Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

In de leerlingenraad zitten echt niet alleen maar suffe thee-drinkers

In de leerlingenraad zitten echt niet alleen maar suffe thee-drinkers

Door Jens

Drie stamelende pubers met dikke brillenglazen die met kamillethee en stroopwafels het samen over één of ander matig werkend computersysteem hebben, terwijl de hele school niet van hun bestaan weet. Dat beeld heb je misschien van de leerlingenraad. De waarheid is vaak anders.

Oké, ik ben misschien een beetje bevooroordeeld als leider van mijn leerlingenraad op school, maar een leerlingenraad kan écht nuttig zijn. Het beeld dat onder scholieren leeft van de leerlingenraad is vaak een groepje nerds met weinig hobby’s dat zich bezighoudt met hele kleine problemen die niemand echt iets uitmaken op school.

Terwijl de ‘grote’ problemen niet aangepakt worden, of er althans niet gemerkt wordt dat er iets aan gebeurt.

Zoals elk cliché komt dat ergens vandaan en klopt het ook wel een klein beetje, maar ook heel vaak doet de leerlingenraad wel nuttige dingen – en worden die helaas niet opgemerkt.

Maak jezelf zichtbaar 

Daarom de oproep aan elke leerlingenraad die nuttige dingen doet: maak jezelf zichtbaar. Laat zien dat je bestaat en je dingen uitvoert voor scholieren op jouw school. Geniet gerust van je kamillethee en je stroopwafeltjes, maar dóé ook dingen. Overleg samen over wat leerlingen bezighoudt op school en welke problemen daadwerkelijk leven en doe er wat aan, samen met scholieren en schoolleiding. De leerlingenraad kan daadwerkelijk zoden aan de dijk zetten.

Voorbeeldje: stel je voor, er zijn te weinig zitplekken op jouw school. De gangen stromen over van mensen die proberen ergens te zitten en de mensen die gewoon door de gangen willen lopen struikelen in de pauzes over de uitstekende benen van groepjes pubers.

De kantinerij is meters dik en had zo een vervanging kunnen zijn voor de Berlijnse muur, en buiten is het te koud om ook maar een teen buiten de deur te steken, waardoor iedereen binnen blijft. In zo'n geval kan de leerlingenraad aan het werk. Als er leerlingen zijn met goede ideeën (en die zijn er altijd), zijn oplossingen altijd dichtbij.

Grote rol

Dus is er ook een rol voor scholieren. Als je nog nooit van de leerlingenraad hebt gehoord, en die kans is behoorlijk aanwezig, ga even na of hij bestaat als je goede ideeën hebt en sluit je erbij aan.

Gebruik je stem om je school voor elke leerling vredig en veilig te maken, en bevrijd de leerlingenraad uit het stoffige achterkamertje met de snor van geschiedenis die het ook allemaal niet meer weet en zijn kamillethee heeft laten afkoelen. Succes!

Gepubliceerd op 22 november 2018
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.