Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Nooit meer nablijven (maar ouderen helpen)

Nooit meer nablijven (maar ouderen helpen)

Door Wieke

Heb je geskipt of ben je te laat op school? Dat betekent op de meeste scholen je straf uitzitten in een straflokaal. Of in een neon-geel hesje papiertjes prikken. Maar voor leerlingen op het Don Bosco in Hoboken (België) is dat anders. Daar kan je bij wijze van een straf op woensdagmiddag klusjes doen in het bejaardentehuis.

"Gewoon op een stoel zitten: daar heeft niemand iets aan. Met die alternatieve straf doen ze iets zinvols. Ze zetten zich in voor de samenleving. En ze leren er dingen van", zegt Laurent Heyman, directeur Don Bosco. De klusjes lopen uiteen van helpen in de keuken, werken in de tuin tot de bewoners voorlezen.

Alternatieve straf

"We waren al langer op zoek naar een alternatieve manier om onze jongeren te straffen", vertelt Heyman. Het bejaardentehuis Heydehof, 200 meter verderop, zag een samenwerking wel zitten. "Op die manier kunnen ze leren hoe het eraan toe gaat in een woonzorgcentrum en ze raken in gesprek met onze bewoners. Die genieten van dit bezoek", zegt Ann De Maeyer, die in het bejaardentehuis werkt.

Eerste keer in bejaardentehuis

Yassir (17) en Faysal (16) vertellen aan de Gazet van Antwerpen wat ze van de straf vinden. "Op school tellen we de minuten af, hier is de tijd voorbijgevlogen en hebben we het gevoel dat we ons nuttig hebben gemaakt."

De jongens waren nog nooit eerder in een bejaardentehuis geweest. "Wij kennen dat niet. In onze familie zorgen boers en zussen voor mama en papa wanneer die hulpbehoevend worden."

Niet stiekem chillen

Voor een hoop leerlingen is helpen in het rusthuis een stuk leuker dan papiertjes prikken. Maar het blijft ook een straf. "De straf is dat we aan hun vrije tijd zitten", zegt de directeur van de school.

Leerlingen kunnen ook niet onder het werk uit en met elkaar gaan chillen: er gaat elke week een leraar mee als begeleiding. In Nederland Naast Don Bosco zijn er nog enkele andere Belgische scholen die op deze unieke manier straf geven.

Misschien is dit ook wel wat voor scholen in Nederland.

Wat vind jij? Zou jij in plaats van nablijven klusjes in een bejaardentehuis willen doen?

Gepubliceerd op 15 november 2018
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.