Antoine César Becquerel

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • Klas onbekend | 408 woorden
  • 30 augustus 2006
  • 36 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
36 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Antoine César Becquerel is een bij het grote publiek relatief onbekend wetenschapper. Over hem zijn geen biografieën geschreven, en eigenlijk is er over zijn leven ook niet zo bijzonder veel bekend. De te vinden informatie is schaars.

BIOGRAFIE

Antoine César Becquerel (°1788-+1878)

Antoine César Becquerel werd geboren in Châtillon sur Loing in Frankrijk op 8 maart 1788. Na zijn middelbare studies werd hij in 1808 naar de militaire school gestuurd die hij al in het volgende jaar met de rang van tweedeluitenant verliet. Hierna nam hij dienst in het leger en nam aan enkele veldslagen van die tijd actief deel. Zijn zwakke gezondheid verplicht hem ertoe zijn militaire dienst stop te zetten en hij ging vervolgens aan de slag aan de Polytechnische hogeschool werken.
Vanaf 1815 wijdde hij zich volledig aan wetenschappelijk werk.
In 1838 werd hij hoogleraar fysica aan het ‘Musée d’Histoire Naturelle’ in Parijs, waar hij zich specialiseerde in elektrochemie, elektriciteit, magnetisme en meteorologie.

Hoewel Becquerel zelf onbekend is zijn zijn prestaties belangrijk en zijn talrijke ontdekkingen op zijn naam of aan hem toe te schrijven. Hij toonde onder meer aan dat de tot dan toe gangbare contacttheorie van Volta over de elektromotorische macht in een cel fout was. Inderdaad, de echte bron van voltaische elektriciteit ligt namelijk in een chemische reactie. Hij ontdekte dat het opwekken van elektriciteit enkel mogelijk is met een chemische reactie, met wrijving of bij een verschil van temperatuur.

Toen hij in 1839 experimenteerde met een elektrode die energie opwekte als er licht bij kwam, foto-elektriciteit dus, was de basis van de zonnecel gelegd. Als men een metalen oppervlakte blootstelt aan elektromagnetische straling die boven een bepaalde frequentie ligt die eigen is aan de soort oppervlakte en materiaal, wordt een deel van die straling geabsorbeerd en wordt stroom geproduceerd.

De nakomelingen van Antoine César Becquerel traden in zijn voetsporen. Alexandre Edmond, zijn oudste zoon, was eerst docent fysica en meteorologie aan het Instituut voor Agronomie. Later, in 1852 werd hij hoogleraar fysica aan het ‘Conservatoire des Arts et Métiers’ te Parijs. En in 1878 volgde hij zijn vader op als hoogleraar fysica aan het ‘Musée d’Histoire Naturelle’ te Parijs. Hij hield zich met dezelfde wetenschap bezig als zijn vader.
Henri Bequerel, zijn kleinzoon, ontdekte onder meer dat uraniumzouten radioactiviteit uitstralen.

Antoine César Becquerel stierf op 18 januari 1878 in Parijs.

REACTIES

A.

A.

Elektriciteit is ook op te wekken door wrijving van bijvoorbeeld rubber op wol. Dus is chemische reactie niet de enige manier om elektriciteit te maken.

15 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.