Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Marga Minco

Nederlands

Biografie

6.2 / 10
4e klas havo
 • anoniem
 • Nederlands
 • 498 woorden
 • 23785 keer
  28 deze maand
 • 14 november 2003
Marga Minco

Naam: Marga Minco.
Geboren: 11 Maart 1920.
Geboorteplaats: Ginneken en Bavel
Beroep: journaliste en schrijfster.
Beste werk: Het bitter kruid.
Naam echtgenoot: Bert Voeten

De schrijfster Marga Minco werd op 11 maart 1920 in een joods-orthodox gezin geboren. Marga bracht haar jeugdjaren samen met haar oudere broer Hans en zus Bettie door in een dorpje in de buurt van Breda. haar eigenlijke naam is Sara Menco. Haar vader was een kerkvoogd (Parnas) in de joodse gemeenschap te Breda. Hij kon prachtige joodse verhalen vertellen, vaak een tradities ofwel een vast gebruik in de joodse milieus, om de joodse religie en gebruiken in ere te houden.

In Breda volgde Margo zowel het lager als het middelbare onderwijs.
Na de middelbare school in 1938 , ging ze als journaliste werken bij De Bredase Courant en bij een dagblad in Rotterdam.
In mei 1940, tijdens de Duitse bezetting van ons land, moest Marga haar journalistieke werk voor de krant opgeven, omdat dit werk te gevaarlijk voor haar werd als vrouw met een joodse achtergrond.
Met haar familie verhuisde ze eerst naar Amersfoort en later naar Amsterdam.
Door de jodenvervolging en ernstige razzia’s in Amsterdam, viel de familie Minco uit elkaar.
Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog woonde Marga bij haar ouders en hield ze zich in leven met het geven van taalles aan een lagere school in Amsterdam.
Iets later werd ze langdurig ziek en moest ze gaan kuren iets buiten Amsterdam. Marga maakte van deze kuurgelegenheid gebruik door met geblondeerd haar en een vals persoonsbewijs onder te duiken in de huidige Haarlemmermeer. Later dook ze ook nog eens onder aan de Bleekersvoortweg in Heemstede.
Het laatste oorlogsjaar, zat Marga samen met enkele kunstenaars ondergedoken in een leegstaand Huis aan de kloveniersburgwal in Amsterdam.Zo bleef ze in de oorlogsjaren als joodse uit de handen van de Duitsers. Haar ouders werden vanuit het “Juden viertel” in Amsterdam naar het concentratiekamp Westenbork getransporteerd.
Haar zus Bettie, zwager, broer Hans en schoonzus werden allen door de Duitsers opgepakt. Na de oorlog heeft Marga nooit meer iets van haar familie vernomen.
In augustus 1945, trouwde Marga met de dichter en Shakespeare vertaler Bert Voeten. Die ze had leren kennen tijdens haar journalistieke periode eind jaren dertig.
Ze bleef met haar man in Amsterdam wonen en betrokken samen het Witsenhuis (kunstenaars woning van Willem Witsen), aan het oosterpark. Ze kregen twee dochters Bettie en Jessica.
Marga ging na de bevrijding weer werken als journaliste.
In 1957, nam Marga deel aan een novelle prijsvraag, die door de Mutator (een bureau voor postreclame en adressen) was uitgeschreven. Met haar boek “Het bittere kruid” won zij de eerste prijs. Het jaar daarop (1958) bekroonde het bestuur van de Jan Campertstichting haar boek “Het bittere kruid” met de Vijverbergprijs.

Enkele andere werken van Marga Minco:

- De verhalenbundel: De anderen kant, uit 1959.
-De roman: Een leeg huis, uit 1966.
-De novelle: Het huis hiernaast.
-Een aantal moderne joodse verhalen.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

4880

reacties

ik vind het te moeilijk geschreven.
door kalista (reageren) op 29 december 2010 om 12:32
lekker bezig
door Sinterklaas (reageren) op 11 maart 2011 om 11:16
lkkkr bzig
door pieter (reageren) op 2 november 2011 om 10:23
Heel erg bedankt!! Dit bespaart me veel moeite
door Rutger (reageren) op 8 november 2015 om 13:18
Is marga minko al overleden?? is voor een verslag van mij.
door Hooooi123 (reageren) op 2 januari 2016 om 17:15

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
 • Snitchen bij ouders
 • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
 • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
 • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?