Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Simon Stevin

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • 2e klas vwo | 480 woorden
  • 27 november 2003
  • 53 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
53 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De Zuid-Nederlander Simon Stevin werd in 1548 in Brugge geboren, dat is nu 455 jaar geleden. Hij was een kind van Anthon en Catharina van der Poort. Over zijn kinderjaren zijn niet veel bekend, maar men weet wel dat hij Latijn en Grieks studeerde. Al vroeg bleek dat hij aanleg had voor wiskunde. Later was hij boekhouder en kassier op een handelskantoor in Antwerpen. En daarna had hij z’n volgende baantje al, hij werd klerk (Dat is een schrijver) op een kantoor in België, Vlakbij Brugge. Na de komst van Alva trok hij op reis naar Polen, Duitsland, Scandinavië en Pruisen. Hij verliet het land uit protest tegen de inquisitie (Dat was de rechtbank) en de bloedraad.(dat was een raad door Alva ingesteld ook wel de Raad der Beroerten genoemd) Er werd beweerd dat Simon Stevin een "ketter" was, maar het is niet bekend dat hij het katholieke geloof afzwoer. Volgens sommigen mensen vluchtte hij voor het geweld waarvan de protestanten het slachtoffer waren. Men weet echter niet wat zijn echte godsdienst was. Simon Stevin verhuisde, na de oorlog, in 1580 in Leiden, waar hij les gaf om geld te verdienen. Op die universiteit maakte Simon Stevin kennis met Prins Maurits van Oranje, de zoon van Willem van Oranje, wie hij later ook les zou gaan geven. In 1583 schreef Stevin zich in als student in de wiskunde en de wetenschappen aan de universiteit.. De volgende jaren bracht Simon Stevin enkele bekende werken uit. In 1592 riep Prins Maurits Stevin naar Den Haag, waar hij hem als leermeester in de wiskunde aannam. De lessen die Simon Stevin de prins gaf heeft hij later tussen 1506 en 1598 verzameld in een groot boek. Genaamd "Wisconstighe Ghedachtenissen" dat ook in Latijns en Frans werd vertaald. Simon werd Prins Maurits’ raadsman, kreeg het beheer over de persoonlijke goederen, werd hoofdopzichter van de Waterstaat en tenslotte werd hij kwartiermeester-generaal van het statenleger. Als waterstaatkundige heeft Stevin o.a. het waterhuishouding van Delft verbeterd door het bouwen van molens. Bovendien werd hij civiel ingenieur dat is iemand die aan de Universiteit afgestudeerd is als technicus, maar pas in 1604 kreeg hij van de Nederlandse regering een salaris voor het werk dat hij verrichtte. In 1612 kocht hij een huis in de Raamstraat in Den Haag. (In de gevel van dat huis is in 1898 een borstbeeld van hem aangebracht). Simon Stevin trouwde, op ongeveer 60 jarige leeftijd, (rond 1608) met Catherina Cray. Zij kregen 4 kinderen: Frederik, Henderik, Susanna en Levina. Op 16 april 1620 stierf hij in Den Haag. Er zijn veel werken verloren gegaan doordat z’n weduwe en niet naar om keek. Simon Stevin was één van de grootste uitvinders van zijn tijd. De uitvindingen en de werken van Simon werden in zijn eigen taal geschreven, later werden ze in het Engels en in het Frans vertaald. Dit in tegenstelling tot andere geleerden die alles in het Latijn schreven, wat natuurlijk niet iedereen kon lezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.