Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

TV-tip: Over de streep

TV-tip: Over de streep

Door Simon

Afgelopen zomer zond de KRO deze prachtige documentaire uit, nu wordt 'ie herhaald. Vanavond (woensdag) om 20:25, Nederland 3. Het Amsterdamse IJburg College laat een stel Amerikanen invliegen om de in de VS succesvolle methode 'Challenge Day' voor het eerst op een Nederlandse school in te zetten.
De methode wordt ingezet om pesten op scholen tegen te gaan en wederzijds respect te stimuleren. Centrale vraag: wat weten we nu eigenlijk van elkaar? Check de trailer; de hele documentaire (50 minuten) kan je gratis en voor nop bij UitzendingGemist bekijken.

Met dank aan redacteur Tjeerd, die zag dat 'ie herhaald werd en 'm zelf ook fantastisch vond.

Lijkt 't je wat voor bij jou op school? Hoe kijken leerlingen van het IJburg College zelf terug op die dag en de uitzending? Laat een reactie achter!

Gepubliceerd op 6 oktober 2010
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

V.

V.

Ik vind dit echt raar om te zien! Op een Vrije School weet iedereen veel meer van elkaar. Wij zouden dit echt niet nodig hebben. Eigenlijk triest dat andere scholen zulke dingen wel nodig hebben.

13 jaar geleden

G.

G.

@ Violingirl
Ik denk dat het je zwaar tegen valt wat je echt van je vrienden weet. En het lijkt mij een goed idee om dit op meerdere scholen in Nederland te doen.

13 jaar geleden

V.

V.

@Gijsos
Ik denk het niet, ik zit namelijk met de meesten al vanaf groep drie in de klas. En diepe gesprekken zijn bij ons op school niet zeldzaam. Hier iets over een periode (drie weken lang elke dag de eerste twee uur) waarin we op de Vrije School elkaar echt heel goed leren kennen en waar ook heel wat af gehuild wordt.

De periode Parcival is een van de 11e-klasperiodes (5e klas) zoals beschreven in het vrijeschoolleerplan. Leerlingen zijn dan een jaar of 17 en kunnen aan de hand van het verhaal over Parcival nadenken over hun eigen leven. De leerkracht vertelt ?de Parcival?, het zestien avonturen
tellende ridderverhaal van Wolfram von Eschenbach en stelt vragen als:. Ben je ooit op de proef gesteld? Waar geloof jij in? Wat is het doel in jouw leven? Ofwel: Wat is jouw graal? Er ontstaan open gesprekken in de klas en leerlingen doen uitspraken als: .Ik heb mezelf helemaal gevonden!, Inspirerend! Je leert jezelf kennen, ook dankzij de groep.
?Parcival? is niet zomaar ?een leuk ridderverhaal?. Er zijn al ongelofelijk veel mensen met Parcival bezig geweest: zo heeft hij vele schilders geïnspireerd; Wagner maakte de opera ?Parsifal?, Huub Oosterhuis herschreef het verhaal in dichtvorm, Jaap ter Haar maakte er een kinderboek van en er zijn al vele lezingen gegeven over mogelijke interpretaties van het werk. Voor mij staat het verhaal over Parcival voor de zoektocht naar je ware ik. Zijn zoektocht is een metafoor voor de weg naar de volwassenheid: van onnozel naar wijs.

13 jaar geleden

G.

G.

@violingirl; wordt er dan nooit gepest op een vrije school? wordt je er dan niet een beetje te lief van?

13 jaar geleden

V.

V.

@Gus
Bij mijn weten wordt er nauwelijks gepest bij ons op school. Ik weet niet hoe dat op andere Vrije Scholen is, maar ik vind het alleen maar positief. Natuurlijk kan niet iedereen het geweldig met elkaar vinden, maar toch vind ik de sfeer bij ons op school heel prettig. Ik heb niet het idee dat ik daar 'te lief' van word.

13 jaar geleden

S.

S.

Volgens mij -maar ik kan me vergissen- zitten er op de gemiddelde Vrije School een stuk minder leerlingen met de heftige problematiek die je een stuk minder tegen komt op scholen in achterstandswijken van grote steden. De vergelijking lijkt me een beetje krom, daarom.

Maar dat er op een Vrije School meer tijd en ruimte is voor dit soort dingen, lijkt me een goed recept tegen pesten en dat soort dingen.

13 jaar geleden

N.

N.

Ik denk dat dit bij ons op school wel echt
nut zou hebben.
we hebben slechte mentoren,
en er wordt bijna niks aan gedaan.
ik denk dat het op de meeste
'normale' scholen wel echt nut zal
hebben. ik denk dat het iig geen kwaat
kan.

13 jaar geleden

B.

B.

Ik denk dat dit goed is om op meerdere scholen te doen, er worden tegenwoordig zoveel mensen gepest.. en meestal ken je die mensen niet eens.... ik denk dat ook heel veel vrienden zulke dingen niet van elkaar weten... en bijv. van je klasgenoten, of mede leerlingen....

13 jaar geleden

B.

B.

Goede uitzending, onze initiatiefnemer heeft bij stichting respect ook een goed verhaal, hij gaat dit na de jaarwisseling in brabant op scholen uitleggen. Neem alvast een kijkje op www.stgrespect.nl en zie waar deze stichting voor staat.

13 jaar geleden

A.

A.

Ik denk dat dit heel belangrijk is. Veel kinderen voelen zich de laatste tijd niet lekker in hun vel en dat beïnvloed ook hun school soms. Iedereen heeft wel iets dat niemand weet, en soms is het gewoon belangrijk om daarover te praten. En als dat op zo een manier kan is dat toch juist goed?

13 jaar geleden

R.

R.

@Violingirl: Helemaal mee eens!

Ik zit ook op de Vrije School en herken me in wat jij zegt. De sfeer is voortdurend prettig en er wordt niemand gepest, behalve misschien af en toe in de brugklas, maar dat gaat dan snel over omdat er dan meteen begeleiding komt. Ze straffen ook heel zelden op mijn school. Ik vind het super!

13 jaar geleden

S.

S.

I have been exploring for a little bit for any high-quality articles or blog posts on this kind of area . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this site. Reading this information So i'm happy to convey that I've a very excellent uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I so much no doubt will make certain to don't put out of your mind this site and give it a look on a relentless basis.

12 jaar geleden

J.

J.

Al jaren worden dit soort dagen georganiseerd door een organisatie die UWC heet. In het programma dat zij geven is ?over de streep? slechts ??n van de mogelijkheden. Het is voor iedere leerling een fantastische ervaring om uit hun ?comfort zone? te stappen en even met andere ogen naar hun naasten te kijken.
De versie die zij doen is in het Nederlands, en qua aanpak ook nederlands, geen extreme amerikaanse taferelen.
Mocht u interesse hebben om een dergelijk programma ooit op u school te doen neem dan contact op met deze vrijwilligers organisatie om een op maat gemaakt programma te maken voor u school!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.