Anthonie van leeuwenhoek

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • 2e klas havo | 333 woorden
  • 3 januari 2011
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
18 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Anthonie van Leeuwenhoek
Hoofdvraag:
- Waarom was Anthonie van Leeuwenhoek zo belangrijk voor de geschiedenis?

Wie was Anthonie van Leeuwenhoek?
Anthonie van Leeuwenhoek is geboren op 24 oktober 1632 in Delft en is gestorven op 26 augustus 1723 (ook in Delft). Veel mensen kennen hem omdat hij de microscoop heeft uitgevonden, maar hij is ook bekend omdat er een ziekenhuis naar hem is vernoemd.

Anthonie van Leeuwenhoek had geen geluk op school, hij kon geen hoger onderwijs volgen en kreeg geen universitair diploma. Maar dit was geen beperking om een groot natuuronderzoeker en wetenschapper te zijn. Anthonie van Leeuwenhoek ontdekte hoe, onder anderen, de bloed- en zaadcellen in elkaar zitten en hij heeft de microscoop uitgevonden.

Later is er een ziekenhuis in Amsterdam naar hem vernoemd.


Welke ontdekkingen heeft Anthonie van Leeuwenhoek gedaan?
Anthonie van Leeuwenhoek heeft verschillende ontdekkingen gedaan, onder anderen hoe de zaadcellen werken. Hij kreeg van een professor zaad van een man die een geslachtsziekte had, gonorroe. Het zaad was binnen een paar uur al dood. Hij ging daarom onderzoek doen met het gezonde zaad van een man. Hij zag kleine “diertjes” die met hun staart bewogen. Hij dacht daardoor dat het levensdragers waren.

Anthonie van Leeuwenhoek heeft ook de microscoop uitgevonden. Hij was eens een keer aan het experimenteren met glazen lenzen met vergrotende werking. Anthonie van Leeuwenhoek stopte ze in een soort buis en zag dat de spullen, aan het eind van de buis met de vergrotende glazen lenzen, veel groter en scherper te zien waren.

Anthonie van Leeuwenhoek heeft wel meer ontdekkingen gedaan, maar deze waren het grootst en belangrijkste.

Waarom is er een ziekenhuis naar Anthonie van Leeuwenhoek vernoemd?
In Amsterdam is er een ziekenhuis naar Anthonie van Leeuwenhoek vernoemd. Het ziekenhuis behandelt mensen met kanker. Het ziekenhuis is vernoemd naar Anthonie van Leeuwenhoek omdat van hij vroeger veel betekend heeft voor de medische wetenschap. Je kunt dan onder anderen denken aan de microscoop die heel veel mogelijk heeft gemaakt voor al het medisch onderzoek (zo zijn de bacteriën ontdekt).

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.