Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Henny Vrienten

Muziek

Biografie

8.3 / 10
3e klas vwo
  • anoniem
  • Nederlands
  • 1126 woorden
  • 5526 keer
    7 deze maand
  • 14 februari 2003
Geschiedenis

Henny Vrienten is doorgebroken met zijn band Doe Maar. Hij was de lead-zanger van de band en tevens de bekendste van de band. Ze werden zo erg populair dat ze in 1984 besloten er mee op te houden. Ook opereerde hij als producer van MAM en Raymond van het Groenewoud. Hij heeft daarna nog een tijd televisieprogramma’s gemaakt. En hij maakte een paar solo-albums: Geen ballade (1984), Hot dub (1984) en Mijn hart slaapt nooit (1991). Ook maakte hij veel film- en televisiemuziek, maar daar ga ik het straks over hebben. Met ‘The Magnificent Seven’ richtte Henny Vrienten zich op het vertolken van bestaande soundtracks. Het gezelschap maakte enkele theatertournees en bracht in 1990 het album ‘The Magnificent Seven’ uit.


Doe Maar

Toen in 1978 Doe Maar werd opgericht door Ernst Jansz (Amsterdam, 1948), Henny Vrienten (Hilvarenbeek, 1949), Jan Pijnenburg (Vught, 1948) en Jan Hendriks (Mill, 1949) werden ze in een hele korte tijd heel bekend. De popgroep bestaat uit : zang/toetsen (Ernst Jansz), basgitaar/zang (Henny Vrienten), drums (Jan Pijnenburg) en gitaar (Jan Hendriks). De teksten van Doe Maar gingen over alledaagse problemen. De muziek bestond vooral uit elementen van de reggae en ska. In 1981 brak Doe Maar door met de hit-single: 32 jaar. Daarna volgden nog vele hits, waaronder: Doris Day (1982), Is dit alles (1982), De Bom (1982), Pa (1983), 1 Nacht alleen (1983) en Macho (1984). Doe Maar was in één klap een gekte geworden; gigantische plaatverkopen, een bloeiende merchandise handel, bergen fanmail, nr. 1-hits, flauwvallende meisjes bij concerten en een lawine aan publiciteit, het kon niet op met Doe Maar. In 1984 besloot Doe Maar uit elkaar te gaan, met als voornaamste reden dat ze de druk niet meer aankonden.
Na 15 jaar uit elkaar geweest te zijn, besluiten Henny Vrienten, Ernst Jansz, Jan Pijnenburg en Jan Hendriks nog één keer een plaat te maken. Ook geven ze nog drie concerten. Omdat de concerten in minder dan 1 uur waren uitverkocht, besluiten ze er nog meer te geven.

Film- en televisiemuziek


Nadat Doe Maar uit elkaar was gegaan, is Henny Vrienten iets gaan doen wat hij al lange tijd erg graag wilde: muziek maken voor films en televisie. Zijn eerste project was de muziek te componeren voor de film ‘De Prooi’. Bekendere films waarvan hij de muziek gecomponeerd heeft zijn: Left Luggage, Abeltje, Madelief. Ook componeerde hij de muziek voor de nieuwe Nederlandse Kerstfilm Kruimeltje.
Een bekende televisie-serie waarvan hij de muziek schreef is de VARA-serie Unit 13.

Abeltje

Henny Vrienten maakte de muziek van Abeltje. Dit was zijn eerste project waarvoor hij muziek maakte voor een jeugdfilm. Abeltje is een film naar een verhaal van Annie M. G. Schmidt. De muziek in deze film speelt een belangrijke rol. Naast de muziek van Henny Vrienten, zijn er ook soundtracks gemaakt door bands zoals Five, Romeo en Total Touch. Bij Abeltje is de muziek als ze in de vliegende lift zitten erg licht. Er worden in deze film veel verschillende soorten muziek gebruikt. Er zit licht-klassieke muziek in deze film. Ook reggae en popmelodieën. Maar erg opvallend is het liedje van Doe Maar dat in deze film gespeeld wordt. Er wordt een mars gespeeld als ze bij het leger aankomen. Abeltje bevat dus vele soorten muziek en Henny Vrienten zegt zelf over deze film: ‘Bij deze film heb ik heel veel ruimte gehad om zelf te bepalen wat voor muziekstijlen ik wilde gebruiken’.

