Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Gorbatsjov

Geschiedenis

Biografie

7.5 / 10
4e klas vwo
  • Sami Ristil
  • Nederlands
  • 5730 woorden
  • 12591 keer
    31 deze maand
  • 24 december 2002
Inleiding:

Mijn biografie gaat over de Rus Michail Gorbatsjov. Toen ik hoorde dat we een biografie over een persoon uit de twintigste eeuw moesten maken dacht ik niet gelijk aan Gorbatsjov. Als eerste dacht ik aan Gandhi en Mandela. Zij streden voor mensenrechten en dat vind ik hartstikke goed. Maar ik was niet de eerste die aan Gandhi en Mandela dacht, ze waren me te snel af. Ik dacht er thuis nog over, maar andere hadden meteen hun keuze doorgegeven. Zo vielen Gandhi en Mandela af voor mij. Voor mij vielen de grote leiders eigenlijk al meteen af. Mensen zoals Hitler en Stalin, zij waren te slecht om aandacht aan te besteden. Maar wie moest ik dan kiezen? Thuis zat ik maar in boekjes te bladeren om een persoon te vinden.
Ook heb ik aan mijn ouders gevraagd wie zij een belangrijk persoon vonden uit de twintigste eeuw en van wie ze onder de indruk waren geraakt. Zij zeiden ook meteen Gandhi en Mandela. Daar schoot ik dus niet veel mee op. Ik moest verder zoeken, wie was nou belangrijk? Op het blaadje waar de opdracht op stond stonden ook veel namen. Zijn Castro, Nixon en Picasso leuk genoeg? Nee, ik moest iemand anders vinden. Ik besloot maar eens op Encarta te gaan kijken, maar daar vond ik niet zo veel. Er waren zoveel belangrijke personen uit de twintigste eeuw maar toch vond ik de juiste persoon maar niet.

Toen besloot ik het lijstje van de opdracht nog eens over te lezen. Daar zag ik Gorbatsjov staan. Gorbatsjov, wie was dat ook alweer en wat heeft hij zoal gedaan? Toen bedacht ik me dat er in het Geschiedenis tekstboek ook iets over Gorbatsjov stond. Er stond iets over Gorbatsjov en Glasnost en Perestrojka. En Gorbatsjov was de laatste leider van de Sovjet-Unie voor het uit elkaar viel in verschillende andere staten. Zo, dus Gorbatsjov had met het uiteen vallen van de Sovjet-Unie te maken. Vroeger op de basisschool en ook op de middelbare school heb ik weinig gehad over het uiteen vallen van de Sovjet-Unie, net zoals over de Koude Oorlog. Ik ben geboren tijdens de laatste jaren van de Sovjet-Unie en de Koude Oorlog, maar ik wist er eigenlijk niet veel van af. Ik wist natuurlijk wel iets, zoals: de raketten crisis op Cuba en De Muur in Berlijn. Maar verder wist ik er niet veel van af. Was Gorbatsjov dan niet een interessant onderwerp? Hij was immers betrokken bij de Koude Oorlog en het uiteen vallen van de Sovjet-Unie. In het begin vond ik Gorbatsjov niet zo interessant, want ik wist niet veel over hem. Maar toch heb ik toen besloten om mijn keuze voor Gorbatsjov op te geven.

Ik ben nadat ik mijn keuze had door gegeven naar informatie gaan zoeken. Als eerste ging ik kijken naar informatie op internet. Op internet was best veel over Gorbatsjov te vinden, maar er was eigenlijk weinig over zijn jeugd te vinden. Toen besloot ik maar naar de bibliotheek te gaan, maar tot mijn grote verbazing was hier niets te vinden. Ik heb daar in de bibliotheek wel een boek besteld. Een week later kon ik het boek ophalen. Het boek bleek echter een boekje te zijn waarin elke Sovjet leider kort wordt beschreven. En ook in dit boekje stond niets over zijn jeugd. Uiteindelijk heb ik toch een beetje over Gorbatsjov's jeugd gevonden op internet. Toen ik de informatie begon door te lezen begon ik het onderwerp steeds leuker te vinden. Gorbatsjov is een heel interessant persoon en Gorbatsjov heeft natuurlijk grootse dingen gedaan. Gorbatsjov bracht veel meer vrijheid in de Sovjet-Unie, er kwam weer wat frisse lucht. Ook was hij erg belangrijk bij het uiteen vallen van de Sovjet-Unie en het beëindigen van de Koude Oorlog. Met Gorbatsjov heb ik toch een hele goede keuze gemaakt.

Voor deze biografie heb ik een vraagstelling bedacht: Was Gorbatsjov de redder van het Russische volk? Op deze vraag geef ik antwoord in het hoofdstuk Eigen mening.

Biografie:

Niemand had in de jaren tachtig de Sovjet-Unie kunnen redden, ook Michail Gorbatsjov niet. Ondanks de hervormingen van Gorbatsjov viel de Sovjet-Unie uit elkaar en Gorbatsjov was daarmee de laatste leider van de Sovjet-Unie.

