Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

PvdA'er Deniz Dönmez (17): "De oude garde is vaak wat pessimistisch ingesteld"

PvdA'er Deniz Dönmez (17): "De oude garde is vaak wat pessimistisch ingesteld"

Door Danny

Duurzaamheid op milieu en op elkaar. Dat is waar 17-jarig kandidaat-raadslid Deniz Dönmez van de PvdA voor staat. Ondanks de vrije val die de partij de afgelopen verkiezingen naar heeft gemaakt, blijft rasoptimist Deniz bij zijn partij. "Ik voel me helemaal op m’n plek bij de PvdA."

Het was een gevoel van ontevredenheid dat Deniz richting de politiek bracht. "Ik was lid van de leerlingenraad, maar ik merkte al gauw dat je daar niet veel kon bereiken", vertelt hij ‘’Je werd al snel tegengehouden door de directie. Toen dacht ik bij mezelf: hoe kan ik wél iets bereiken? Het antwoord was de politiek." Deniz werd lid van Jonge Socialisten, de jongerenpartij van de PvdA, en inmiddels voorzitter van de afdeling Overijssel. Zijn besluit om voor de PvdA te kiezen was weloverwogen. "Ik heb zitten twijfelen tussen D66, GroenLinks en de PvdA. Na veel uitzoeken merkte ik dat ik te links was voor D66 en te rechts voor GroenLinks. Bij de PvdA was ik het met vrijwel alles eens."

Hoor en wederhoor
Voor de ambitieuze Deniz, is meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen een logische stap. "Ik merk heel vaak dat er een grote kloof is tussen bevolking en politiek. Mensen vinden van alles wat en maken hun mening duidelijk, maar echt geluisterd of laat staan wat mee gedaan, wordt er nooit." Dat moet anders vindt hij. "Ik wil als het ware een brug vormen over die kloof. Hoor en wederhoor, daar draait het mij om."

Opmerkelijk vindt Deniz dat heel veel politici in Enschede niet op de hoogte zijn van de jongerenraad. "In de kieswijzer van het AD werd zelfs gevraagd of er een jongerenraad in Enschede moet komen, terwijl die er gewoon is. Dat vind ik kwalijk. Jongeren hebben hele verfrissende ideeën, maar er wordt niks mee gedaan. Zo goed wordt er nu geluisterd."

Symbolische zetel
Deniz is zeventien. Dat wil zeggen dat hij indien gekozen, niet deel kan nemen aan de vergaderingen. Zijn zetel zal hij moeten afstaan aan de persoon onder hem op de lijst. Echt verkozen worden kan hij dus niet. Waarom zou je dan überhaupt stemmen op een minderjarige? "Dat hoor ik wel vaker, maar het is meer symbolisch. Ik draag normen en waarden uit die ik graag op anderen over wil brengen. Met een achterban die op mij gestemd heeft, krijg ik het recht om te spreken. Deze mensen hebben dan met een reden op mij gestemd en zijn bereid te luisteren naar wat ik te zeggen heb. Dat biedt mogelijkheden. Daarnaast word ik vrij snel na de verkiezingen achttien. Dus als ik recht heb op een zetel, is de kans vrij groot dat ik ook in de raad plaats zal nemen."

Jong bloed
Van jong bloed in de politiek lijken we maar geen genoeg te krijgen. De ene na de andere tiener staat op en beweert het allemaal wel te weten. Wat kan deze nieuwe garde wel, wat de oude garde niet kan? Deniz aarzelt. "Dat is een lastige vraag, ik kan natuurlijk alleen maar voor mezelf spreken. Ik denk vooral dat jongeren dynamisch en flexibel zijn. Ze hebben een begripvolle uitstraling." Een kwestie van uitstraling en gevoel dus. Aan een beetje populisme ontkom je immers niet. "Vaak hoor je oudere politici op een onbegrijpelijke manier oreren. Jongeren zijn meer in staat zich aan te passen en zijn zo wel te begrijpen."

Ook jeugdig optimisme speelt een grote rol volgens Deniz. ‘’De oude garde is vaak wat pessimistisch ingesteld. Met een houding van dat-lukt-toch-niet gaat het inderdaad niet lukken, omdat je niks probeert. Het jonge bloed staat er optimistisch en met een frisse kijk in. Ik denk dat dat nodig is." Of de kiezer ook van mening is dat jong bloed een must is in de moderne politiek, daar komt Deniz op 21 maart achter.

Gepubliceerd op 13 maart 2018
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.