Ephorus, de anti-plagiaat-epidemie

Ephorus, de anti-plagiaat-epidemie

Liselotte (5 havo, Amersfoort).Of werkstukken schrijven makkelijker is sinds de komst van het internet? Misschien was het dat ooit - maar Ephorus brengt het einde van dat tijdperk. Deze opkomende anti-plagiaatmachine geeft de leraren toegang tot het paradijs en schopt ons er zonder pardon uit. Zij zien voortaan in een oogwenk wat jij van internet gekopieerd hebt.

Tenzij je de trucjes kent. En die gaat Ephorus-slachtoffer Liselotte (5-havo) me vertellen.

Het éénstappenplan

Ephorus dus. Bedacht door een aantal ‘gedreven docenten’ die het zat waren om met Google te priegelen om hun leerlingen op jatwerk te betrappen. Dat kon makkelijker. Ephorus (‘schoolopziener’ in het Grieks) bood uitkomst.

Wanneer jij je dierbare creatie hebt ingeleverd, hoeft je docent alleen maar te knippen-en-plakken. Eén druk op de knop en het wordt duidelijk hoe veel bloed, zweet en tranen je er in werkelijkheid hebt ingestopt. 98% plagiaat? Au.

Superlaf

Liselotte's school besloot twee jaar geleden definitief om de anti-plagiaatstrijd serieus te nemen. Ephorus werd het wapen. “De eerste ingeleverde verslagen waren bij mij, als trouwe Scholieren.com-bezoeker, meteen onvoldoende.”

Toch hadden de scholieren al snel meer verstand van het programma dan de docenten, die er een hele cursus nodig voor hadden om het programma te kunnen begrijpen. "Maar eigenlijk hoef je als leraar vrijwel niks te kunnen voor Ephorus. Superlaf, dus!" 

Voorlopig nog oké

"Leerlingen kost het extra veel werk en docenten hoeven nog minder te doen voor hun geld. Zich een versuffing googelen hoeven ze ook al niet meer. Gelukkig bestaan er ook nog wat docenten die nog steeds niet begrijpen wat het betekent als er '100%' en een stoptekentje uit het programma komen rollen.”

Desondanks betekent Ephorus volgens Liselotte niet het einde van de wereld. Of je diploma. “Ik heb vooral medelijden met de bruggers en toekomstige kindjes van onze school. Want Ephorus zoekt alleen op het internet en in verslagen die het programma al eerder langs heeft zien komen."

Toekomstige generatie

Liselotte, en jij en ik waarschijnlijk ook, kunnen dus nog gewoon een verslag van je schoolgenoot van twee jaar geleden pakken, een andere klas en datum erboven zetten en hop, zo goed als nieuw inleveren. Voorlopig nog wel.

Het kost wat meer moeite voor de toekomstige generaties om het te omzeilen, vertelt Liselotte. “Er zijn twee manieren. De eerste is: een Nederlands artikel van internet plukken en die helemaal herschrijven. Van ‘hij liet toen de hond uit’ maak je bijvoorbeeld ‘toen hij de hond uitliet’. De tweede is dat je een verslag in het Engels opzoekt en die door de vertaalmachine haalt. Klaar is Kees.”

Inhoud boeit niet

De kans is klein dat de nieuwe lichting scholieren Ephorusloos door het leven zullen gaan. Het lijkt wel een epidemie waar heel schoolgaand Nederland mee wordt besmet. Volgens Liselotte biedt dat de ervaren Ephorusgebruiker vooral één groot voordeel.

“De docenten geloven er heilig in, dus als je verslagen inlevert met maar 10% zijn ze al helemaal gelukkig. Dan prijzen ze je de hemel in, ondanks de inhoudelijke kwaliteit van wat je nou eigenlijk geschreven hebt.” Driewerf hoera!

UPDATE (11 januari 2016)

Aangezien dit interview met Liselotte nog steeds veel reacties losmaakt hebben we haar gevraagd hoe ze hier nu over denkt.

Eerst, hoe gaat het nu met Liselotte?

"Goed! ik ben bezig aan mijn opleiding aan de hotelschool en werk als recruiter."

En, heb je spijt van je interview van 5 jaar geleden?

"Haha, ik heb het interview net teruggelezen en moest wel even hard lachen. Lekker pessimistisch ;)

Mijn mening is hetzelfde, alhoewel ik nu wel het belang van de student erbij inzie. Als je als leerling of student je werk alleen maar overneemt van anderen leer je er zelf niks van. Het is dus begrijpelijk dat je erop afgestraft wordt. Zo'n programma is er om nakijkwerk makkelijker te maken voor docenten. Ik vind dat, met de kennis van nu, niet meer oneerlijk.