Gorbatsjov werd op 2 maart 1931 geboren in Privolnoje, een klein plaatsje vlakbij de grotere plaats Stavropol in het noorden van de Kaukasus. De Kaukasus ligt in de Sovjet-Unie (nu Rusland) en is een gebergte. Gorbatsjov kreeg als volledige naam: Michail Sergeevitsj Gorbatsjov. De ouders van Gorbatsjov heten Sergej Gorbatsjov en Maria Pantelejevna. Maria en Sergej waren allebei boer. Sergej Gorbatsjov werkte op een kolchoz, een collectieve boerderij waar je zelf een heel klein stukje privé bezit mocht hebben. Sergej was een mechanisator. Een mechanisator bestuurt tractors en combines. Ook had Sergej veertig jaar lang de verantwoording over het onderhoud van de landbouwmachines. Sergej was een nette man, je hoorde hem nooit vloeken ook al ging er iets vreselijks mis op het land. Gorbatsjov was echt trots op zijn vader. De moeder van Gorbatsjov was anders, zij was de baas in huis. Ze was koppig, kon goed werk verrichten en was erg nieuwsgierig. Maria werkte veel op het land.
Maar met de landbouw ging het bar slecht. Dit was de schuld van Josef Stalin. Stalin heeft er in de jaren dertig voor gezorgd dat de boeren het land werd afgenomen. De boeren werden in staatsboerderijen gepropt en aan het werk gezet, de opbrengst ging regelrecht naar de staat. Dit werd collectivisatie genoemd en zou goed zijn voor het volk uit de Sovjet-Unie. Maar de collectivisatie was helemaal niet goed en heeft miljoenen boeren het leven gekost. Gorbatsjov werd geboren tijdens het hoogtepunt van de collectivisatie. Om de boeren tot werken te dwingen, liet Stalin de boeren verhongeren. Boerengezinnen die zich verzetten tegen Stalin (koelakken) werden opgepakt en afgevoerd naar werkkampen waar ze bijna allemaal stierven. Tijdens de Stalin tijd heerste er veel terreur.
Ook Privolnoje kreeg met de terreur van Stalin te maken: in de winter van 1933 was er geen eten in Privolnoje en meer dan eenderde van de inwoners stierf van de honger. De terreur raakte natuurlijk ook de ouders van Gorbatsjov, maar gelukkig overleefden zij de ellende. Dit was eigenlijk een groot wonder, omdat Sergej en Maria allebei uit een ‘rijk’ boerengezin kwamen. Dit was zo bijzonder, omdat ‘rijke’ boeren direct naar een werkkamp werden gestuurd. Maar nu stonden ze hun bezittingen af aan de staat en gingen werken in een kolchoz. Ze kregen maar een mager loon en met dat loon hielden ze zich in leven. Een maaltijd bij de familie Gorbatsjov bestond uit waterige gierstsoep.
De rest van de familie Gorbatsjov werd ook getroffen. De opa van Gorbatsjov, de vader van Sergej, verborg graan en dat werd ontdekt. De arme man moest negen jaar in een strafkamp gaan werken. De andere opa, de vader van Maria, was een trouw partijlid en een voorstander van collectivisatie, maar men vond hem te ijverig en ging hem daardoor wantrouwen. De opa werd in 1937 gearresteerd en weg gevoerd. De familie dacht dat de opa werd geëxecuteerd, maar gelukkig was dit niet zo en keerde de vader van Maria na anderhalf jaar terug. Ook werd een onschuldig familielid, een boer, in die tijd gearresteerd en gedood.
In de zomer van 1942 ging het nog eens fout: de Duitsers hadden hele gebieden van de Sovjet-Unie veroverd en zo ook de Kaukasus. Gelukkig duurde de Duitse bezetting maar 5 maanden, maar dat was voor Stalin genoeg om wantrouwen te krijgen. De bewoners van de bezette gebieden waren slecht, ze waren besmet met de ideologie van de Duitsers (het nationaal socialisme). De bewoners waren bij voorbaat fout, zo ook Gorbatsjov. Voor Gorbatsjov maakte het ook niets uit of zijn vader nog had gevochten tegen de Duitsers. Nog vele jaren na de Duitse bezetting moesten de bewoners bij bijvoorbeeld sollicitaties melden dat ze waren bezet door de Duitsers.

Gorbatsjov is gedoopt, omdat Maria Russisch-orthodox is. Ook wilde de moeder van Maria graag dat Gorbatsjov werd gedoopt. Maria voedde haar zoon op met het geloof. Gorbatsjov was vroeger een knappe jongen en had altijd een kozakkenpet op. Gorbatsjov was een slimme jongen en deed altijd zijn stinkende best. Ook was Gorbatsjov vroeger een harde werker, daarom werd hij lid van de Komsomol. De Komsomol is de jeugdorganisatie van de communistische partij CPSU (Communistische Partij Sovjet-Unie). Dit was de enige manier voor Gorbatsjov om hogerop te komen, want Gorbatsjov wilde heel graag naar de middelbare school in een plaats twintig kilometer verderop. Maria bedelde geld bijeen voor een paar schoenen. Met die schoenen liep Gorbatsjov elke dag naar en van school. Later kon hij in die plaats blijven, omdat de familie een slaapplaats voor hem had geregeld.
Wanneer Gorbatsjov vakantie had werkte hij thuis bij zijn ouders op het land. De oogst in één van die jaren oversteeg de plancijfers en daarvoor ontving Gorbatsjov een prijs die nog maar drie keer eerder was uitgereikt in de omgeving van Stavropol: De Orde van de Rode Banier van de Arbeid. Met deze orde had je de kans om naar een universiteit te gaan. Gorbatsjov greep die kans met beide handen aan en ging naar de Lomonosov-universiteit, helemaal in Moskou.

