Steeds minder scholieren krijgen kleedgeld

Steeds minder scholieren krijgen kleedgeld

Door Simon

Het Nibud houdt de Scholierenonderzoeken sinds 1984, sinds 2008 in samenwerking met Scholieren.com.Steeds minder scholieren krijgen kleedgeld van hun ouders. Het Nibud Scholierenonderzoek 2010-2011, mede georganiseerd door Scholieren.com, is vandaag uitgekomen. Twee jaar geleden kreeg nog 41% van de scholieren kleedgeld, nu is dat nog maar 35%. Een zorgelijke ontwikkeling volgens het Nibud, omdat scholieren zonder kleedgeld niet leren omgaan met een vast budget.

Oók opvallend: een kwart van de scholieren die wél kleedgeld krijgt, geeft aan dat de ouders tóch gewoon hun kleren betalen. Erg weinig scholieren zijn helemaal zelf verantwoordelijk voor de kosten van hun kleding en schoenen; slechts 14%. En één op de 10 scholieren geeft aan altijd geld van de ouders te krijgen als ze daar om vragen.

Alles gratis

Tjeerd schrijft er in zijn column van vandaag ook over: schoolgenoten die op een 'gratis' scooter rijden, bellen met een 'gratis' BlackBerry en bij etentjes nergens moeilijk over hoeven te doen. "Als ik met mijn hele klas uit eten ga, drinken sommige leerlingen een drankje minder omdat ze 't helemaal zelf moeten betalen van zuurverdiend vakkenvullersloon of oppaseuri's.. Anderen krijgen het hele diner van hun ouders en laten nog een verse jus en een tweede toetje aanrukken."

Feitjes

Andere opvallende conclusies uit het Scholierenonderzoek:
- Gemiddeld hebben scholieren iedere maand 103 euro aan inkomsten, twee jaar geleden was dat nog 144 euro.
- Vooral de inkomsten uit bijbaantjes zijn gedaald (economische crisis?) en ouders geven ook iets minder zakgeld en kleedgeld (maar die betalen dus ook meer voor je).
- Van de 12-jarigen heeft 9% nog geen mobiel, van de 17-18 jarigen heeft iedereen (99%) een mobiel. Maar slechts 30% van de scholieren is zelf verantwoordelijk voor alle kosten van het mobieltje.
- Voor het eerst sinds het Nibud begon met de onderzoeken (1984) verdienen meisjes (108 euro) meer dan jongens (99 euro).
- Havo'ers en vmbo'ers zijn rijker dan vwo'ers. 15/16-jarigen op de havo hebben 165 euro aan inkomsten, vmbo'ers 155 euro en vwo'ers moeten het maandelijks doen met 138 euro.

Herken jij jezelf in dit beeld? En hoe zit het met jouw financiële opvoeding? Krijg je veel verantwoordelijkheid, of vind je het juist wel comfortabel dat je ouders je alles geven wat je hartje begeert?

Gepubliceerd op 6 april 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

K.

K.

Hoe komt een scholier toch aan 150 euro per maand???

Ik krijg kleedgeld, maar moet daar dan ook echt alles zelf van betalen (ik krijg dus niets extra's van mijn ouders, op = op).

En mijn telefoon abonnement moet ik zelf betalen (het staat wel op naam van mijn ouders, want je kent waarschijnlijk dat gezeur wel van: jij hebt een abonnement bij een bepaalde aanbieder, dus jij wordt daarop beoordeeld (goed voorbeeld is die hypotheek kwestie: iemand kreeg geen hypotheek, omdat ze een bepaald abonnement had afgesloten en dus te veel daaraan betaalde). Ik boek dus elke maand de abonnementskosten over naar de rekening van mijn ouders).

Ik rook en drink niet en ik ga amper uit (bespaart in totaal een heleboel kosten). Ik heb geen scooter, brommer of whatever (dit bespaart nog meer kosten).

Dus waar haalt de gemiddelde scholier zoveel geld vandaan.
Ik kan bedelen wat ik wil bij mijn ouders, maar krijg niets.
In totaal heb ik dus ongeveer €55,- per maand (kleedgeld er niet bij opgeteld) vrij te besteden. Ik zit dan wel op het Havo, maar verdien dus echt geen 165 euro per maand (ik ben 16,5 jaar oud).

Ik heb trouwens een hekel aan mensen die alles gratis van hun ouders krijgen, verwend zijn ze meer niet. En zodra ze op zichzelf gaan wonen, zullen ze merken dat ze geld tekort komen en keihard op hun bek gaan. Eerst moet iemand een paar keer flink op zijn bek gaan, voordat hij pas iets leert. En dat zullen diegenen die alles van hun ouders krijgen waarschijnlijk eerder en meer meemaken, dan jongeren die van het begin af aan al hard voor hun centen moeten werken (zoals ik, ik werk me namelijk suf voor dat geld).

Op = op, zo ben ik opgevoed. Niet lenen, maar sparen. Wil je iets kopen, maar heb je het geld niet, JAMMER DAN! En spaar maar verder tot je het wel kan kopen (dan zul je gelijk zien dat je veel beter kan krijgen. Voorbeeld: de iPad, iedereen koopt hem. Een een jaar later is de iPad 10x beter en doet iedereen de oude weg (dubbele kosten!)).

Een variant van Lenen.nl slogan: Van Lenen.nl, komt u in de schulden en snel. Onhoudt dit, want van lenen krijg je alleen maar meer schulden, en is het lastiger overeind te blijven staan in de huidige maatschappij.

Ik ben opgevoed met een kasboek, om je inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten. En ik vind dat iedereen dit zou moeten doen! Dan kan iedereen zien hoeveel en waarop bespaard kan worden.

13 jaar geleden

K.

K.

@klopt niet: O, ja. Bijna vergeten te vermelden:
Ik krijg GEEN zakgeld meer van mijn ouders, omdat ik er nu voor werk.
Oftewel eigen inkomsten, betekent geen zakgeld meer.

Bij mij kreeg ik vanaf mijn 13e geen zakgeld meer, omdat mijn ouders vonden dat ik maar een baan moest zoeken om mijn eigen centen te verdienen. En dit hielp ik verdien niet alleen meer, maar leerde ook nog om slim met mijn centen om te gaan.

Na al die jaren, nog GEEN enkele cent geleend bij mijn ouders of de bank. En dat kunnen veel jongeren (dus niet alle, maar een groot deel) niet zeggen.

Zelfs ik weet niet waar de gemiddelde tiener geld vandaan haalt om:
1 Een telefoon te kopen van boven de €150 (denk aan blackberry's,
iPhone's, etc.), terwijl een telefoon voor bellen en sms'en is en een
telefoon eigenlijk niet meer HOEFT te kunnen. Stoer hoor internet,
stoer hoor een muziekspeler (merkjes en functies daar gaat het om,
maar wordt het gebruikt, MEESTAL niet (mp3 speler en fm radio
uitgezonderd). Hoe komt de gemiddelde tiener aan toch aan zoveel geld voor zo'n ding?)

2 Een scooter, brommer of wat dan ook te kopen van boven de €1000,- en dan nog genoeg geld over hebben om die te verzekeren en een brommerrijbewijs te behalen. Terwijl als je twee jaar wacht (vanaf november niet meer, want dan wordt er een proef gedaan met rijlessen vanaf 16 jaar) je rijlessen mag volgen, een auto of brommer aan kan schaffen (want je mag ook op een brommer rijden als je je rijbewijs hebt).

Bedenk wel, waarom kun je tot je 16e wel op de fiets naar school, maar vanaf je 16e moet dat ineens op de brommer. WAAROM??? Ze zijn veel gevaarlijker dan de fiets en er gebeuren meer ongelukken mee. Daarnaast is het zo, hoe stoerder je ermee wil doen (pimpen, etc.), hoe meer geld je kwijt bent als de politie je betrapt.

Zelfs op jaarbasis (12 x €165 = €1980,-) is dit bijna onmogelijk.
Want kleding, mobiele telefoon abonnement (veel met internet en dat is duur), uitgaan, eventueel roken en/of drinken, zijn ook kosten die erbij opgeteld moeten worden.

Als iemand ZONDER te lenen (dus alleen het ZELFVERDIENDE geld, en dus niet geld wat geleend is bij de bank, klasgenoten, leraar, vrienden, ouders, oom's, tante's, opa's, oma's, één van de andere familieleden of andere personen/locaties waar je geld kan lenen) dit alles heeft kunnen betalen, vind ik dit heel knap!

