Denk toch eens aan die arme slapeloze kindjes!

Denk toch eens aan die arme slapeloze kindjes!

Geachte rectors,

De vierde was voor mij nogal een avontuur. School voor de normale leerling begint meestal om half negen, soms een keer wat later als de roostermakers je een schooluurtje extra uitslapen gunnen. Voor mij begon het dat jaar afwisselend om acht uur en vijf-over-half negen.

‘Goh, waarom zou dat zijn, jongeman?’, hoor ik alle rectors nu vragen, met jullie zware, autoritaire stemmen. Nou dames en heren, dit kwam door die leuke regel die velen van jullie toepassen. Die van het acht uur melden.

De situatie

Ons nederige schooltje in het kakkerige uitschot van de Randstad heeft dus, zoals vele andere scholen, een leuke regel waarbij een docent het recht heeft een leerling die na de bel is gegaan binnenkomt een zich bij de receptie te laten melden. Bij ons gebeurt dit door een 'rood briefje' te halen. Deze leerling mag dan bitter en bezweet langsgaan bij Natashja van de receptie die je met een lieve glimlach en een snufje sympathie vraagt om je schoolpas waarna ze een vuurrood (de kleur van gevaar!) briefje voor je uitprint waarop je vreselijke misdaad genoteerd staat.

Daarbij staat ook je straf beschreven: ‘DE VOLGENDE DAG OM 8 UUR MELDEN BIJ DE RECEPTIE!’, staat er in onheilspellende, vetgedrukte letters. Hoera! Hierbij maakt het niet uit of je het eerste uur vrij hebt of niet, hoe ver weg je woont of hoe goed je alibi (of excuus) was, je gaat er om acht uur zijn. Zo niet? Maak je maar klaar voor een hele week van acht uur melden, want anders 'zwaait er wat'. 

Consistentie

Tuurlijk breekt elke leerling die te laat komt een heilige schoolregel. Daar hoort een straf bij. Dat vind ik ook! Maar de executie van deze regel staat mij, en talloze andere medestudenten, totaal niet aan. Het belangrijkste aan een regel is consistentie: het gelijk uitvoeren van deze regel in elke situatie. Bij het te laat laten melden is daar over het algemeen geen sprake van! Waar de gestreste Engels docente na een halve minuut al heeft besloten dat iedereen die nu nog binnenkomt 'de les verstoort', vindt de zweverige tekendocente het geen probleem als haar leerlingen een half uur te laat binnen komen strompelen. Niet helemaal eerlijk, toch?

Ook krijgen leerlingen die met het ov naar school gaan een 'fast pass', die ze vrijstelling geeft van het halen van een rood briefje als ze de bus missen. Tja, lief en aardig, maar zij hebben toch ook een tijdstip gemist? En zij verdienen dan geen lesje in discipline? Vreemd.

Slapeloze nachten

Verder vind ik het idee van leerlingen die te laat zijn, juist vroeger naar school laten komen, tegenstrijdig. Waarom denken jullie dat leerlingen te laat komen? Omdat het allemaal 'luie Netflixjunkies' zijn? Uit eigen ervaring kan ik jullie verzekeren van niet. Genoeg leerlingen zijn tot goddeloze uren bezig met schoolprojecten, omdat ze in de knel zitten met een te druk buitenschools schema, algemene slaapproblemen of dieperliggende mentale hindernissen.

Ze nóg eerder uit bed slepen, lijkt me simpelweg cru. Met een hevig slaaptekort door het donker naar school fietsen levert gevaarlijke verkeerssituaties op, dus het is bovendien ook nog eens gevaarlijk.

Mijn alternatief

Doe wat enkele andere scholen al jaren doen: laat de leerlingen een halfuurtje nablijven, niet eerder op school komen. Dan doen ze misschien ook iets daadwerkelijk nuttigs met hun tijd. Leerlingen zijn om acht uur 's ochtends toch nog niet in staat om iets uit te voeren, laat staan werken aan school. Aan het eind van de dag gaat dat misschien wat beter! Zo kan de straftijd nog een beetje goed benut worden.

Met dit alternatief wordt er meer rekening gehouden met de gezondheid van de leerlingen én worden schoolresultaten bevorderd. Is dat niet precies wat een schoolleiding hoort te doen?

Liefs,

Tijmen

Gepubliceerd op 12 oktober 2018
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.