Op de universiteit ging hij rechten studeren. Tijdens zijn tijd op de universiteit was Gorbatsjov een trouwe partijganger. Daardoor viel hij op en werd hij in 1952 lid van de CPSU. Binnen de Komsomol werd hij ook steeds bekender. Hij voerde eens een concurrent dronken, zorgde dat iedereen het zag en passeerde hem. Op de universiteit deed Gorbatsjov ook gevaarlijke dingen. Zo bekritiseerde hij Stalin en hielp hij een Joodse medestudent die door andere werd gepest omdat Stalin daar net iets over had gezegd in een speech. Voor hetzelfde geld was Gorbatsjov opgepakt, want Stalin's gedachten waren wet. Wie het er niet mee eens was, was zijn leven niet meer zeker en zette daarmee ook zijn toekomst op het spel.
Tijdens Gorbatsjov’s studietijd zat hij ook op een cursus stijldansen. Gorbatsjov was toen helemaal niet bezig met vrouwen, omdat hij daarvoor simpelweg geen tijd had. Maar toen hij Raisa Titarenko tegen kwam op de cursus stijldansen was Gorbatsjov meteen verkocht en werd verliefd op Raisa. Raisa werd ook verliefd op Gorbatsjov maar gaf het niet toe. Een paar weken later gaf Raisa het toch toe. Raisa en Gorbatsjov zouden de rest van hun leven bij elkaar blijven. Raisa studeerde ook aan de Lomonosov-universiteit. Ze studeerde er filosofie. Ze mocht op de universiteit studeren omdat ze de middelbareschool had afgesloten met een tien voor alle vakken! Raisa was anders, ze was geen dikke moeder die de hele dag in een bloementjes jurk liep en met zware boodschappentassen sjouwde. Nee, Raisa was geniaal en knap, ze was veel slimmer dan Gorbatsjov.
Gorbatsjov studeerde af met lof, hij kreeg van de universiteit een zilveren onderscheiding. Maar Raisa was hem weer de baas, zij studeerde ook af en kreeg een gouden onderscheiding. Gorbatsjov en Raisa gingen trouwen en vonden een huis in Stavropol. Bij het trouwen beloofden ze eeuwige trouw aan elkaar en aan de partij. Daarom mochten ze ook op huwelijksreis naar Frankrijk en Italië. Raisa ging werken op de universiteit in Stavropol en gaf les in filosofie. Raisa had een tien-urige werkdag en promoveerde later nadat ze had aangetoond dat boeren beter af waren wanneer er loon werd betaald naar prestatie. Gorbatsjov werkte in de lagere regionen van de CPSU en wilde zich graag omhoog werken binnen de partij. Om zich verder te ontwikkelen volgde hij lessen van Raisa. Dit vonden de leerlingen erg gek. Rond deze tijd kreeg Gorbatsjov veel respect voor Marx, Engels en Lenin. Ook in deze tijd kregen Gorbatsjov en Raisa een dochter: Irina. Irina werd opgevoed door een nichtje van Gorbatsjov, omdat Gorbatsjov en Raisa geen tijd hadden om dit te doen.
Raisa had veel invloed op Gorbatsjov en was erg kritisch. Gorbatsjov noemde Raisa ‘mijn generaal’. Daardoor ging het erg goed met Gorbatsjov en hij begon zich langzamerhand omhoog te werken in de partij. Vanaf 1966 tot 1968 was Gorbatsjov eerste secretaris van de CPSU in Stavropol. Rond 1967 rondde Gorbatsjov een studie af aan het plaatselijke landbouwinstituut.
Gorbatsjov werd in 1968 gekozen tot tweede partijsecretaris en in 1970 tot eerste partijsecretaris van de CPSU. Op het vierentwintigste partijcongres werd Gorbatsjov gekozen tot lid van het Centraal Comité van de CPSU en werd ook lid van de Opperste Sovjet Unie. Gorbatsjov zat nu best hoog in de partij.

Hier volgt een korte uitleg over het politieke systeem in de Sovjet-Unie. Het politieke gebeuren in de Sovjet-Unie wordt bepaald door twee onderdelen: de staat en de communistische partij CPSU. De CPSU is de enige legale politieke partij in de Sovjet-Unie. Maar aan de verkiezingen mogen naast de leden van de CPSU ook de zogenoemde ‘partijlozen’ meedoen.
De staat: Het woord 'Sovjet' betekent in het Russisch 'raad'. De Sovjet-Unie is dus een unie van radenrepublieken. Het bestuur over republieken, provincies, steden en dorpen vindt plaats door raden. Het hoogste raadsgroep van de Sovjet-Unie is de Opperste Sovjet. De Opperste Sovjet heeft twee raden: de Opperste Sovjet van de nationaliteiten en de Opperste Sovjet van de Unie. Deze twee raden kunnen samen of alleen vergaderen. De 'baas' in en over de Opperste Sovjet heeft het Presidium van de Opperste Sovjet. De voorzitter van het Presidium van de Opperste Sovjet is de president van de Sovjet-Unie. De Opperste Sovjet bepaalt wie er aan het hoofd staat van de ministeries. Deze ministeries voeren de besluiten van de Opperste Sovjet uit. Alle ministers vormen samen de ministerraad.