Ik heb geen spijt van het interview. Ik had mijn mening waarschijnlijk iets beter kunnen verwoorden, maar ik denk dat het voor scholieren, op dat moment, wel hetzelfde voelde."

Gepubliceerd op 27 januari 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

C.

C.

Hahaha
Zijn wij op school dus niet de enige die plagiaatcontrole heeft.
Ik ben dan ook altijd nog zo dat als er 4 % staat ik nog eens toe ga lichten hoe dat dan kan komen.....
Maar heel erg bedankt voor de tips!!

13 jaar geleden

L.

L.

Haha en nou moet ik vandaag een boekverslag inleveren... als niet teveel docenten dit artikel lezen dan is er geeeeeen probleem;)

13 jaar geleden

I.

I.

hallo ik ben dik is dik

13 jaar geleden

D.

D.

ik ben dikkker

13 jaar geleden

H.

H.

nou hier staan niet echt tips in ander hoor.
en de tips die er staan kosten je vrijwel evenveel werk dan dat je het gewoon maakt

13 jaar geleden

A.

A.

Bij ons op school hebben ze al zo'n drie a vier jaar "teletop" werkt volgens hetzelfde principe. Deze werkt ook erg effectief, maar bij ons hebben ze niet zo veel last van plagiaat (meer?). In dit bericht staan trouwens eigenlijk geen tips... Tips dus: gebruik heel veel verschillende bronnen en vermeld deze. of gebruik boeken!

13 jaar geleden

E.

E.

Door deze artikel gaan juist meer docenten denken, "ephorus, misschien moet ik dat ook maar is gebruiken handig programma" nou lekker dan.

13 jaar geleden

S.

S.

haha wij hebben dat niet eens

13 jaar geleden

M.

M.

Tip: maak van het wordbestand een pdf. Dan is het niet meer te traceren.

13 jaar geleden

A.

A.

Goeie tips man!


...NIET

Tering zeg, hier heb je geen reet an. Flikker toch op met je advies.

13 jaar geleden

J.

J.

Een pdf is nog steeds prima te traceren. Ik zou verslagen weer ouderwets met de hand schrijven.

13 jaar geleden

L.

L.

@Jon
Nou ik moet een historisch onderzoek doen en moet het inleveren via teletop dus met die hand is geen optie!

13 jaar geleden

O.

O.

gewoon heel veel spelvouten maken kan ook :)
haha

13 jaar geleden

A.

A.

Ik heb gwn een hack site waarbij ik Ephorus gwn hack en ik de verslagen die ik inlever gewoon wis van het progamma. ( 10 minuten werk )

13 jaar geleden

O.

O.

en ik zit in het amerikaans afweersysteem en kan met 1 druk op de knop heel rusland wegblazen. ( 10 minuten werk )

13 jaar geleden

B.

B.



Tuurlijk, en ik ben Bin-Laden.

@Adam109482:

13 jaar geleden

R.

R.

12 jaar geleden

W.

W.

Hallo ik ben wowa en ik kom uit rusland

13 jaar geleden

I.

I.

Nou wij op school hebben er ook last van! Het heet zoals hierboven al gezegd teletop :(
Wel mooi dat er al een maniertje is om dit te omzeilen bij ons op school: De docenten willen bij ons de werkstukken op papier om laat maar zeggen alles door te lezen. Om het werkstuk op teletop in te leveren hoeft het alleen maar in een worddocument. Dus de tekst en het verslag enzo maak je gewoon in word dat print je dan uit. De versie die je inlevert doe je zo: Je kopieert je tekst, gaat naar paint, maakt een tekstvak en plakt daar je tekst in. Als je de tekst nu vanuit paint weer kopieert heb je een plaatje ipv tekst en dat ziet de scanner niet!

13 jaar geleden

R.

R.

Nou, nou... Wat een gedoe alleen maar voor een werkstuk of essay of verslag. Zielig voor die kinderen met de leraren die wel zo'n prutding hebben. Op mijn school hebben ze dit gelukkig (nog) niet.

13 jaar geleden

A.

A.

tjaaa... of je download zo'n goede plagiaatchecker thuis en kijkt zelf alvast, heeft mij en mijn vrienden een hoop gescheelt :P

13 jaar geleden

I.

I.

gelukkig hebben wij dat nog niet op onze school yesssss!!!

13 jaar geleden

O.

O.

@simon collega? ik snap hem denk ik niet :ppp

13 jaar geleden

M.

M.

Hoe weet je of er zo'n apparaat is? heb eigenlijk nog nooit echt GROTE verslagen in moeten leveren maar bijvoorbeeld met een profielwerkstuk wat ik in 5 havo moet afhebben. hoe kan ik dan weten of de school zo'n apparaat heeft?
groet, iemand namens 4 havo mill-hill

13 jaar geleden

O.

