Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Beethoven

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • Klas onbekend | 415 woorden
  • 18 maart 2004
  • 77 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
77 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Ludwig van Beethoven (1701-1827) Beethoven is naar onze menig toch wel een van de weinige componisten die echt heeft moeten werken voor zijn composities, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Mozart die
alles zo uit zijn mouw schudde. Beethoven heeft vaak echt moeten werken, moeten vechten met de materie om zijn composities te schrijven. En dat is denken we een van de redenen waarom we zo onder de indruk zijn van zijn muziek. In beethoven’s laatste jaren liep hij er heel onverzorgd bij. Dat kon je onder andere merken aan zijn muziek. Zijn doofheid was toen alom bekend. Beethoven was geboren op 17 december 1770 in Bonn. Hij had Vlaamse ouders. Wel in Duitsland geboren maar officieel geen Duitser. Behalve van zijn vaders ontving Ludwig muzieklessen van bv. Pfeiffer en Neefe. Op zijn twaalfde stierf zijn moeder en nam hij de zorg op voor zijn drankzuchtige vader en twee broers. In 1792 is hij gaan studeren in wenen maar zonder enig resultaat. Wel bleef er een band tussen zijn leraar Haydn en hem. Ook de adel bleef hem ook financieel steunen ondanks zijn slechte beheersing. Rond 1800ondekte beethoven zijn doofheid wat hem erg schuw en onzeker maakte. Zo erg zelfs dat er een tweede dirigent op het einde van de zaal stond voor als het fout liep. Dit maakte hem zeer kwaad. Uit brieven is duidelijk geworden dat Ludwig last had van oorsuizen en overgevoelig heid aan harde geluiden. Doordit alles had beethoven zich afgezonderd van zijn omgeving. De drie stijlperioden: 1° stijlperiode bestond uit de weense/klassieke tijd. Waar zijn muziek nog beïnvloed werd door Hayden. Een voorbeeld hiervan is opus 13 de "Pathetique". In de 2°stijlperiode ging hij een beetje zijn eigen weg. Het hoogtepunt was hier duidelijk de “ Eroica” zijn 3° symphonie dat staat voor heldehaftig. Het stukje dat we nu gaan beluisteren is het eerste deeltje er van: de poco sostenuto, vivace. Ook liet hij zijn stukken inpireren door napoleon (die hij vereerde). Hierna schreef hij ook de dodenmars. Op het einde van deze stijlperiode ging zijn 4° symphonie weer wat terug naar Haydn. Hierna schreef hij ook de dodenmars. Ook schreef hij de 5°symphonie. In zijn kuuroord waar hij zat voor depressie schreef hij de 6° symphonie de pastorale. In de 3° stijlperiode schreef hij zijn enige opera genaamd "Fidelio". Dit gaat vooral over zijn leven, over een man die onterecht gevangen word gehouden, en zo voelde hij zich ook, gevangen door zijn omgeving. Zo, wij hopen dat jullie er van genoten hebben en er wat van bijgeleerd hebben.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.