De Partij:
De CPSU was de oudste communistische partij in de wereld. Tijdens de oktober-revolutie van 1917 onder Lenin nam de CPSU de macht over en werd tot en met 1924 geleid door Lenin zelf. De CPSU werd een voorbeeld voor andere communistische partijen over de hele wereld. Toen Stalin na een heftige strijd de koppositie overnam, ruimde hij al zijn concurrenten uit de weg.
Het hoogste onderdeel van CPSU dat besluiten neemt is het Partijcongres van de CPSU. Het Partijcongres van de CPSU wordt ongeveer eens in de vijf jaar bij elkaar geroepen. In de periode tussen deze Partijcongressen in, is het Centraal Comité van de CPSU verantwoordelijk voor het uitvoeren van het beleid van de CPSU. Het Centraal Comité vergadert twee keer per jaar. Eigenlijk beslist het Partijcongres van de CPSU de dingen en voert het Centraal Comité die dingen uit. Maar omdat het Centraal Comité en het Partijcongres veel te groot zijn om samen dagelijks te regeren ligt het dagelijks bestuur in handen van het Politbureau. De zestien leden van het Politbureau worden gekozen door het Centraal Comité. Het secretariaat van het Politbureau is het machtigst. Het Politbureau heeft de leiding over de dagelijkse gang van zaken en neemt alle belangrijke beslissingen. Het partijsecretariaat van het Politbureau oefent door middel van de zogenoemde nomenklatoetra controle uit op alle belangrijke benoemingen buiten de partij. De nomenklatoetra is de lijst van alle functies in politieke, culturele, economische en sociale instellingen die alleen kunnen worden gevuld als de partij-instanties de kandidaten hebben goedgekeurd. De secretaris-generaal is de voorzitter van het secretariaat en heeft de hoogste functie binnen de CPSU. De CPSU had 16 miljoen leden, dat is ongeveer 6 procent van de totale bevolking van de Sovjet-Unie.

In het jaar 1978 werd Gorbatsjov gekozen tot secretaris van het Centraal Comité en ging hij werken in Moskou. Gorbatsjov mocht zich bezig gaan houden met de landbouw. Landbouw was Gorbatsjov’s specialiteit. Maar aan de landbouw was maar weinig eer te halen, omdat het al tientallen jaren heel erg slecht ging met de landbouw. Daarom was het geen goed uitgangspunt voor Gorbatsjov, want hij wilde nog verder in de partij omhoog klimmen. Deze promotie van Gorbatsjov had hij vooral te danken aan de KGB-leider Andropov. Gorbatsjov had eens als partijchef van Stavropol Andropov en zijn rivaal Soeslov ontvangen. Gorbatsjov won het vertrouwen van Andropov en kon tegelijkertijd goed overweg met Soeslov. Toen Gorbatsjov in 1978 naar Moskou promoveerde was hij 47 jaar. Dat is zeer jong, want zijn collega’s waren allemaal in de 70. Ook in het Centraal Comité werd Gorbatsjov gewaardeerd om zijn intelligentie. Kort nadat Gorbatsjov was aangesteld als secretaris werd hij benoemd tot voorzitter van de Commissie Wetsvoorstellen van de Opperste Sovjet. Een jaar later (1979) werd Gorbatsjov kandidaat-lid voor het Politbureau en weer een jaar later (1980) werd hij ook echt lid van het Politbureau. Gorbatsjov was verreweg het jongste lid van het Politbureau. Gorbatsjov werd beschouwd als mogelijke opvolger van Andropov, die inmiddels secretaris-generaal van de CPSU was geworden. De secretaris-generaal is de hoogste functie binnen de CPSU en is als het ware de 'baas' van de Sovjet-Unie.
Maar Gorbatsjov werd niet de opvolger van Andropov (gestorven), het werd Tsjernenko. Kort na de dood van Andropov werd Gorbatsjov benoemd tot voorzitter van de Vaste Commissie Buitenland van de Sovjet-Unie. In deze functie bracht Gorbatsjov bezoeken aan Canada, Hongarije en Portugal. Ook ontving hij een delegatie van het Canadese parlement en begeleidde hij de Hongaarse partijleider Janos Kádár bij een bezoek aan Moskou. Gorbatsjov bezocht in 1984 met zijn vrouw Raisa Groot-Brittannië. De Britse politici waren verrast over de kennis van Gorbatsjov en de charme van Raisa. Raisa stal in Londen de harten van vele Engelsen door wat kleine Engelse woordjes te zeggen. Inmiddels was Irina dokter geworden en waren Gorbatsjov en Raisa opa en oma geworden van Anastasia.