Unit 13

Unit 13 is een misdaadserie van de VARA. Deze serie heeft 24 afleveringen gehad verdeeld over 2 series. Henny Vrienten was bij beide series verantwoordelijk voor de muziek. De begintune van Unit 13 is erg bekend. De spannende muziek waarmee de serie wordt begonnen is een stuk muziek met een laag bas en drum op de achtergrond, waar een electrische gitaar een hele hoge melodie doorheen speelt. Unit 13 is een spannende serie, dus er wordt mede door de muziek veel spanning gecreëerd. Opvallend bij Unit 13 is, is dat je veel dezelfde melodieën hoort, maar dan op een andere manier uitgevoerd: bij een huiszoekingsbevel krijg je spannende muziek, bij een begrafenis krijg je hetzelfde stukje muziek maar dan zachter en langzamer gespeeld. Ook hebben de Unit (politieteam), en Skylla (vijand) allebei een eigen ‘thema’. Dat is een soort herkenningsmuziekje. Bij de Unit lijkt dat thema erg op de begintune, alleen met andere instrumenten uitgevoerd. Ook is het met een ander tempo gespeeld. Bij Skylla is dit echter een totaal ander thema. Het lijkt totaal niet op die van de Unit. Het thema van Skylla heeft een psychotische uitstraling. Hele drukke muziek met een hele hoge snelle melodie er doorheen gespeeld. Dat deze twee thema’s zo van elkaar afwijken is erg makkelijk en leuk. Makkelijk omdat je meteen ziet of iemand van de Unit of Skylla is. Leuk is het omdat als je een persoon van de Unit ziet, en je hoort het thema van Skylla, je je kan afvragen of deze persoon nou wel echt zo goed is als hij zich voordoet.

Soundtracks


Een soundtrack is een cd die gemaakt is naar aanleiding van een film of een televisieprogramma/documentaire/serie. Op zo’n soundtrack kunnen liedjes staan die geschreven zijn voor de film, bijvoorbeeld Total Touch, met de soundtrack van Abeltje of bijvoorbeeld Madonna, met de soundtrack voor de film Austin Powers: The Spy Who Shagged Me. Ook kan er een cd zijn gemaakt met de muziek van een film of televisie-serie erop. Dat soort cd’s maakt Henny Vrienten. De muziek die hij maakt zal nooit op TMF of MTV gedraaid worden, terwijl de liedjes die Total Touch of Madonna maken juist wel op een van die twee zenders gedraaid zal worden. De muziek van de films Left Luggage en Abeltje zijn op cd gezet. Ook de muziek van de televisieserie Unit 13 is op cd uitgebracht. Hier een overzicht van welke liedjes er op welke cd staan.

* Left Luggage * Abeltje

- ‘’Simcha Kalmann is dead’’ - Abeltje
- ‘’Zi iz nit besser wi a gommer’’ - Abeltje - Roef!!!
- A walk in the park - Abeltje en Johnny
- Di naie nianke - Abeltje en Laura
- First words - Abeltje en de haaien
- Happy together - Bestemming Perugona
- Lente et grave - De acrobate
- Monsieur le concierge - De landing
- Mrs. Kalmann thema - De lift
- Seder - De ontsnapping
- Simcha’s thema - Het spijt me
- The burial - Injun tumb
- The Photo on the wall - Kerst in Knots
- The pond - Klaterhoen en de popcornman
- Two suitcases - Motor en zijspan
- Roef on the run
- The flying liftboy

*Unit 13
- De afrekening - De generzijds
- De begrafenis - De jacht
- De belofte - De nachtwake
- De beproeving - De onschuld
- De dageraad - De ontknoping
- De duisternis (Skylla thema) - De overval
- De groep (Unit 13 thema - De overwinning (Unit 13 thema)
- De haat - De schemering
- De hartstilstand - De verbijstering
- De hartstocht - De verleiding

*De liedjes staan niet in de volgorde zoals ze op de cd staan.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

8189

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer