Zo ziet een dag van studenten bij Defensie eruit

Zo ziet een dag van studenten bij Defensie eruit

Elias

Het is 6.45 uur in de ochtend. De zon is nog nergens te bekennen, en er staat een snijdende wind, afkomstig van de Waddenzee die op een steenworp afstand ligt. Ik loop de campus op van het Koninklijke Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder. Hier studeren, wonen en werken jongeren die in opleiding zijn tot marineofficier, de Adelborsten van het KIM.

Ik word welkom geheten door een jongen van 20 jaar oud. Hij stelt zich met Limburgs accent voor als Thimo. We lopen naar zijn kamer. Het is bijna 7:00 uur en ik kijk toe hoe hij zijn kleding uit zijn perfect opgeruimde kast haalt. Thimo maakt zich klaar voor het appèl om 7:45 uur.

Blogger Elias loopt een dag mee met Adelborst Thimo. Hij studeert aan het Koninklijke Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder. Huisfotograaf Bregje ging mee en legde alles vast.

7:45 uur: appèl
We lopen naar buiten. Voor mij staan groepjes jongeren opgesteld. Ze dragen allemaal een blauw boordtenue en een baret. Een Adelborst die voor de groep staat, roept: ‘GEEF ACHT’, en de Adelborsten schuiven als een machine in één beweging allemaal in elkaar. Het ziet er indrukwekkend uit. "Dat was het appèl, dat doen we hier elke ochtend", vertelt Thimo mij. 



9:00 uur: college
Vervolgens neemt Thimo me mee naar zijn eerste les van de dag. Om 9.00 uur krijgt hij een college 'environment'. Daar leert Thimo alles over de zee en het weer. In de klas zitten vijftien jonge mannen en vrouwen. De Adelborsten zijn doodstil, maken aantekeningen, zijn geïnteresseerd.

10:30 uur: pauze
Tijd voor koffie. "Ik wilde deze opleiding doen omdat het varen me geweldig lijkt", vertelt Thimo tijdens de pauze. "Verder vond ik het aantrekkelijk dat je salaris krijgt en geen studieschuld opbouwt. En de verhalen die ik van veteranen hoorde over hun avonturen op zee, vond ik geweldig." Die inspireerden hem.

"Ik had me na mijn vwo aangemeld voor deze opleiding, maar kwam niet door de selectie." De selectie bestaat uit het schrijven van een motivatiebrief, capaciteitentest, psychologisch onderzoek en een fitheidstest. Thimo zakte voor de fitheidstest. Toen is hij gericht gaan trainen met een personal trainer en werd hij het jaar daarop wél toegelaten. De aanhouder wint. Het gaafste wat hij tot nu toe heeft meegemaakt? Meevaren op één van de grootste schepen van Defensie: de Karel Doorman. Hij kon daar alles zien en zat bovenop de actie. Hij was in zijn eerste jaar ruim twee maanden op zee, en gaat volgende week weer voor vijf dagen naar Noorwegen op oefening.


10:45 uur: leren in de bibliotheek
Thimo gaat de uitleg die hij kreeg bij het college 'environment' gebruiken. Hij gaat leren in de bibliotheek. Er zijn dagen dat hij drie lessen per dag heeft, die er voor zorgen dat hij maximaal dertig uur per week les krijgt. 



12:00 uur: lunch
We schuiven aan voor de lunch. Thimo schept een Hollandse maaltijd op. "Het eten smaakt prima hier. Je moet er wel voor betalen, maar het is niet duur". 

12:30 uur: sporten
Na de lunch moet Thimo in de sporthal zijn explosiviteit oefenen. Hij moet op kasten die naast elkaar opgesteld staan springen. De kasten worden steeds hoger. De eerste vijf kasten haalt Thimo met gemak. De zesde haalt hij niet. Op een gegeven moment geeft Thimo op. Ook dat is deze opleiding: je grenzen leren kennen. 

15:30 uur: simulator
Dan is het 15.30 uur, tijd voor het laatste onderdeel van de dag: oefenen met varen in de simulator. Die ziet eruit als een bioscoop. In het midden staat een nagebouwde 'brug' (bestuurskamer schip'). Vanbinnen heb je een bijna 360-graden-uitzicht op de (digitale) zee. Het lijkt net echt, ik mag het ook even proberen. Ik ben onder de indruk. 

16:30 uur: socializen
De opleiding vormt een kleine gemeenschap: je doet eigenlijk alles met elkaar. Het eerste jaar slaap je met zes anderen in een slaapzaal, daarna krijg je je eigen kamer. Na 16.30 uur begint je sociale leven, maar dan wél op de campus. Thimo sport daarnaast tien(!) uur per week. Hij is ook actief bij de klimvereniging van de opleiding, zo combineert hij plezier met fit blijven. 

Later op de avond
Het is hard werken op deze opleiding, maar er is ook tijd voor bier. Zo hebben de Adelborsten een eigen kroeg. Hier kunnen ze zelf hun biertjes tappen. Het is een fijne plek om even te ontspannen en lol te maken met vrienden en klasgenoten. Eén van de andere gezellige hoogtepunten is het driedaagse feest ‘Assaut’. Hier leeft iedereen weken naartoe. 

Aan het einde van de dag vraag ik Thimo wat hij wil als hij klaar is. Hij wil na zijn opleiding graag bij de onderzeedienst, commandant van een onderzeeër zijn. "Dat lijkt me het mooiste dat er is." Nu ik weet wat deze opleiding inhoudt, denk ik dat die droom zeker realistisch is.

Ben jij net als Thimo een doorzetter, avonturier en toekomstige leider? Meld je dan aan voor de webinar en ontdek of werken bij Defensie iets voor jou is. Gewoon vanuit je eigen huis, op je computer, smartphone of tablet!

Gepubliceerd op 23 november 2020

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.