Elf maart 1985 is voor Gorbatsjov een grote dag. Hij wordt benoemd tot secretaris-generaal van de CPSU. Vier uur en vijftien minuten na de officiële bekendmaking van de dood van Gorbatsjov's voorganger Tsjernenko werd Gorbatsjov aangesteld als opvolger. De korte periode tussen de dood van Tsjernenko en de aanstelling van Gorbatsjov is een aanwijzing dat Gorbatsjov goed bezig was met de partij en dat hij werd gewaardeerd. Gorbatsjov was de jongste secretaris-generaal die de Sovjet-Unie heeft gekend. Maar toen Gorbatsjov secretaris-generaal werd ging het erg slecht met de Sovjet-Unie. De economie was ver weg gezakt, met de landbouw ging het al jaren slecht, de Sovjet-Unie was ver achterop geraakt op het gebied van nieuwe ontwikkelingen en de oorlog in Afghanistan kostte erg veel geld en moeite.
Om de Sovjet-Unie te redden van de ondergang kwam Gorbatsjov al snel met hervormingen. Hij zorgde er voor dat er campagnes kwamen tegen het alcoholisme en corruptie. Het werd duidelijk dat economische groei alleen te bereiken was door de burgers meer vrijheid te geven. Gorbatsjov kwam nu met de grote hervormingen en stelde Glasnost en Perestrojka in. Door deze hervormingen werd het oude systeem vernieuwd en zal het beter gaan functioneren. Glasnost hield in dat er meer openheid naar de burgers kwam. Perestrojka hield in dat er verbeteringen kwamen in de economie. De betekenis van Perestrojka veranderde later en er werd toen mee bedoeld dat de Sovjet-Unie van het communisme langzaam zou overgaan naar een democratie. Het Westen raakte onder de indruk van de gepresenteerde initiatieven voor onder andere het wegnemen van de dreiging van een kernoorlog. Gorbatsjov liet ook het leger uit Afghanistan en Oost-Europa terug trekken. Er kwam meer ruimte voor burgers om bedrijfjes op te zetten en bij lokale verkiezingen kwamen er steeds meer kandidaten voor een functie. Chroesjtsjov had, toen hij secretaris-generaal was bij de CPSU, destalinisatie ingesteld. Alles wat van Stalin was (bijvoorbeeld standbeelden) werd kapot gemaakt en alles wat door Stalin was ingesteld werd veranderd. De hervormingen (vooral de overgang naar een democratie) van Gorbatsjov sloot aardig aan op de hervormingen onder Chroesjtsjov. Chroesjtsjov had in zijn tijd ook voor veel rust gezorgd in de Koude Oorlog. Dankzij zijn hervormingen werd Gorbatsjov in het buitenland veel gewaardeerd en zorgde hij voor veel populariteit.
Toch waren er problemen: er waren veel verschillende bevolkingsgroepen in de Sovjet-Unie. Tussen deze groepen ontstonden veel spanningen. Ook hadden de deelstaten van de Sovjet-Unie de wens om zelfstandig te worden en niet te worden bestuurd door Moskou. Ondertussen werd de buitenlandse politiek erg goed uitgevoerd door Gorbatsjov's minister van buitenlandse zaken Sjevardnadze. Ondanks de problemen ging het verder wel goed met de Sovjet-Unie. Het buitenland had door gekregen dat Gorbatsjov goede bedoelingen had en er kwamen onderhandelingen, die niemand had kunnen bedenken dat die er ooit zouden komen. Zo werden er akkoorden voor ontwapening ingesteld, deze akkoorden zorgden voor veel opluchting in het buitenland. In 1987 kwam er een akkoord voor het verminderen van het aantal middellange afstandraketten in de INF-overeenkomst. De verhouding tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten verbeterde. In 1987 schreef Gorbatsjov een boek: perestrojka - een nieuwe visie voor mijn land en de wereld. Dit boek werd in veel talen vertaald en werd over de hele wereld erg goed verkocht. In het boek bleef hij trouw aan Lenin.

