Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Ben jij wel eens bedonderd toen je online iets wilde kopen? Wij doen onderzoek naar oplichting onder jongeren. Doe jij mavo of vmbo? Vertel dan over jouw ervaringen met oplichting (ook als je dat niet is overkomen) en maak kans op een Bol.com van 15 euro. Ga naar de vragenlijst. Duurt maar 5 minuten!

Niks moet, alles mag op een democratische school

Niks moet, alles mag op een democratische school

Een school waar je zelf mag weten wat je de hele dag doet? Daar voer je toch geen flikker uit? Baudy Wiechers helpt met het oprichten van zulke democratische scholen. Op Scholieren.com legt ze uit waarom democratische leerlingen méér doen dan alleen maar neuspeuteren en pauze houden.

Niets verplicht

Op een democratische school beslis je zelf wat je wanneer op welke manier wilt leren. Iedereen heeft een stem en de school wordt gemaakt door leerlingen (die op de meeste scholen 'studenten heten') en stafleden. Samen zijn ze verantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen de school. Dus ook voor de regels en dagindeling.

Inderdaad, er zijn dus geen verplichte lessen, toetsen en examens. Elke dag besluit je zelf wat je gaat doen, met wie en wanneer. En dat mag je nog tien keer veranderen, zolang je je gemaakte afspraken maar nakomt.

Examen? Alleen als je wilt

Maar wat doe je daar dan? Als student op het democratisch voortgezet onderwijs is het belangrijk dat je leert samenwerken en medeverantwoordelijk te zijn voor de school. Daarnaast kun je (als je dat wilt, dat is dus een vrije keuze) toewerken naar staatsexamens voor een vmbo-, havo- of vwodiploma.

Ook is er alle ruimte tijd te besteden aan dingen die je zelf belangrijk vindt: discussiëren, muziek maken, je eigen onderneming opzetten, omgaan met dieren et cetera.

Sociocratie

Veel democratische scholen maken gebruik van de sociocratische beslissingsmethode als er beslissingen genomen moeten worden. Daarbij wordt gewerkt op basis van consent: niemand van de aanwezigen moet overwegend bezwaar hebben tegen een te nemen besluit. Op die manier wordt er naar iedereen geluisterd en wordt de uiteindelijke beslissing door iedereen gedragen en geaccepteerd. En dat levert minder competitie en meer samenwerking op tussen de studenten.

Scholen

Er zijn in Nederland en België een aantal democratische scholen. En goed nieuws: er komen steeds nieuwe bij. Op 1 april (geen grapje) is er eentje gestart in de buurt van Nijmegen, Terra Incognita. In Soest staat een school die al acht jaar bestaat, en waar deze foto's gemaakt zijn.

Als je die bekijkt, krijg je een indruk hoe het dagelijks gaat op een democratische school. Foto's vertellen immers veel meer dan woorden... En ben je serieus benieuwd? Ga een keertje langs!

voeg reactie toe

4029

reacties

Zo'n democratische school lijkt me echt geweldig, alleen jammer dat het niet zou werken voor mij. Als ik geen leraren heb die alles controleren voer ik geen flikker uit en zit ik van negen tot drie wat in m'n agenda te kalken. Veel respect voor het zelfdiscipline van die mensen.
door roodvogeltje (reageren) op 3 april 2011 om 9:26
@roodvogeltje: Beste Roodvogeltje, dat hoort bij het proces. dat heet Unschooling. eerst voer je inderdaad ''niks'' uit. maar dan raak je verveeld en komen er prikkels om wel IETS te gaan doen. Bijv. ICT, of wiskunde of wat je dan op zo'n moment interesseert. en het belangrijkste wat ze je niet op school leren is hoe je met elkaar om gaat. en je kan altijd ergens een proefweek lopen
door Evelien (reageren) op 24 september 2016 om 17:57
geen examen lijkt me wel gaaf. maar je hebt dat papiertje wel nodig in de echte wereld. btw: mooi geschreven!
door UnlimitedUAV (reageren) op 3 april 2011 om 10:56
Ik heb gehoord dat er vanaf dit schooljaar zo'n school zou beginnen in Assen, maar daar is niks over te vinden. Anyway, voor sommige leerlingen is dit een prima concept. ^^
door DaniŽlle (reageren) op 4 april 2011 om 12:34
Een papiertje is inderdaad wel handig, maar dat papiertje kan je heel goed via vervolgonderwijs halen. Vrijwel al het hoger onderwijs kan je binnen komen door een toelating(stoets). Ikzelf heb mijn drie laatste jaar middelbare school op deze democratische school gezeten en heb vervolgens colloquium doctum gedaan aan de UU. Zonder veel moeite of problemen ben ik aangenomen en studeer ik nu met veel vlijt rechten.
door Corlijn (reageren) op 4 april 2011 om 20:23
Is dit niet gewoon het principe van een vrije school? Ik vraag me wel af hoe die sociocratische beslissingsmethode gaat werken. Niemand van de aanwezigen moet overwegend bezwaar hebben tegen een te nemen besluit? Als er nou 1 iemand geen zin heeft in een toets, maakt de rest hem ook niet? Is het mogelijk dat je goed voorbereid je eindexamen kunt maken binnen de daarvoor gestelde tijd, met een klas vol pubers?
door Anouk92S (reageren) op 5 april 2011 om 16:01
volgens mij moet je bij deze scholen alleen verplicht je eind examen doen en moet je zelf maar kijken hoe daar voor leert, de vraag is of je dat goed kan handele
door Ewoud (reageren) op 6 april 2011 om 14:21
Ik vind het wel een creatief idee: omdat je je leerlingen zo serieus neemt en verantwoordelijkheid geeft. Ik kan me ook voorstellen dat het doorslaat in een structuurloosheid en lagelatleggerij die leidt tot limo drinken en schouders ophalen. Hangt van de uitvoering af, denk ik. Maar persoonlijk had het me wel gelegen.
door Simon (reageren) op 7 april 2011 om 14:07
het is in de echte wereld wel handig om dat papiertje te hebben, en gewoon naar een normale school te gaan, deze school heeft dan toch geen docenten nodig, als ze toch zelf mogen weten wat ze doen
door -- (reageren) op 7 april 2011 om 20:45

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
  • Snitchen bij ouders
  • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
  • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
  • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?