Dokter Joost helpt ObiWan: "Een tussenjaar moet ik voor ogen houden"

Dokter Joost helpt ObiWan: "Een tussenjaar moet ik voor ogen houden"

Door Joost

Ja hoor... daar is ie weer: de scholierendokter voor al jouw schoolproblemen! Trek je de koffie-adem van je leraar Duits niet meer? Allemaal een onvoldoende voor de toets? Of sta je met een gigapuist op de schoolfoto? Dokter Joost lost 't op!

Onder het mom van 'scholieren helpen scholieren' behandelt dokter Joost de meest uiteenlopende schoolproblemen. Wil jij ook een deskundig advies? Stuur dan jouw schoolprobleem via Instagram of voeg 'scholieren' toe op Snapchat. 

Vandaag behandelt dokter Joost onderstaande vraag die hij tegenkwam op het forum van Scholieren.com. Gebruiker ObiWanKenobi (vermoedelijk niet de échte) is ten einde raad: de uitstellende scholier weet nog niet welke studie het gaat worden. En dat terwijl de uiterlijke inschrijfdatum nadert. Onze gekke geneesheer denkt graag mee.

Intake

"Ik sta momenteel voor het maken van een studiekeuze, maar zonder duidelijk plan. De mogelijkheid voor een tussenjaar moet ik voor ogen houden. Ik wil het liefste nog een studie kiezen, mits ik een plan kan opstellen waar ik iets aan heb en wat bij mijn doelen past. Mocht dit niet het geval zijn, dan wil ik mensen ontmoeten en in een schoolse omgeving kennis opdoen en netwerken opbouwen. Is er iets wat hiermee overeenkomt?"

Doktersadvies

Gegroet ObiWanKenobi, wat een eer om jou te helpen! Ik heb nog nooit een Jedi van medisch advies mogen voorzien. Staat weer mooi op mijn CV. Weet wel dat dokter Joost voor Star Wars-figuren het dubbele rekent. Maar dat even terzijde.

Lastig dat je nog geen plan hebt voor een vervolgstudie, al is dat wel begrijpelijk. Het eindexamenjaar is zo druk dat er weinig tijd overblijft om je goed voor te bereiden op het leven na de middelbare. Pas rond deze tijd krijgen de meeste scholieren last van studiekeuzestress. Eén ding moet je weten: je bent nog niet te laat. Je moet alleen opschieten...

Drie adviezen:

  • Bezoek een waarzegster. Kost wat centen, maar dan heb je ook wat. Dokter Joost is uiterst deskundig, maar zijn zesde zintuig laat hem soms in de steek. Bel daarom naar Astro TV of breng een bezoek aan de plaatselijke kermis om zo'n toverkol te spreken. Vraag haar een blik te werpen in jouw toekomst. Die paragnosten weten voor een tientje heus wel een leuke studie te verzinnen.
  • Kies gewoon wat. Ook al heb je open dagen gemist en ben je vergeten met de decaan te praten, lastminute een studie kiezen moet kunnen. Maak desnoods een lijst met alle mogelijke studies en wijs geblinddoekt wat aan. Niet tevreden? Kies dan gewoon de studie waar je denkt goed in te zijn. Grote kans dat het nog bevalt ook. Want als we alle praatjes op de open dag mogen geloven, dan is elke studie de leukste studie.
  • Besteed je tussenjaar goed. Toch een jaartje niks? Ga dan absoluut niet 'niks' zitten doen. Je hebt een jaar lang de tijd om een weloverwogen studiekeuze te maken. Een tripje naar Australië mag, maar blijf niet te lang 'down under'. Het lijkt mij een goed voornemen om kennis op te doen en netwerken op te bouwen. Lees eens wat anders dan de Donald Duck, neem een talencursus Mandarijn of bezoek open dagen om alvast studievrienden te maken.

Knopen doorhakken, ObiWanKenobi! Hopelijk lukt het allemaal vóór de uiterste inschrijfdatum op 1 mei. May the force be with you...

XOXO,

DISCLAIMER: Joost en Scholieren.com staan niet in voor de mensen die besluiten zijn adviezen op te volgen. Daarnaast is dokter Joost geen echte dokter. 

 

Gepubliceerd op 26 april 2018
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.