Gorbatsjov kwam in 1988 met nog een maatregel: de landen uit het midden en het oosten van Europa die bij de Sovjet-Unie hoorden mochten nu hun eigen weg kiezen en kregen meer vrijheid. De landen mochten zich nu zelf gaan besturen. Het doel van deze actie was het verbeteren van het politieke systeem, maar deze actie leidde tot het uiteenvallen van de communistische regeringen in die landen. De mensen uit die landen waren het communisme beu. Ze hadden veertig jaar lang onderdrukking gekend en nu kwam Gorbatsjov. Voor hen was Gorbatsjov een verademing, en ging het weer beter. In Polen kwam het vakverbond van Solidarnosz op en bij de eerste vrije verkiezingen kreeg dit verbond bijna honderd procent van de stemmen. Ook in Hongarije kwamen er andere partijen. In februari 1989 kreeg Hongarije een nieuwe grondwet. De regering zocht verder ook naar meer personenverkeer met hun niet-communistische buurland Oostenrijk. Gorbatsjov vond dat de landen uit het Oostblok zelf over hun toekomst mochten beslissen.
In juni 1989 kreeg Gorbatsjov een telefoontje van de communistische en Poolse premier Rakovski. Rakovski werd onder druk gezet door Solidarnosz, omdat de positie van Rakovski onhoudbaar was geworden na de overwinning van Solidarnosz. Rakovski vroeg aan Gorbatsjov of hij akkoord ging met het benoemen van de eerste niet-communistische regeringsleider binnen het Oostblok Tadeusz Mazowiecki. Gorbatsjov ging akkoord. Gorbatsjov wilde geen militair geweld gebruiken en bleef altijd geloven in een wederopstanding van het communisme. Door het antwoord op de vraag van Rakovski kwam er een soort dominosteen effect aan gebeurtenissen op gang. Hongarije bijvoorbeeld opende de grens met Oostenrijk zonder eerst met Gorbatsjov te hebben overlegd. De bejaarde DDR-leider Erich Honecker was woest, want na het openen van de grens tussen Hongarije en Oostenrijk trokken duizenden Oost-Duitsers via Hongarije en Oostenrijk naar de BRD (West-Duitsland). Ook werden er veel demonstraties in de DDR gehouden tegen Honecker. Honecker moest later dan ook plaatsmaken voor de tweeënvijftigjarige Egon Krenz, maar de Oost-Duitsers bleven vluchten naar de BRD. Onder Krenz ging het in de DDR niet veel beter. Krenz moest dan ook snel plaats maken voor Hans Modrow. Modrow was partijchef in Dresden en werd de Oost-Duitse Gorbatsjov genoemd. Één van Modrow's eerste beslissingen was het afbreken van De Muur op 9 november 1989. Diezelfde nacht trokken meer dan vijftigduizend Oost-Duitsers naar West-Berlijn. Daar werden zij onthaald met champagne en heel veel bier. Een dag later begon de afbraak van De Muur. Door de val van De Muur begonnen de communistische regeringen in het Oostblok te wankelen. Uiteindelijk vielen de regeringen in Tsjecho-Slowakije en Roemenië. In Roemenië gebeurde dat na een week vol geweld. De gehate president Ceausescu en zijn vrouw Elena werden onder andere geëxecuteerd. Verderop in het Oostblok liep de overgang van het communisme naar een democratie zonder veel geweld. Gorbatsjov had er vrede mee, want hij vond dat de volken hun eigen toekomst mochten bepalen.
De Sovjet-Unie was weer verder tot het Westen toegetreden. Bij een bijeenkomst tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten op Malta gaf Gorbatsjov een penning aan de president van de Verenigde Staten George Bush (de vader van de huidige president van de Verenigde Staten George Bush jr.). De penning was geslagen uit het metaal van een oude Russische kernraket. Er was een grote stap gezet naar het einde van de Koude Oorlog. Dankzij deze gebeurtenis steeg de populariteit van Gorbatsjov in het Westen nog meer, maar in de Sovjet-Unie was zijn populariteit snel aan het verdwijnen. Gorbatsjov wilde zich herstellen met nieuwe plannen. Zo kwam er een eind aan de oorlog met Afghanistan en werd de wapenwedloop beëindigd. Het bracht eventjes verlichting, maar oude communisten maakten zich boos. Ze waren boos op de afbraak van het communistische gebied (Sovjet Imperium). Door de toenadering met het Westen kwamen er ook steeds meer consumptiegoederen en privé-handelaren. Daardoor kwam er inflatie en met het volk ging het nu veel minder goed.
In 1990 werd Gorbatsjov president van de Sovjet-Unie. In datzelfde jaar verklaarden Oekraïne en Litouwen zich onafhankelijk. Verder wilde Gorbatsjov nog verdere toenadering tot het Westen. Gorbatsjov kreeg in 1990 ook de Nobelprijs voor de Vrede. In de eerste maand van 1991 pleegde de KGB een staatsgreep in Litouwen, maar die staatsgreep mislukte. In de Sovjet-Unie ging het slecht. Gorbatsjov deed nog enkele pogingen om de Sovjet-Unie te redden. Maar deze pogingen leidden tot grote ontevredenheid bij zijn partijgenoten, de KGB en de militairen. Deze ontevredenheid leidde tot een staatsgreep in augustus 1991 in de Sovjet-Unie, ook wel bekent als de augustus-coup. Gorbatsjov werd drie dagen vast gehouden op de Krim. Maar de mensen die de staatsgreep hadden georganiseerd konden niet lang genieten want drie dagen na de staatsgreep kwam de wederopstand van de Russische regering. Aan de leiding van deze wederopstand stond Boris Jeltsin. Jelstin was door Gorbatsjov naar Moskou gehaald toen hij partijfunctionaris in Siberië was. In Moskou mocht Jeltsin zich bezig houden met de campagnes tegen alcoholgebruik. Tijdens de wederopstanding van de regering beklom Jeltsin een van de tanks, die gericht stonden op het Witte Huis ( het centrum van bestuur in Moskou). De bemanning van de tanks kozen de kant van Jeltsin en dus ook van Gorbatsjov. Jeltsin won hierdoor veel populariteit. De wederopstanding van de regering zorgde er voor dat de staatsgreep mislukte. Het gevolg van de mislukte staatsgreep was dat de communistische partij werd ontbonden. Hierdoor verminderde de machtspositie van Gorbatsjov, maar dat was ook de bedoeling van Jeltsin. Ook de Sovjet-Unie werd ontbonden en kreeg de naam GOS: Gemenebest van Onafhankelijke Staten. Na de oprichting van de GOS legde Gorbatsjov op vijfentwintig december 1991 zijn functie neer. In 1991 was ook de Koude Oorlog definitief op zijn eind gelopen omdat de Sovjet-Unie niet meer bestond. Toen sloten de NAVO en de landen van het Warschaupact een verdrag. De landen van het Warschaupact zijn: de Sovjet-Unie, Polen, Albanië, Tsjecho-Slowakije, Roemenië, Bulgarije, Hongarije en de DDR. Ze tekenden toen het handvest van Parijs voor een Nieuw Europa. Ook werd het CSE-verdrag gesloten, dat inhield dat bewapening in Europa werd verminderd. Jeltsin werd de eerste vrij gekozen president in Rusland.
Gorbatsjov werkte niet meer bij de regering en richtte een fonds op. Gorbatsjov kreeg de leiding over zijn zelf opgerichte fonds voor sociale en politieke studies in Moskou. In 1996 probeerde Gorbatsjov terug te komen in de regering van Rusland, maar dat mislukte. Nu is Gorbatsjov president van de wereldorganisatie Green Cross. Green Cross houdt zich bezig met het milieu en de aarde.

