Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Thea beckman

Nederlands

Biografie

6.8 / 10
2e klas vwo
 • scuddy
 • Nederlands
 • 526 woorden
 • 14292 keer
  11 deze maand
 • 21 maart 2003
Thea Beckman werd in 1923 in Rotterdam geboren. Over haar jeugd zegt ze zelf: 'Ik was een meisje, bovendien enig kind. Het was vanzelfsprekend dat ik thuis zou meehelpen in de huishouding. Studeren was er in die tijd voor een meisje niet bij. Als kind wilde ik nochtans van alles. Het liefst schrijfster worden of ontdekkingsreizigster.' Thea Beckman trouwde in 1945, en heeft drie (volwassen) kinderen. Sinds 1956 woont zij in Bunnik bij Utrecht. Toen haar kinderen groot waren, besloot Thea Beckman een oude droom in vervulling te laten gaan: ze ging psychologie studeren. In 1981 studeerde zij af in de sociale psychologie. Maar ook geschiedenis boeit haar bijzonder, vooral de Middeleeuwen, waarover volgens haar nogal wat misverstanden bestaan. Zij wordt niet zozeer gefascineerd door krijgsverrichtingen van ridders en koningen, maar wel door het leven van het gewone volk, dat in die tijd weliswaar niet meetelde, maar er zeer nadrukkelijk was. Daarnaast heeft Thea Beckman nog een aantal hobby's: veel reizen, veel lezen, piano spelen en katten vertroetelen. Ze begon al met schrijven in 1947, met verhalen in jeugdtijdschriften en journalistieke stukjes in kranten, maar pas in de jaren zeventig, toen de kinderen haar zorg niet meer nodig hadden, begon ze met het schrijven van boeken. En nu volgen de boeken elkaar snel op: elk werk weer totaal verschillend van het vorige. Veel van haar boeken zijn bekroond met Griffels of door de Nederlandse Kinderjury. Thea Beckman schrijft voor kinderen van alle leeftijden. Zo is De verloren schat een heel spannend verhaal voor de jonge lezers vanaf 6 jaar, terwijl De Stomme van Kampen, voor de oudere jeugd is geschreven, maar ook veel volwassenen zeker zal aanspreken. Niet alleen de geschiedenis boeit Thea Beckman, maar ook de toekomst. Heel wat ideeŽn over politieke, sociale en economische problemen vind je terug in haar Thule-trilogie die zich in de toekomst afspeelt op het door vrouwen bestuurde eiland Thule. 'Ik ben erg op mijn onafhankelijkheid gesteld, ook in financieel opzicht. Daarom ben ik blij met dit beroep, het stelt me in staat mijn eigen brood te verdienen, in volle vrijheid, en zonder dat anderen mij vertellen wat ik doen moet. In 1984 werd zij bekroond door de Vereniging van docenten geschiedenis en staatsinrichting in Nederland (VGN): zij kreeg de Huib de Ruyterprijs voor haar historische boeken, omdat zij daarmee een nieuwe impuls aan het geschiedenisonderwijs heeft gegeven.

De boeken van Thea Beckman zijn in vele talen vertaald, waaronder Engels, Spaans (Castiliaans, Catalaans, en Baskisch), Duits, Hongaars, Deens, IJslands, Fries, Japans, Fins en Russisch.

De volgende boeken zijn van haar verschenen:

(1957) De ongelooflijke avonturen van Tim
(1966) Mickey en de vreemde rovers.
(1970) Met Korilu de griemel rond.
(1972) Mickey en de Fiebeldewiebels.
(1973) HeremijntijdÖ wat een lastpost.
(1973) Kruistocht in spijkerbroek.
(1974) Mijn vader woont in BraziliŽ.
(1976) Geef me de ruimte.
(1977) Triomf van de verschroeide aarde.
(1978) Het rad van fortuin.
(1979) Stad in de storm.
(1980) Wij zijn wegwerpkinderen.
(1981) Zwerftocht met Korilu.
(1982) De gouden dolk en de Holderdebolder
(1983) Hasse Simonsdochter.
(1984) Wonderkinderen.
(1985) Kinderen van Moeder Aarde.
(1987) Het helse paradijs.
(1988) De val van de Vredeborch.
(1989) Het Gulden Vlies van Thule.
(1990) Het geheim van Rotterdam.
(1991) Het wonder van Frieswijck.
(1992) De stomme van Kampen.
(1994) De doge-ring van VenetiŽ.
(1996) Saartje Tadema.
(1998) Vrijgevochten.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

9336

reacties

Echt een super goede biografie!
door Lisa (reageren) op 14 mei 2012 om 16:48
nice
door gekie (reageren) op 3 april 2014 om 18:40
wat een mooie meid
door pim (reageren) op 17 april 2015 om 10:58
Super goede biografie, daar heb ik écht iets mee voor mijn werkstuk van school over Thea Beckman! Thanks!
door Anoniem (reageren) op 25 mei 2015 om 13:51
supergay
door henk (reageren) op 4 april 2017 om 13:24

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
 • Snitchen bij ouders
 • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
 • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
 • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?