens hoe ze een extra tabblad in internet explorer moest openen:P

12 jaar geleden

L.

L.

Ach, f*** privacy - zolang ik niets verkeerds doe mag iedereen die het boeiend genoeg vind met mij internetten.

12 jaar geleden

J.

J.

dit klinkt heel sarcastisch, (:
maar leuk geschreven

12 jaar geleden

S.

S.

Gelukkig laten mijn ouders me vrij op internet..
Maar mijn ouders hoeven echt niet al mijn
berichtjes te lezen ! En als ze willen weten waar ik ben
kunnen ze me gewoon smsen.
Ik zou het aardig verstikkend vinden als me ouders me altijd in de gaten houden. Een beetje vertrouwen toch?

12 jaar geleden

&.

&.

pardon? ze kunnen dus al je e-mails lezen, je chat-geschiedenis en met wie je afspreekt? dan heb je haast geen privacy meer! ik moet er niet aan denken dat mijn ouders al mijn e-mails kunnen lezen!
het klinkt inderdaad een beetje sarcastisch, maar leuk geschreven!

12 jaar geleden

C.

C.

TJa..... Nou ik zou der niet aan moeten denken. Voor jongere kinderen tot een jaar of 16 kan ik het begrijpen, maar ben zelf nu 18 en me ouders moeten het echt niet in hun hoofd halen om me te gaan controleren. Ik vind het artikel redelijk overdreven en veel te veel geschreven zoals ouders willen horen.

12 jaar geleden

J.

J.

Ach ja, gelukkig hebben we altijd Ubuntu nog met een geëncrypteerde hardeschijf. En ik ben de enige met de wachtwoorden van de modems etc.

Ik zou mijn ouders moeten bespieden. Maar dit doe ik niet want naar mijn mening is dit tegen de internationale rechten van de mens en de grondwet, ik vind ook dat mensen vervolgd moeten worden als ze dit soort praktijken beoefenen. Daar brengt dit luchtige stukje helaas geen verandering in.

12 jaar geleden

H.

H.

Even terzijde gelaten dat heel je verhaal nergens op slaat; heb je helemaal geen dure software nodig, als het wel met behulp van dit soort software was gedaan had je er zelf heel simpel achter kunnen komen als je een beetje beter oplet, want als hackers nu precies hetzelfde wel onzichtbaar doen zul jij dat in ieder geval dus nooit weten...

Verder bestaat er niet zoiets als 'onzichtbare apps' voor de iPhone, Apple biedt alleen een dienst aan waarmee je via de computer je iPhone kan volgen, maar dat kan ook alleen maar met toestemming vanaf de iPhone zelf en dat je hier niet achter bent gekomen zegt meer over jou dan over het goede 'spionage werk' van je ouders.

12 jaar geleden

I.

I.

Wow, ligt het aan mij of druipt er hier sarcasme vanaf?

Internet is net als kinderen buiten laten spelen. Je moet ze af en toe in de gaten houden maar dan laten gaan. Je hebt er wel vertrouwen in dat ze geen rotzooi gaan schoppen.

12 jaar geleden

K.

K.

Ik wil echt niet dat mijn ouders al mijn berichten lezen ö
verder...

12 jaar geleden

Y.

Y.

Dit is eigenlijk hetzelfde, dat je met een vriend(in) afspreekt, in een speeltuin ofzo en dat je vader in de bosjes zit om al je gesprekken af te luisteren -,-

12 jaar geleden

S.

S.

wtf? waarom zou een jongen niet bij je passen als je geen multatuli leest?? ik bedoel wie leest dat tegenwoordig nog? die boeken liggen ergens te verstoffen in de bibliotheek.

12 jaar geleden

E.

E.

Gelukkig zijn mijn ouders niet zo geschift.

12 jaar geleden

L.

L.

zou zo door de ouders geschreven kunnen zijn...

gelukkig zijn mijn ouders niet handig met pc's en ben ik zelf wel erg handig ermee dus bij mij zullen ze niets vinden zelfs als ze zouden zoeken

12 jaar geleden

N.

N.

Ben ik de enige die niet snapt of dit sarcasme is of niet???

12 jaar geleden

R.

R.

Heerlijk die sarcasme, ik denk dat ik iemand dit zwaar kwalijk zou nemen als hij/zij/het bij mij zou doen.

12 jaar geleden

M.

M.

Ben ik even blij dat mijn ouders NIET gezegend zijn met interwebz talent :') Ze verpesten mijn leven al genoeg HAHAHA. Laat staan dat ze ook nog mijn internetleven aan perken gaan stellen, nee dankuzeer.

12 jaar geleden

L.

L.

het is best wel duidelijk dat dit níet door iemand van rond de 16 is geschreven :') dit is gewoon een volwassene die dat keylogger wil promoten. bullshit zeg

& idd, heb even wat meer vertrouwen in je kind zeg. zelf hyves/facebook aanmaken en af en toe eens wat krabbels lezen kan ook genoeg zijn toch? dit is gewoon een enorme inbreuk op de privacy van dat kind. doe normaal zeg, hij/zij moet toch echt zélf er mee om leren gaan, ouders kunnen hun kind best begeleiden, maar dit is echt super overdreven. en wat schiet je er mee op? weten wat je kind allemaal voor leugens tegen je verteld en haar/hem er vervolgens niet mee kunnen confronteren, want ja, hij/zij mag het niet weten. want als je kind het weet, gaat ie toch alles op zo'n manier doen dat de ouders er niets van merken. dan maar niet niet op msn over dat spijbeluurtje praten, maar over de sms. beetje sneu dit

12 jaar geleden

W.

W.

Is dit niet gewoon hardnekkige spyware? (check de link bovenaan de pagina)

12 jaar geleden

D.

D.

Wat een onzin ze. dit is toch niet goed? Als ik met eens meisje afspreek of ergens anders naartoe ga dan hoeven ze dat toch niet allemaal te weten? Er is dan geen vrijheid en err is in t leven veel minder te ontdekken.de spanning is er af.

En ze hoeven ook niet te weten op welke porn ik lig te fappen

12 jaar geleden

L.

L.

Mijn ouders hebben ook zo'n programma. Ik vind het maar niks. Ze gunnen mij dus geen privacy en hebben ook geen vertrouwen in wat ik doe. Echt stom. Is dit niet een overtreding van privacy dan?

12 jaar geleden

B.

B.

Wat fijn dat sommige mensen niet begrijpen dat dit hele artikel ontzettend sarcastisch is en er serieus op ingaan. Heb ik ook weer een hoogtepuntje gehad lol

12 jaar geleden

V.

V.

nah das fijn! je hebt hele maal geen geheimen meer, je ouders mogen je overal mee lastig vallen! geen vriendinnen meer waar je je hart mee kan luchten, of vrienden, geen vriendjes meer, want ja, tis toch maar een loverboy volgens je ouders als hun hem niet mogen, je hebt niks meer voor je zelf, want je privacy is nooit privacy geweest, nou das me zo geweldig, ongelovelijk, goed he? ik steek nog liever een mes dwars door me hals, dan dat ik geen vrijheid meer heb


wees blij met je leven, wees vrij, oh nee wacht, dat kan niet meer

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.