Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Wat een drukte!

Wat een drukte!

Door Imke

Laatst liep ik door de Albert Heijn om een zakje van die overheerlijke, bruine M&M’s te scoren. Eenmaal bij het juiste schap aangekomen, ving ik een gesprek op tussen twee vrouwen. De ene vrouw vroeg aan de andere of ze ook kwam naar een bijeenkomst voor de plaatselijke voetbalvereniging. De vrouw antwoordde met: ‘Ja, dat gaat hem helaas niet worden, ben momenteel heel druk’. Later die dag werd er in de groepsapp van mijn vriendengroep voorgesteld om iets leuks te gaan doen die avond. De meesten waren meteen enthousiast, maar sommigen konden helaas niet, omdat ze het te druk hadden. We besloten om met de vrienden die wel konden, te gaan eten bij een Italiaans restaurantje in de buurt. Aan het tafeltje naast ons zat een stel oude vrienden, die besloten hadden nog eens ouderwets gezellig met elkaar te gaan eten. Een man vroeg aan zijn vriend hoe het nu met hem ging. Toen de vriend antwoordde met: ‘Het gaat wel, maar heel druk op het moment’, drong het tot mij door: iedereen is ‘druk’.

Hey what’s up, alles druk?

Hoe het met ons gaat in 2018? We zijn allemaal druk. En niet een beetje druk, té druk of ontzettend druk. Dat is tenminste wat je antwoordt als iemand vraagt hoe het met je gaat, dat je ‘druk bent’ en ‘geen tijd hebt’. Nu is het zo dat ‘druk zijn’ en ‘geen tijd hebben’ vage begrippen zijn. Wat voor de een voelt als een ontzettend drukke week, voelt voor de ander alsof hij van een zorgeloze vakantie op een tropisch eiland geniet. Bewijze van spreken dan. De een heeft het al druk met alleen school, terwijl de ander het pas druk heeft als hij eerst naar school, dan naar pianoles, vervolgens naar werk en tot slot nog naar zijn voetbaltraining moet.

Betekenis?

Tja, het verschil moet er zijn zullen we maar zeggen. Degene met ‘slechts’ school lijkt het in ieder geval minder ‘druk’ te hebben, dan degene met vier activiteiten op een dag. Maar wie ben ik om daarover te oordelen? Hoe graag ik het misschien ook zou willen, ik kan niet voor iemand invullen wanneer hij ‘druk’ is. ‘Druk zijn’ en ‘geen tijd hebben’, het zijn en blijven nou eenmaal vage begrippen. Ik kan me heel druk gaan maken over de betekenis ervan, maar dan ben ik denk ik toch liever druk met iets anders.

Geen excuses meer!

Waar het om gaat is, is dat mensen ‘druk zijn’ als een excuus gebruiken om dingen niet te doen. Vriendenavondjes, bezoekjes aan opa en oma en voetbaltrainingen, ze worden massaal afgezegd met de reden ‘Sorry ik kan niet, heb het druk’. Nu snap ik dat je druk bent met van alles en nog wat. Sporten, school, muziek instrumenten bespelen, tekenen, slapen, netflixen en ga zo maar door. Het valt ook allemaal niet mee. Maar bedenk je eens dat je zelf bepaalt waar je druk mee wil zijn. Je hebt namelijk een keuze om wel te gaan trainen en die film op Netflix niet te kijken. Je hebt een keuze om een bezoekje te brengen aan je opa en oma en een keer minder te repeteren voor je pianoles. Je hebt een keuze om naar je vriendenavondje te gaan en de sportschool voor een keertje over te slaan.

Dat je kiest om niet naar dat vriendenavondje te gaan is oké, maar dat je ‘druk zijn’ als een excuus gebruikt om niet te gaan, niet. Je hebt immers een keuze. Stel prioriteiten en vraag je af wat je echt belangrijk vindt. Stop met excuses bedenken om dingen niet te doen. Doe dingen waar jij druk mee wil zijn, waar jij blij van wordt. Het leven is te kort om alleen maar te zeggen dat je druk bent als mensen vragen hoe het met je gaat. Dus, denk er eens over na, waar jij druk mee wilt zijn. Als je natuurlijk druk wilt zijn, met je afvragen waar je druk mee wilt zijn. De keuze is aan jou. Volg je het nog? Wat een drukte allemaal!

Gepubliceerd op 10 september 2018
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.