Vijf studiekeuzetips van webhacker @Supreme_Tiny

Vijf studiekeuzetips van webhacker @Supreme_Tiny

Door Oscar

Er zijn honderden studies en er wordt van je verwacht dat je er eentje kiest. Een ongelofelijke rotklus die je eigenlijk niet alleen aan kan. Omdat tips van je moeder, je mentor en die vervelende gozer die je op de open dag van UvA ontvangt, nogal voor de hand liggen, vissen wij naar tips in andere vijvers. Vandaag krijg je vijf tips van webhacker @Supreme_Tiny.

Mijn schoolcarriere ging niet van een leien dakje. Ik moest van brugklas vmbo-havo naar vmbo. Maar dat ging op een nare manier, grof gezegd: school heeft mij genaaid. Ik had pfeiffer en heb er dus een paar maanden uit gelegen. Toen heb ik gemerkt wat de grote beperking van het Nederlandse schoolsysteem is: er wordt alleen maar gedacht vanuit slagingspercentages. 

1. Snuffelstages

Ik heb na mijn middelbare school een gok gewaagd door een IT-opleiding te volgen. Leek me wel leuk. Dat ging uiteindelijk ook goed, maar ik heb geen doordachte keuze gemaakt.

Er wordt altijd gezegd 'ga doen wat je leuk vindt', maar wat als je dat echt niet weet? Ik heb geen doordachte keuze gemaakt. Daar kreeg ik ook geen begeleiding bij. Ik heb zelf enkele snuffelstages geregeld. Iets wat scholen eigenlijk veel meer moeten aandragen. Laat leerlingen zien waar ze terecht komen. School is zo anders dan een werkomgeving. Geeft een vertekend beeld.

2. Wees kritisch bij studievoorlichting

Bij mijn eerste studie werd er van mij verwacht dat je met pen en papier samenvattingen schreef. Dat vertikte ik. Vond ik achterhaald. Dit was iets bij de open dag absoluut niet aan bod was gekomen.

Ze hadden er meer leerlingen bij moeten zetten, en die leerlingen open laten vertellen over alle kanten van de studie. Op zo'n dag wordt een rooskleurig plaatje verkocht, iets waar je scherp op moet zijn.

3. Ga zelf aan de slag!

Ik heb gigantisch veel geld verknald aan online cursussen. Dan was ik benieuwd hoe iets werkte en begon ik gewoon. Dat geldt eigenlijk voor iedereen in de IT: maak iets, sloop iets en durf te experimenteren. 

Ja, ik heb een papiertje. Maar ik heb het meeste geleerd door zelf gewoon aan de slag te gaan. Tip voor IT-bewonderaars met een laag budget: koop een Raspberry pi. Dit is een goedkope computer waarmee je lekker aan kunt klooien. Ook raad ik aan om met Linux en Python3 te werken, dat is goede programmeertaal om mee te oefenen.

4. Durf te falen

We zitten in zo’n krankzinnige prestatiemaatschappij. Je leert op school niet dat je mag falen. Je moet meteen een perfect product leveren. Realistisch gezien lukt dat gewoon niet. Zoals gezegd: ik heb mijn eerste studie ook niet afgemaakt. En ik heb vaker gefaald hoor. En dat maakt helemaal niet uit. Pas dan kun je een volgende stap zetten.

5. Probeer elke kans aan te grijpen; think out of the box

Nadat ik mijn papiertje behaalde, ben ik op zoek gegaan naar werk. Maar er was helemaal niks beschikbaar voor een mbo'er. Werkgevers vroegen (en vragen) een opleidingsniveau wat absoluut niet benodigd is om de functie uit te voeren.

Ik heb toen een uitkering aan kunnen vragen, maar zo zit ik niet in elkaar. Ik greep alles aan, elke kans die voorbij kwam. Via een traineeship op wo-niveau heb ik uiteindelijk een stabiele werkgever gevonden. Ondertussen studeer ik ook nog voor yogaleraar. Gewoon omdat ik altijd wil blijven groeien.

Geïnteresseerd in een bestaan als hacker? Op 31 maart zijn er weer open dagen bij diverse Hackerspaces

Gepubliceerd op 29 maart 2018
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.