Dankzij de hervormingen van Gorbatsjov kwam er meer vrede op aarde. De bewoners van de Sovjet-Unie kregen meer vrijheid en de Koude Oorlog stopte. Veel mensen denken dat Gorbatsjov het communisme wilden afschaffen, maar Gorbatsjov wilde het juist redden. Gorbatsjov had als doel het communisme te redden, toen hij in 1985 werd gekozen tot secretaris-generaal. Maar door zijn hervormingen vervielen het communisme en de Sovjet-Unie. Uiteindelijk trad Gorbatsjov af, omdat hij te weinig steun kreeg van vooral het Westen. Gorbatsjov is heel bepalend geweest in de verhouding tussen het Oostblok en het Westen. Gorbatsjov verdient een belangrijke plaats in de wereldgeschiedenis!

Bijdrage aan de geschiedenis van de twintigste eeuw:

Gorbatsjov heeft natuurlijk grote dingen gedaan. Blijkbaar zijn Russen erg goed in het bepalen van de twintigste eeuw. Lenin zorgde voor een communistische revolutie en daardoor werden heel veel kapitalistische landen erg bang. In de Verenigde Staten ontstond de Red Scare (rode gevaar) en over de hele wereld was er de angst dat het communisme zich zou uitbereiden. En ook de opvolger van Lenin kon er wat van. Stalin zorgde er voor dat miljoenen boeren uit de Sovjet-Unie stierven en de communistische partij werd helemaal gezuiverd. Onder Stalin stierven er miljoenen mensen.
Gorbatsjov heeft ook zeker een bijdrage geleverd aan het verloop van de twintigste eeuw. Toen Gorbatsjov aan de macht kwam in de Sovjet-Unie ging het bar slecht met het land. Maar dankzij de hervormingen van Gorbatsjov ging het met de Sovjet-Unie weer wat beter. De inwoners kregen meer vrijheid en er kwamen hervormingen in de economie. Met de Sovjet-Unie ging het weer beter, maar de oorlog in Afghanistan en de Koude Oorlog kostte veel geld en moeite. Gorbatsjov gaf nu ook meer vrijheid aan de staten uit het Oostblok. In Polen kwam er een vakverbond dat bij de verkiezingen bijna honderd procent van de stemmen haalde. In Polen was het niet meer te houden en met toestemming van Gorbatsjov kwam er in Polen een niet-communistische leider aan de macht. Ook in Hongarije kwamen er andere partijen op. Gorbatsjov greep niet in, want doordat hij de mensen meer vrijheid gaf dacht hij dat het communisme zich zelf zou herstellen. Dit gebeurde niet en het ging juist de andere kant op. Maar met de Koude Oorlog ging het goed. Er werden akkoorden gesloten, zoals de INF-overeenkomst. Dat hield in dat middellange afstandsraketten werden verminderd. De verhouding tussen het Westen en het Oostblok verbeterde aanzienlijk. Inmiddels had Hongarije zijn grenzen met Oostenrijk geopend waardoor er duizenden Oost-Duitsers naar de BRD trokken. In de DDR kwam de nieuwe leider Hans Modrow aan de macht. Hij werd de Oost-Duitse Gorbatsjov genoemd. Hij liet als een van zijn eerste beslissingen de muur weg halen. En weer verbeterde de verhouding tussen het Westen en het Oostblok.
Doordat er in de Sovjet-Unie zoveel vrijheid kwam, kwamen er ook steeds meer consumptiegoederen en bedrijfjes. Het gevolg daarvan was dat de prijzen stegen, er kwam inflatie. Het ging toen niet meer zo goed met de Sovjet-Unie. Gorbatsjov kreeg steeds meer tegenstanders en ondanks dat het Westen wist dat hij goede bedoelingen had kreeg hij maar weinig hulp. Het gevolg van de ontevredenheid van oude communisten, partijgenoten, de KGB en de militairen was dat er een staatsgreep kwam. Gorbatsjov werd drie dagen vastgehouden op de Krim, omdat ze hem verantwoordelijk vonden voor het toetreden tot het Westen. Als tegenoffensief kwam de regering met Boris Jeltsin als leider. Hij zorgde ervoor dat de mensen zijn kant en dus die van Gorbatsjov kozen. Gorbatsjov werd vrijgelaten. Maar de Sovjet-Unie viel uiteen in het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS). Omdat de Sovjet-Unie niet meer bestond was het einde van de Koude Oorlog een feit. Gorbatsjov trad af en ging voor zijn eigen fonds werken.

Gorbatsjov heeft mooie dingen gedaan. In 1990 kreeg hij niet voor niets de Nobelprijs voor de Vrede. Verder is Gorbatsjov bepalend geweest in het beëindigen van de Koude Oorlog en het uiteen vallen van de Sovjet-Unie. Als Gorbatsjov niet aan de macht was gekomen in 1985 dan zag de wereld er nu waarschijnlijk heel anders uit. Misschien was er wel een kernoorlog gekomen of bestond de Sovjet-Unie nu nog steeds. Gorbatsjov heeft het verloop van de laatste vijftien jaar van de twintigste eeuw sterk mee bepaald en heeft voor meer vrede op aarde gezorgd!Eigen mening:

In dit hoofdstuk geef ik mijn mening over Gorbatsjov, geef ik antwoord op mijn vraagstelling en geef ik mijn mening over het maken van deze biografie.

