Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Relatie op de middelbare school? 'Hartstikke nep!'

Relatie op de middelbare school? 'Hartstikke nep!'

Mijn vriendin Eva ging laatst door haar eerste break-up heen. "Stel je niet zo aan", had haar moeder gezegd. "Het is maar een middelbareschool-relatie. Die zijn nooit echt." Dat riep bij mij de vraag op: klopt dat wel?

De cijfers liegen er niet om: slechts 2 procent van de relaties op de middelbare school zullen volgens de Huffington Post in een huwelijk eindigen. Ook zie ik het vaak om me heen: scholieren die voor hun gevoel een serieuze relatie hebben, maar vaak als ‘nep’ worden afgeschilderd hun omgeving – met name door ouderen.

Is een relatie alleen echt als deze pas door de dood gestopt wordt? Dat weiger ik te geloven.

Echte liefde

Eva ontmoette Micah op haar dertiende, in de trein naar school. Ze had asblond haar en ogen die soms bruin en soms groen waren. Die van hem waren donker en zijn wimpers waren lang. Oneerlijk, vond Eva. Dat jongens altijd langere wimpers hadden dan zij. Niet veel later kregen ze een relatie: via Whatsapp hadden ze het afgesproken. Ze konden samen lachen, luisterden naar Franse rap of Spaanse muziek, vonden dezelfde films leuk en twee jaar lang deelden ze iedere woensdag een pizza met salami. Het was – voor zolang het duurde – echte liefde.

Ook in een puberrelatie word je deel van elkaars leven. Of misschien wel júíst in zo’n jonge relatie: juist als je relatief weinig hebt meegemaakt, maakt iets zo intens als een verliefdheid ontzettend veel indruk. De emoties zijn dan in ieder geval echt.

Nep-motieven

Natuurlijk zijn er wel verschillende motieven om een relatie te beginnen. Mijn beste vriendin had ooit een relatie met een jongen voor de ervaring. ‘Het leek me handig voor later,’ gaf ze toe. Dat het uitging deed zowel haar als haar vriend niet heel veel verdriet. ‘Was die relatie echt?’ vroeg ik aan haar. Ze schudde haar hoofd. ‘Nee, want het was niet echt liefde, het was meer een soort experiment: ik wilde weten hoe de liefde was.' Zo kan het ook.

Volg Scholieren.com ook op hier op Instagram!

Er zijn ook mensen die een relatie hebben omdat ze bevestiging zoeken van het andere geslacht. Een jongen waarmee ik op een aantal dates ging gaf toe dat ook gedaan te hebben. ‘Dus alles was nep?’ vroeg ik hem en hij schudde zijn hoofd. ‘Nep is zo’n groot woord.’

Bevestiging

Nog een andere vriendin van me zocht vooral bevestiging bij jongens, wilde mooi gevonden worden en wanneer de jongens zeiden dat ze haar leuk vonden, stopte ze het contact.

Maar niet alle relaties zijn gebaseerd op zulke – sorry dat ik het zeg – non-argumenten. Ik ben ervan overtuigd dat een relatie echt is, als je dat zelf vindt én voelt. Wanneer je denkt dat iets echt is en het echt voelt, dan is het dat ook. Dat je jong bent en op de middelbare school zit, staat daar los van. Wat zegt een leeftijd nou over de liefde? Wanneer iets echt voelt, dan is het dat ook. En wie weet, zit je wel bij die 2 procent…

Gepubliceerd op 6 september 2018
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.