Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Ongeorganiseerde scholierenstakingen door het ganse land

Ongeorganiseerde scholierenstakingen door het ganse land

Door Simon

Er was wat rumoer de laatste weken: scholierenstakingen op 4 april? Moeten we het nou serieus nemen of niet? De Amsterdamse scholieren die ermee begonnen hieven zelfs hun twitteraccount op en wij dachten: zal wel los lopen. Nu zijn er door het ganse land toch wat incidenten te noemen, het idee van staken tegen de hoge werkdruk blijkt her en der in de smaak te zijn gevallen. Is er bij jou op school iets gebeurd?

Een greep uit de mogelijkheden:

- In Etten-Leur (bij Breda) waren er toestanden op het Munnikenheide College en de Katholieke Scholengemeenschap (KSE) meldt BNDeStem. Wat er precies is gebeurd is onduidelijk: scholieren die in de pauze besluiten te staken, de directie dreigt met schorsingen en de boel loopt met een sisser af. Welke scholier uit Etten-Leur vertelt ons wat er gebeurd is? Volgens de directeur van de KSE weten de scholieren zelf ook niet precies waartegen ze staken.

- In Rucphen (vlakbij Etten-Leur) trokken zo'n 100 leerlingen naar het gemeentehuis omdat ze het niet eens zijn met het verkorten van de zomervakantie van een week. Vervolgens ging een aantal docenten van hun school die kant op: zij legden uit dat alleen leraren te maken krijgen met een kortere zomervakantie, maar dat het voor leerlingen even lang blijft. Na een goed gesprek zijn de scholieren weer keurig terug naar school gegaan.

- Uit Veendam (Groningen) komen grimmiger berichten: op het Ubbo Emmiuscollege zou een docent 'klappen hebben gekregen' meldt de Telegraaf. Een groep van 50 scholieren van een andere school werd de voet dwars gezet toen zij het Ubbo Emmius in wilden en daar werd het ongezellig. De klappen-ontvangende docent raakte niet gewond en stond later gewoon weer voor de klas. Welke Veendammer weet meer? RTV Noord weet dat de politie drie 15-jarige jongens heeft gearresteerd: de politie was heel snel ter plaatse, want ze waren net om de hoek bezig met een oefening.

- RTV Noord bericht ook over toestanden op de Winkler Prins school in Veendam en op scholen in Siddeburen en Stad en Ommeland. In de provincie Groningen dus veel scholieren die er wel zin in hadden, maar overal waren er direct schooldirecties om de staking te verbieden.

- In Enschede trokken scholieren naar het stadhuis, vertelt TV Enschede FM. De politie houdt het in de smiezen. En opvallend uit het bericht: de scholieren hebben geen spandoeken of vlaggen bij zich. Wat ze daar dan wel doen? We horen het graag van iemand die er bij was!

- In Goes (Zeeland) zijn twee docenten met eieren bekogeld en twee jongens van 12 en 13 aangehouden, wordt getwitterd. De politie bevestigt dat er op de Grote Markt een grote groep scholieren aanwezig was: zij gooiden met eieren en vuurwerk. Ook agenten werden bekogeld met eieren.

- Ook in Ermelo (Gelderland) was het eieren smijten en vuurwerk afsteken, meldt Omroep Gelderland. 100 scholieren bekogelden het gemeentehuis. Toen directie en leraren op het plein arriveerden, renden de scholieren terug naar.. school.

Die scholierenstakingen van 4 april waren een idee van 4 Amsterdamse scholieren, maar die hebben inmiddels hun twitteraccount opgeheven. Het LAKS steunt de actie niet, maar maakt zich wel boos om de ophokuren.

Blijkbaar is het in ieder geval aardig gaan rommelen van Zeeland tot Groningen en van Brabant tot Overijssel: zoals Twitter en Facebook in het Midden-Oosten voor een revolutie kunnen zorgen, zo groeit een Amsterdams scholiereninitiatief met behulp van Hyves en Twitter uit tot een landelijk ongeorganiseerd scholierenrevolutie'tje.

Gepubliceerd op 4 april 2011

REACTIES

J.

J.

eey was wel lol die staking

13 jaar geleden

J.

J.

ik hoefde toch niet lang naar school ghehe

13 jaar geleden

K.

K.

Opvallend: deze incidenten vonden allemaal (ver) buiten de Randstad plaats. Zijn de randstedelingen dan allemaal keurig netjes in de schoolbanken gebleven, of hebben ze wel gestaakt maar durfden ze er niet zo'n puinhoop van te maken?

13 jaar geleden

A.

A.

Haha, ik zit op het Ubbo Emmius, maar dan in Stadskanaal. Bij ons is er niets aan gedaan omdat je het dubbele van je uren die dag zou moeten nablijven en met zijn allen gaan staken zodat dit niet zou kunnen gebeuren was ook geen idee, want alle examenklassen hebben toetsweek en die komen dus sowieso op school.

13 jaar geleden

R.

R.

Bij mij in Nijmegen ook helemaal niks en ik begreep van wat vrienden uit Amsterdam dat er alleen een flauwe poging is geweest, maar die al snel is geannuleerd bij gebrek aan mede-leerlingen, meerdere scholen hadden al aangeven de staking niet te tolereren. Niet echt een geslaagde dag dus...

13 jaar geleden

N.

N.

In Rotterdam hebben een aantal scholieren van verschillende scholen gestaakt bij het stadhuis.
Persoonlijk vind ik het allemaal een beetje overdreven want als de werkdruk echt zo hoog was dan zouden er allang klachten ingediend zijn bij schoolleiding/laks.

13 jaar geleden

D.

D.

Ik ben gewoon naar school gegaan, en met mij de rest van de klas, en volgens mij zo'n beetje de hele school. En geloof me, we hebben het wel over staken gehad afgelopen week!

13 jaar geleden

B.

B.

Aloha!
Haha, ik zit ook in Stadskanaal op school, Ubbo Emmius. En inderdaad, bij ons is het (gelukkig) rustig gebleven.
Werkelijkwaar idioten die dit uit de hand hebben laten lopen, zomaar een leraar slaan en eieren gooien.. sukkels.

Blijkbaar heeft een doodgewone scholier niet door wat het woord STAKING betekent..

Helaas.

13 jaar geleden

L.

L.

verkorten van de zomervakantie vind ik niet erg. Het hele jaar daardoor iets minder hectisch word en we iets meer ruimte krijgen.

13 jaar geleden

W.

W.

waarom staat er niets over rotterdam?

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.