Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

13 nieuwe expertboekverslagen!

Ook in oktober redt Scholieren.com je uit de leescrisis! Onze professionele boekverslagenredacteuren (6 slimme meiden + docent Nederlands Cees van der Pol) lezen en typen zich suf om je elke maand minstens 10 nieuwe topuittreksels voor te schotelen. 

[KLIK HIER VOOR ALLE BOEKVERSLAGEN DOOR: ONZE DOCENT | ONZE REDACTIE]

Hieronder lees je alles over de mooiste, sappigste en grappigste boeken van deze maand. Onderaan vind je de complete lijst met nieuwe professionele uittreksels. Zo kun jij vanuit je luie bureaustoel ideeën opdoen voor je leeslijst of vind je eindelijk dat ene boek dat je miste in de database. Enjoy!

Wij dansen niet - Ellen Heijmerikx

De veilige wereld van de negenjarige Janne verandert drastisch wanneer haar ouders zich aansluiten bij een strenge geloofsgemeenschap.

Van de ene op de andere dag verruilt haar moeder sexy rokken voor vormeloze jurken en moeten alle materiële zaken de deur uit, ook het speelgoed van de kinderen.

Als er een zusje wordt geboren en Janne's broer IJze zich gaat verzetten tegen de strenge huisregels, worden de problemen in het gezin steeds groter. Geobsedeerd door schuldgevoel neemt Janne een moedig besluit om zichzelf en haar zusje te beschermen. Dat leidt tot een catastrofe.

"Een beklemmend verhaal over een doodnormaal Hollands gezin, gezien door de ogen van de kleine Janne", aldus boekverslagenschrijver Cees.

De dag waarop ik Johannes Klein doodreed - Elle van Rijn

Deze vierde roman van de knappe soapactrice is een spannende aanrader. Het vertelt het verhaal van een willekeurige dag in mei, die grote veranderingen teweeg zal brengen in de levens van drie mensen.

Vanessa, die een hartstochtelijke kinderwens heeft, wordt wakker in een mooie woonwijk in Haarlem. John Klein, succesvol globetrotter, wacht in New York op zijn vertraagde vlucht naar Nederland. En zijn zoontje, de kleine Johan, maakt zich nietsvermoedend klaar om in Haarlem naar school te gaan.

Dan wordt een lang verzwegen geheim onthuld en zijn de gevolgen niet te overzien. Ondanks de onthullende titel, word je op het einde toch nog aangenaam verrast.

Tsjik - Wolfgang Herrndorf

Twee jonge pubers, totaal verschillend, sluiten een opmerkelijke vriendschap. Maik, 14 jaar, verlegen en geen vrienden, leeft zijn miserabele leventje totdat hij een nieuwe klasgenoot krijgt, Tsjik, een Rus die regelmatig dronken in de klas zit. Hij lijkt op het eerste gezicht een asociaal type.

Als ze beiden niet uitgenodigd worden voor het feestje van het mooiste meisje uit de klas, besluit Tsjik Maik mee te nemen op reis. Met een 'geleende'  Lada en zonder rijbewijs beleven de twee een grotesk en meeslepend avontuur waarbij ze zichzelf en elkaar echt leren kennen.

"Een vrolijke coming-of-age roadmovie over een onwaarschijnlijke vriendschap, boeiend voor alle leeftijden", vond redacteur Pieta.

De totale lijst met nieuwe professionele uittreksels:

1. Vossenblond - Rascha Peper (door Cees)
Eenzame, oudere archeoloog zoekt lichamelijk genot bij jonge, vossenblonde escortgirl. Hij komt in een gewetensconflict.

2. De verzekering - Joost Heyink (door Cees)
Thrillerschrijver ensceneert met zijn vriendin zijn eigen dood om de levensverzekeringspremie op te kunnen eisen, maar of dat zo slim is? Spannende thriller over Colombiaanse maffiapraktijken.

3. Man meisje dood - Rik Launspach (door Cees)
Dikke en actuele roman over een jonge die zijn grote liefde verliest en zijn verdriet in Afghanistan probeert te verwerken.

4. Koude grond - Mischa van Vlier (door Cees)
Anonieme Rotterdammer neemt in die stad van 2015 wraak op allochtone criminelen die zich misdragen. Hij zet daarmee de hele stad in brand.

5. Time out - Judith Visser (door Cees) 
Thriller over een obsessieve liefde: de afgewezen minnares neemt wraak. Spannend tot aan het einde toe.  

6. Wij dansen niet - Anne Heijmerikx (door Cees)

7. De dag waarop ik Johannes Klein doodreed - Elle van Rijn (door Cees)

8. Hellehonden - Jan en Sanne Terlouw (door redacteur Anne)
Speurdersduo Regers & Regers proberen een moord met onthoofding op te lossen en stuiten daarbij op de mythen en sagen van de provincie Twente. Uniek door het gebruik van QR-codes.

9. I am the messenger - Markus Zusak, Engels -en Nederlandstalig verslag (door redacteur Vivian)
De 19-jarige verveelde taxichauffeur Ed ontvangt een mysterieuze envelop met een speelkaart er in. Deze kaart brengt hem in lastige situaties, waarin hij steeds het goede probeert te doen.

10. Tijgervlinder - Norbert de Meyer (door redacteur Jessica)
Jeugdboek over de ontvoering van de jonge Tom. Zijn vader probeert hem te redden, maar komt dan zelf in de problemen. En wat is de rol van Tom's moeder?

11. Vertrouw je mij? - Martine Kamphuis (door Jessica)
Bas wordt gepest door Kevin. Als Bas op vakantie gaat het eiland waar zijn beste vriend Thomas woont, is Kevin er ineens ook. Wat voeren Thomas en Kevin in hun schild? En wat heeft Bas' zusje Janna er mee te maken?

12. Skippy tussen de sterren - Paul Murray (door redacteur Anouk)
Kostschoolroman over een catastrofale herfst op het internaat Seabrooks, gezien vanuit zo’n twintig verschillende uitgeschreven perspectieven.

13. Tsjik - Wolfgang Herrndorf (door redacteur Pieta)

Gepubliceerd op 1 oktober 2011
ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

G.

G.

Hoi,

Het is zondagochtend. Hete zwarte koffie en een stapel boekverslagen voor m'n neus. Het bekende spul met als aangename onderbreking; "Het instituut" van Vincent Bijlo.
Dit is een goeie nieuwe link die ik zeker ga gebruiken bij m'n lessen literatuur. Bedankt.
Gerda

9 jaar geleden