O.

het is geen apparaat. het is gewoon een programma op de pc die alle verslagen controleert op het hele internet. Als ze dan iets terugvinden dat al eerder op internet is gezet, dan zien ze dat als plagiaat. en je verslagen worden trouwens ook vergeleken met die van je medestudenten en andere studenten die verslagen in een soortgelijke systeem inleveren!! bijna elke school die een online inleversite of dienst heeft. die heeft wel zo een plagiaat controle.

13 jaar geleden

G.

G.

NOOIT een Engels verslag door de vertaalmachine halen, dit vertaalt de helft niet en geeft zulke brieke grammatica dat de docent haast wel meot geloven dat het fake is

hele
slechte
tip

13 jaar geleden

G.

G.

@Adam109482 :

En ik kan in een uurtje tijd alle kakkerlakken uitroeien (10 minuten werk)

13 jaar geleden

B.

B.

En jullie maar denken dat docenten nooit op scholieren.com kijken om informatie te zoeken ;)
Bij mij moeten leerlingen soms actief verslagen van deze site gebruiken en beoordelen!
En tip tenslotte: pleeg geen plagiaat, vermeld gewoon je bronnen.

Een docent Nederlands

13 jaar geleden

S.

S.



lol, hahaha niet dus

@bgm:

12 jaar geleden

R.

R.

Overal een witte punt tussen zetten, dan herkent de plagiaatcontrole de hele tekst als een woord. Met PDFcreator er een pdf bestandje van maken en geen enkele leraar die dat kan zien, het enige wat ze kunnen zien is dat er 0% plagiaat is :D

13 jaar geleden

N.

N.

Gewoon 2 woorden veranderen en een komma erbij.
Altijd goed :)

13 jaar geleden

H.

H.

dat van engels vertalen is NIET handg mensen,, want als je de tekst door een vertaalmachine haalt komen er heel vaaak rare zinnen uit. Of kotm er een hele andere betkenis uit dat niet in dat stukje tekst past.
Dus let op wat je doet en leest.
En als je ECHT slim bent doe je gwn niet aan plagiaat

xoxox groetjes bladiebladiebla

13 jaar geleden

S.

S.

je kunt scholieren.com/andermans verslagen best gebruiken, gewoon een goed verslag doorlezen en dan een eigen verslag maken. hierdoor is het je eigen verslag, maar heb je het boek niet gelezen.
xxx Stef

13 jaar geleden

F.

F.

Je kunt ook je tekst als plaatje in een PDF verbergen, of plaatjes in Word (maar dat valt wat sneller op).

Of het als plaatjesdocument exporteren (dat alle letters in de PDF plaatjes zijn).

12 jaar geleden

S.

S.

Geef me één reden waarom je niet gewoon je eigen verslagen zou maken? Beetje zielig om andermans werk in te leveren vind ik. Dan kom je op je vervolgopleiding en dan? Dacht je werkelijk dat je daar dan nog steeds mee wegkomt? Als ik nog eens leraar word ga ik plagiaat zeer hard aanpakken, bereid je maar voor.

12 jaar geleden

A.

A.

het duurt lang... succes met leraar worden, doei leven :D als jij dat de moeite waard vind oke.

10 jaar geleden

I.

I.

ik weet zeker dat je geen student bent maar een leeraar, jongeren zijn niet achterlijk hoor xD

7 jaar geleden

P.

P.

Haha, je hoeft helemaal niks over te typen!
Als je je word-documentje inlevert als PDF bestand werkt de controlle niet! (BESTAND->OPSLAAN ALS-> KIES BIJ DE BALK OPSLAAN ALS VOOR PDF-> VOER DE BESTANDSNAAM IN EN CONTROLEER OF ER .PDF ACHTERSTAAN EN DUS NIET .DOCX / .DOC !) Ook kun je een printscreen maken van je word-document en dat weer in je document plakken. (de docent vraagt zich dan waarschijnlijk wel af waarom je een afbeelding hebt ingeleverd en niet de tekst! Een PDF bestand is dus beter. Realiseer je wel dat als je dit aan al je klasgenoten gaat vertellen, en je klas alleen maar afbeeldingen en PDF-bestanden inlevert dat de ICT op school hier misschien een stokje voor zal steken en dat ze het inleveren van PDF-bestanden blokkeren. Dan moet je alsnog alles zelf doen.)
Heeft bij mij pas geleden nog geholpen. Ik moest een betoog maken en leverde dit in als PDF zo dat je niet allemaal menubalken in beeld hebt onder het lezen. Ik had in dit betoog een stukje tekst van Nu.nl gehaald en dit herkende de plagiaat controlle niet, sterker nog, hij gaf aan dat mijn document 100% in orde was!:P Een klasgenoot had ook een stukje tekst van Nu.nl gehaald en zijn betoog ingeleverd als word- document (.docx) Hier gaf de plagiaat controlle 25% aan!
Veel succes ermee(: Wij gebruiken op school it's learning.

12 jaar geleden

H.

H.

wat nou als je iets kopieerd van een pdf bestand die je op een site kan downloaden en in een word bestand plakt en dat inlevert. vindt zo'n plagiaatcontrole (bijv. van It's Learning) dat pdf bestand dan?

12 jaar geleden

W.

W.

Die hacks zijn nep en werken toch niet.
Wat ik altijd doe is het ouderwetse knip- en plak-werk, maar als alles in orde is, typ ik het hele verslag over, maar dan in iets andere woorden. Er staat in principe precies hetzelfde, maar dat ziet de computer niet.

12 jaar geleden

T.

T.

En zo heb ik een 1 gekregen voor mijn werkstuk. Dat ik echt ECHT zelf de nodige noeste arbeid voor had verricht, deed er niet toe. Dat ik de gescande site ook nog nooit had gezien ook niet..

12 jaar geleden

Q.

Q.

ephorus, maak een printscreen van je getypte tekst en plaats dit in een word document, kan die de tekst niet kopieren want dit is dan een afbeelding

10 jaar geleden

J.

J.

Volgens mij kun je tegenwoordig ook zelf een Ephorus check doen, voordat je je werkstuk inlevert. Iemand al uitgeprobeerd? http://www.scribbr.nl/originaliteitscheck/

9 jaar geleden

R.

R.

Voor €15 ja..

8 jaar geleden

R.

R.

je kunt ook gewoon een printscreen maken van het artikel

8 jaar geleden

G.

G.

Ik heb al 2 keer een 1 gekregen omdat de controle 22 % aangeeft. en dat is meteen een 1!!!Ik heb er 10 uur aan gewerkt, alle bronnen erbij, alle zinnen herschreven.
Ik ben er helemaal klaar mee. als je samenwerkt weet je niet hoe de andere helft is samengesteld. Wij hadden laatste met zijn tweeën een 1 omdat het 25 % plagiaat is. Tja.....ik ga nu dus nooit meer zelf een verslag schrijven, dat snap je wel. Ik pak nu maar een duits werkstuk en haal het door translatie en type het over. Dan weet ik zeker dat ik geen onvoldoende krijg.
En verder....waarom mogen leerlingen zelf geen checker hebben.....daar leren ze juist veel van.

8 jaar geleden

J.

J.

Als docent en gebruiker van Ephorus kan ik jullie vertellen dat het een vrij onhandig programma is en dat ik de meeste plagiaatplegers gewoon met de hand vang en Ephorus vooral als controle gebruik. Hoe dan? Simpel. De studenten die zo laag zinken om werk van anderen te kopiëren, zijn vaak niet de beste studenten en beschikken ook al niet over de grootste woordenschat. Als de spelling plotseling flink verbetert en de woordenschat toeneemt, heb ik een hele duidelijke indicatie dat er sprake is van plagiaat.

Ja, ik hoor je denken - ik maak gewoon de tekst wat slechter, ik versimpel wat woorden, gooi wat zinnen om... het begint allemaal wel erg veel werk te worden, niet waar? Waarom denk je dat wij docenten werkstukken opgeven? Om jullie lastig te vallen, om jullie te laten knippen en plakken, om een eindeloos kat-en-muisspelletje met Ephorus te voeren? Vind je het niet bijzonder respectloos tegenover je docent, tegenover de auteur van de tekst, en het allerbelangrijkste: tegenover jezelf? Wil je iets leren of wil je een getraind aapje met een schaar worden?

Plagiaatplegers worden hard aangepakt in het hoger onderwijs. Daar moet je jezelf verantwoorden tegenover een vreemde driekoppige examencommissie. Ik heb al meerdere studenten van de opleiding in huilen zien uitbarsten of zien vertrekken als gevolg van fraude en plagiaat. En als ik werkgever was, kreeg je één waarschuwing en daarna stond je op straat. Dit meisje zal misschien ooit wel erg spijt krijgen van dit interview met naam en foto.

Dus misschien een idee om gewoon aan de slag te gaan. Het is maar een ideetje ;-)

8 jaar geleden

T.

T.

Doe niet zo hysterisch.

8 jaar geleden

L.

L.

Geef me gewoon een plagiaatscan ik heb hem nodig voor mijn werkstuk voor school ( middelbare )!!!!!

7 jaar geleden

P.

P.

Dienst voor de studenten: www.plagium.nl, Dan ben je van die plagiaat controle af.

7 jaar geleden

K.

K.

KAAS

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.