Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

"Scholieren mogen best wat meer klagen"

"Scholieren mogen best wat meer klagen"

Door Kim

Klagen over domme leraren, te moeilijke toetsen en nutteloze uren...wie doet ‘t niet. Maar er serieus tegen in actie komen? Ja daahaag, denken de meeste scholieren. En die enkele fanatiekelingen die wekelijks aan het bureau van hun mentor staan, merken snel genoeg dat ongecontroleerd zeiken weinig zinvol is. Wat dan wel? Revolutie?

Sywert van Lienden (19) is oud-voorzitter van het LAKS, leidde duizenden scholieren tijdens de 1040-demonstratie in Den Haag en weet inmiddels dus wel hoe scholieren hun school kunnen veranderen.

Hoge eisen

“Het feit dat scholieren nog geen belasting hoeven te betalen, betekent nog niet dat we daarom ook niets in te brengen hebben in Nederland. Eigenlijk leren we niet goed genoeg om voor onszelf op te komen. Veel scholieren klagen juist veel te weinig: je school maakt je tot wie je bent, daar mag je best hoge eisen aan stellen!”, vertelt Sywert.

Hoge eisen... juist ja. Maar wat kan een leerling dan serieus doen tegen bijvoorbeeld oneerlijke leraren of wekenlang wachten op een toetsuitslag? “Kijk eerst maar eens goed in het leerlingenstatuut van je school”, adviseert Sywert. “Daarin staan precies alle regels en rechten voor scholieren. Ook over spijbelen, corvee en hoelang docenten de tijd krijgen om iets na te kijken, bijvoorbeeld”. Daarmee stap je toch wat relaxter naar je afdelingsleider om eens flink te klagen, denkt hij.

Collectief staken

En een leerlingenraad dan? Zodat de schoolleiding in discussie gaat met de scholieren zelf? Sywert heeft er nog niet zoveel vertrouwen in. “Leerlingenraden zijn sowieso niet verplicht en daarom niet op elke school aanwezig. En als er wel eentje is, zijn er er nog vaak te weinig leerlingen die actief mee willen denken. Vooral vmbo’ers ontbreken.” Mede daardoor luistert de rector dus meer naar de ouderraad en de met leraren gevulde medezeggenschapsraad dan zijn eigen leerlingen. Jammer!

Mocht je echt in de deep shit zitten bij je school, dan kun je altijd nog aankloppen bij het LAKS. Lid worden gaat niet per leerling maar per leerlingenraad, maar een klacht indienen of een workshop hoe-word-ik-de-baas-op-school volgen mag altijd. En anders? “In extreme situaties kan collectief staken soms wel een oplossing zijn, zoals in 2007”. We zullen ‘t onthouden. Je weet maar nooit.

Sywert van Lienden studeert inmiddels Rechten, Economie én Europese Studies. En hij is columnist bij HP/DeTijd. Het LAKS zoekt nog altijd nieuwe bestuursleden, interesse?

Gepubliceerd op 28 februari 2010

REACTIES

I.

I.

Ik klaag genoeg, er wordt alleen niets mee gedaan. Ondanks een aantal keer dat ik compleet in mijn recht stond om te klagen werd ik beschuldigd van liegen, terwijl mijn lerares werd beschermd. Klagen helpt voor geen ene meter, al helemaal niet als je de enige bent.

14 jaar geleden

G.

G.

Waarom vertelt de oud-voorzitter van het LAKS over het LAKS, en niet de huidige voorzitter?

14 jaar geleden

A.

A.

Een interview met de huidige LAKS-voorzitter staat al op de site: http://www.scholieren.com/weblog/laks-voorzitter-17-klinkt-niet-als-een-scholier .

Tevens in tegenstelling tot wat er in het artikel staat is inmiddels de deadline voor de sollicitatieprocedure voor LAKS-bestuurslid afgelopen.

14 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.