Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Niks moet, alles mag op een democratische school

Niks moet, alles mag op een democratische school

Baudy

Een school waar je zelf mag weten wat je de hele dag doet? Daar voer je toch geen flikker uit? Baudy Wiechers helpt met het oprichten van zulke democratische scholen. Op Scholieren.com legt ze uit waarom democratische leerlingen méér doen dan alleen maar neuspeuteren en pauze houden.

Niets verplicht

Op een democratische school beslis je zelf wat je wanneer op welke manier wilt leren. Iedereen heeft een stem en de school wordt gemaakt door leerlingen (die op de meeste scholen 'studenten heten') en stafleden. Samen zijn ze verantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen de school. Dus ook voor de regels en dagindeling.

Inderdaad, er zijn dus geen verplichte lessen, toetsen en examens. Elke dag besluit je zelf wat je gaat doen, met wie en wanneer. En dat mag je nog tien keer veranderen, zolang je je gemaakte afspraken maar nakomt.

Examen? Alleen als je wilt

Maar wat doe je daar dan? Als student op het democratisch voortgezet onderwijs is het belangrijk dat je leert samenwerken en medeverantwoordelijk te zijn voor de school. Daarnaast kun je (als je dat wilt, dat is dus een vrije keuze) toewerken naar staatsexamens voor een vmbo-, havo- of vwodiploma.

Ook is er alle ruimte tijd te besteden aan dingen die je zelf belangrijk vindt: discussiëren, muziek maken, je eigen onderneming opzetten, omgaan met dieren et cetera.

Sociocratie

Veel democratische scholen maken gebruik van de sociocratische beslissingsmethode als er beslissingen genomen moeten worden. Daarbij wordt gewerkt op basis van consent: niemand van de aanwezigen moet overwegend bezwaar hebben tegen een te nemen besluit. Op die manier wordt er naar iedereen geluisterd en wordt de uiteindelijke beslissing door iedereen gedragen en geaccepteerd. En dat levert minder competitie en meer samenwerking op tussen de studenten.

Scholen

Er zijn in Nederland en België een aantal democratische scholen. En goed nieuws: er komen steeds nieuwe bij. Op 1 april (geen grapje) is er eentje gestart in de buurt van Nijmegen, Terra Incognita. In Soest staat een school die al acht jaar bestaat, en waar deze foto's gemaakt zijn.

Als je die bekijkt, krijg je een indruk hoe het dagelijks gaat op een democratische school. Foto's vertellen immers veel meer dan woorden... En ben je serieus benieuwd? Ga een keertje langs!

Gepubliceerd op 3 april 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

R.

R.

Zo'n democratische school lijkt me echt geweldig, alleen jammer dat het niet zou werken voor mij. Als ik geen leraren heb die alles controleren voer ik geen flikker uit en zit ik van negen tot drie wat in m'n agenda te kalken. Veel respect voor het zelfdiscipline van die mensen.

13 jaar geleden

E.

E.

Beste Roodvogeltje, dat hoort bij het proces. dat heet Unschooling. eerst voer je inderdaad ''niks'' uit. maar dan raak je verveeld en komen er prikkels om wel IETS te gaan doen. Bijv. ICT, of wiskunde of wat je dan op zo'n moment interesseert. en het belangrijkste wat ze je niet op school leren is hoe je met elkaar om gaat. en je kan altijd ergens een proefweek lopen :)

7 jaar geleden

U.

U.

geen examen lijkt me wel gaaf. maar je hebt dat papiertje wel nodig in de echte wereld.
btw: mooi geschreven!

13 jaar geleden

D.

D.

Ik heb gehoord dat er vanaf dit schooljaar zo'n school zou beginnen in Assen, maar daar is niks over te vinden.
Anyway, voor sommige leerlingen is dit een prima concept. ^^

13 jaar geleden

C.

C.

Een papiertje is inderdaad wel handig, maar dat papiertje kan je heel goed via vervolgonderwijs halen. Vrijwel al het hoger onderwijs kan je binnen komen door een toelating(stoets). Ikzelf heb mijn drie laatste jaar middelbare school op deze democratische school gezeten en heb vervolgens colloquium doctum gedaan aan de UU.
Zonder veel moeite of problemen ben ik aangenomen en studeer ik nu met veel vlijt rechten.

13 jaar geleden

A.

A.

Is dit niet gewoon het principe van een vrije school? Ik vraag me wel af hoe die sociocratische beslissingsmethode gaat werken. Niemand van de aanwezigen moet overwegend bezwaar hebben tegen een te nemen besluit? Als er nou 1 iemand geen zin heeft in een toets, maakt de rest hem ook niet? Is het mogelijk dat je goed voorbereid je eindexamen kunt maken binnen de daarvoor gestelde tijd, met een klas vol pubers?

13 jaar geleden

E.

E.

volgens mij moet je bij deze scholen alleen verplicht je eind examen doen en moet je zelf maar kijken hoe daar voor leert, de vraag is of je dat goed kan handele

13 jaar geleden

S.

S.

Ik vind het wel een creatief idee: omdat je je leerlingen zo serieus neemt en verantwoordelijkheid geeft. Ik kan me ook voorstellen dat het doorslaat in een structuurloosheid en lagelatleggerij die leidt tot limo drinken en schouders ophalen. Hangt van de uitvoering af, denk ik.
Maar persoonlijk had het me wel gelegen.

13 jaar geleden

-.

-.

het is in de echte wereld wel handig om dat papiertje te hebben, en gewoon naar een normale school te gaan, deze school heeft dan toch geen docenten nodig, als ze toch zelf mogen weten wat ze doen

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.