Ik vind Gorbatsjov een goed man, hij heeft echt hele goede dingen gedaan voor het Russische volk. Hij gaf het Russische volk meer vrijheid na tientallen jaren strak te zijn gecontroleerd. Gorbatsjov heeft eigenlijk ook hele goede dingen gedaan voor de hele wereld. Onder meer dankzij Gorbatsjov stopte de Koude Oorlog, en wie weet hoe het anders was afgelopen. Misschien was er een kernoorlog gekomen. Er kwam weer vrede op aarde. Daarom ook kreeg Gorbatsjov in 1990 de Nobelprijs voor de Vrede. Gorbatsjov heeft mooie dingen gedaan en verdient veel waardering. Gorbatsjov is een goed man.

Mijn vraagstelling was: Was Gorbatsjov de redder van het Russische volk? Mijn antwoord daarop is simpel weg JA. Gorbatsjov was de redder van het Russische volk. Gorbatsjov gaf de Russen meer vrijheid na jarenlang altijd onderdrukt te zijn geweest. Hij gaf de bevolking weer een kans om bijvoorbeeld een eigen bedrijfje te beginnen. Hij zorgde voor een frisse lucht in het Oostblok. Maar na een tijdje ging het ook minder goed met de Sovjet-Unie en kreeg Gorbatsjov meer tegenstanders. Ook met de bevolking ging het minder, dat kwam omdat alle prijzen door het toenemen van consumptiegoederen omhoog schoten. De arme mensen konden nu minder kopen. Na de augustus-coup trad Gorbatsjov af en de Koude Oorlog was beëindigd. Daardoor kwam er meer vrede op aarde en werd het weer rustig tussen Oost en West. Gorbatsjov heeft de mensen vrede gegeven, want hij was erg belangrijk in het beëindigen van de Koude Oorlog. Gorbatsjov heeft niet alleen de bevolking van het Oostblok vrede gegeven, maar ook de bevolking van de hele wereld.

In het begin dacht ik dat het maken van een biografie niet leuk was. Uiteindelijk vond ik het nog best leuk om te doen. Het kostte echter wel veel tijd. Maar door het maken van deze biografie heb ik veel geleerd. Gorbatsjov was een heel interessant onderwerp. Ik heb veel opgestoken. Ik ben blij dat ik Gorbatsjov heb gekozen voor het maken van mijn biografie!

Bronvermelding:

Hier volgt een opsomming van de bronnen die ik heb gebruikt. Ik heb een boekje van de bibliotheek gehuurd, op Encarta gekeken, een boek van Mevrouw Leurink geleend (ik heb het boek niet echt gebruikt), het geschiedenis tekstboek gebruikt en op het internet gekeken.

Boekje van de bibliotheek:

 Frans Micklinghoff, Gorbatsjov uwe leider in Moskou, gehuurd van de bibliotheek uit Urk (plaats van druk is onduidelijk), jaartal van de druk is onduidelijk, bladzijden: 13 tot en met 21.

Boek geleend van Mevrouw Leurink:

 Michail Gorbatsjov, De augustus-coup. Drie dagen die de wereld schokten, Utrecht (uitgeverij Het Spectrum), 1991, bladzijde: ik heb het onderschrift van de plaatjes gebruikt.

Informatie van Encarta:

 Encarta '98, trefwoorden, Warschaupact
 Encarta '98, trefwoorden, Gorbatsjov
 Encarta '98, trefwoorden, Perestrojka
 Encarta '98, trefwoorden, Glasnost
 Encarta '98, trefwoorden, politbureau

Informatie van het internet:

 www.geschiedenis.nl
 www.rusnet.nl
 www.nd.nl
 www.sharenl.org
 oud.refdag.nl
 www.atlcom.nl
 www.vanhalewyck.be

Geschiedenis tekstboek:

 Van Maden & Miedema (eindredactie), Memo, Den Bosch, 1999, bladzijden 252, 286 en 287.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

6713

reacties

Hoi Sami! Ik moet een werkstuk schrijven over Gorbatsjov en ik vind je werkstuk erg goed en handig. Mag ik weten hoe je aan die precieze informatie bent gekomen? En ik had nog een vraagje, had Gorbatsjov maar één dochtertje? Groetjes Annemarie
door Annemarie (reageren) op 1 maart 2003 om 13:50
Ik heb jouw biografie over Gorbatsjov gebruikt voor mijn profielwerkstuk. Dankjewel. Maar kun je mij een aantal bronnen geven die je gebruikt hebt?
door Anoniem (reageren) op 23 februari 2004 om 14:02
Haha, zoooo goed was Gorbatsjov nou ook weer niet hoor... Dusse, 3 keer zegen dat hij 'vrede op aarde' heeft gebracht is ook weer een beeeeeetje overdreven.. Verder goed werkstuk.. xxx Anne
door Anne (reageren) op 2 juni 2004 om 17:44
goed werkstuk zeg moet er ook een maken voor school en er staat veel info on super gedaan xx alex
door alexandra (reageren) op 31 oktober 2011 om 18:38
echt heel slecht
door aarda[ppel (reageren) op 22 april 2015 om 11:46

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer