Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Kwart docenten slachtoffer van geweld door leerlingen

Kwart docenten slachtoffer van geweld door leerlingen

Door Wieke

'Kankerhomo' naar je hoofd geslingerd krijgen, omdat je geen hoger cijfer wil geven. Of 'kech' genoemd worden, omdat je een leerling die te laat is opschrijft. Veel leraren op de middelbare school maken dit dagelijks mee, blijkt uit onderzoek van DUO onder meer dan duizend leraren.

Een kwart van de ondervraagde leraren zegt dit jaar te maken hebben gehad met verbaal geweld, dus schelden en bedreigingen. En daar blijft het niet bij; drie op de honderd leraren hadden dit jaar te maken met fysiek geweld. Leraren worden dan bekogeld met propjes of fruit. Soms worden ze zelfs geslagen, geduwd of geschopt door leerlingen. Deze incidenten komen voor op alle niveaus, maar wel vaker bij vmbo kader en basis.

Memes

De NOS vroeg via hun Instagramkanaal aan hun volgers of ze zoiets wel eens meegemaakt hadden. Ongeveer 10.000 jongeren reageerden hierop en ruim de helft had wel eens meegemaakt dat een docent werd uitgescholden of was daar zelf schuldig aan. Vaak noemden ze als reden dat de docent ook niet aardig tegen hen was. Zo zouden docenten leerlingen bijvoorbeeld dom noemen of zouden ze racistische opmerkingen maken. 

Ook online gaat het intimideren door. Er worden bijvoorbeeld filmpjes van geweldsincidenten gemaakt en op Dumpert gezet. Daar is dan te zien hoe een leraar wordt bekogeld of omver wordt geduwd. Of er verschijnen meme-accounts over leraren. Sommige accounts zijn grappig, maar veel accounts gaan te ver en zijn erg kwetsend voor de leraar.

Drank en drugs

Naast dat leraren te maken krijgen met scheldpartijen of geweld, blijkt uit de enquête dat er nog meer onaangename dingen gebeuren in de klas. 39 procent van de leraren heeft het afgelopen jaar leerlingen in de les gehad die stoned waren en 12 procent zag kinderen dronken binnen komen. Dit zijn natuurlijk alleen de gevallen waarbij het opgemerkt is dat ze stoned of dronken waren, want het gebeurt nog veel vaker zonder dat leraren het door hebben.

Tot slot nemen scholieren ook regelmatig spullen mee naar school die daar niet thuis horen. 40 procent van de ondervraagde leraren merkte op dat leerlingen vuurwerk bij zich hadden en 10 procent heeft meegemaakt dat er een leerling met een wapen naar school kwam.

Herkenbaar?

Zelf heb ik echter nog nooit meegemaakt dat een docent werd uitgescholden of belaagd, maar misschien zit ik op een heel 'nette' school. Gebeurt dit bij jou op school wel?

[poll:1290]

 

Gepubliceerd op 28 november 2018
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.