Dus als je dit (het hierboven staande) is gelukt, geef dan even een reactie. Geld dat je voor je verjaardag krijgt/kreeg zie ik niet als lenen (en telt dus ook niet mee), maar als een cadeau dat je krijgt omdat je jarig bent.

13 jaar geleden

B.

B.

150 euro,-!!!

ik krijg soms zakgeld, krijg geen kleedgeld.
als ik geld nodig heb of ik wil [ een berry of een i-pad forget it, moet ik ervoor gaan werken, mijn ouders zij niet zo dom om dat allemaal te betalen.
geen geld jammer dan.

ik rook niet drink niet, ga bijna nooit uit waar je voor moet betalen.
verder spaar ik voor als ik iets dringens nodig heb.

kleren hoef ik niet zelf te betalen en mn telefoon abbenement, totdat ik er over heen ga dan wel.

13 jaar geleden

A.

A.

Ik moet het doen met 2500 euro per maand :P en dan 20 euro zakgeld );

13 jaar geleden

H.

H.

Hoe is dat nou weer mogelijk? Werk je bij Google ofzo?

13 jaar geleden

A.

A.

Haha wat een onderzoek!!
Zelf krijg en verdien ik heel veel vergeleken met leeftijdsgenoten.
Ik ben 13 (bijna 14). En ik verdien per maand 150 euro door vakken te vullen bij de ah. Krijg ik 40 euro zakgeld per maand van mijn ouders. En ik krijg geen kleedgeld maar ik krijg mijn kleding van mijn ouders en ook krijg ik per maand 10 euro beltegoed. En van al dit geld leg ik 20 euro per maand weg om leuke dingen te doen of te kopen of wat ook en de rest spaar ik. Als ik het zo lees is het echt heel veel.. Maar ben er dan ook heel erg tevreden mee! :)

13 jaar geleden

D.

D.

Op mijn 18e werd tegen me gezegd; Je bent nu volwassen en je kan alles zelf betalen. Dus moet het doen met wat ik zelf verdien en wat ik krijg aan tegemoetkomingen. Voor mijn 18e kreeg ik alleen 20 euro zakgeld en werd er 10 euro btg per maand voor mij betaald. Kleding kon ik van mijn eigen geld betalen, buiten 1x in het jaar dat ik voor 100 euro kleding kon kopen. En dan vind ik het toch knap dat ik meer geld heb dan de meeste leeftijdsgenoten die wél veel van hun ouders krijgen/kregen.

13 jaar geleden

M.

M.

224 euro
-104 euro scholierentegemoetkoming (stufi)
-50 euro zakgeld
-70 euro zorgtoeslag (hoef ik niet te betalen)
daarbij werk ik nog voor 5,60 per uur
gemiddeld verdien ik daarmee zo'n 100 euro in de maand
>Dus ik zit wel wat boven het gemiddelde..
Ik betaal alleen wel vrijwel alles

13 jaar geleden

H.

H.

@alex
er zijn mensen die over dat bedrag een jaar moeten doen om dat geld bij elkaar te hebben! dus hoe kun jij in godsnaam zoveel geld in een maand hebben?!

12 jaar geleden

#.

#.

@klopt niet

helemaal mee eens!, er zouden meer moesten moeten zijn zoals jij!
ik ben ook zo opgevoed: niet lenen maar SPAREN! ik krijg maar 10 euro per maand, en werk me suf voor 20 euro per maand! ik snap ookniet hoe de gemiddelde scholier aan zoveel geld komt!
ik heb zelf ook een iPhone maar daar heb ik denk meer dan 3 jaar voor gespaard en daar ben ik trots op, mijn abbonement hoef ik niet zelf te betalen

12 jaar geleden

K.

K.

het klopt wel. ik ben een meisje van 16 jaar werk 3 dagen per week dinsdag avond, vrijdag avond en zaterdag 13-20 als vakkenvuller. daar verdien ik gemiddeld ongeveer 120 euro per maand.
dan krijg ik nog 20 euro benzine geld voor mijn scooter van ouders
en krijg ik 30 euro zakgeld.
verder krijg ik geen kleedgeld omdat ik dan minder kan kopen als nu.

en zit ik dus op ongeveer 170 euro per maand

12 jaar geleden

N.

N.

Ik heb kleedgeld, en ik vind het maar niks. Ik begrijp best dat het goed voor je is, maar ik ben nog maar 12(!), is dat niet veel te jong?

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.