Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Orgaandonatie

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas havo | 1293 woorden
  • 30 november 2015
  • 356 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
356 keer beoordeeld

Orgaandonatie moet verplicht worden gesteld  in Nederland (Verplichte Orgaan Donatie = VOR)

Argumenten:

Argumenten voor:

  • Minder tekort aan organen.
  • Er worden meer mensen gered bij verplichte registratie.
  • Donorregistratie  zorgt er voor dat op het moment van overlijden nabestaanden geen moeilijke beslissing hoeven te nemen als hun verdriet het grootst is omdat die beslissing al voor hen is genomen. 

 

Argumenten tegen:

  • VOR staat lijnrecht tegenover het recht op zelfbeschikking. Je wilt zelf over je lichaam beslissingen kunnen nemen, dat is geen recht van de staat.
  • Je kunt niet goed afscheid nemen. Na de dood van de orgaandonor moeten de benodigde organen namelijk zo snel mogelijk verwijderd worden. Het afscheid komt dan te snel voor de nabestaanden.
  • Religie wordt vaak als reden aangevoerd om geen orgaandonor te worden.
  • Onzekerheid over het leven na de dood. Ook angst kan een rol spelen.  
  • Is iemand wel op de hoogte van wat orgaandonatie inhoudt? Stel je partner overlijdt plotseling en je hebt het er nog nooit samen over gehad. Dit is natuurlijk erg heftig.
  • Doneren betekent dat je iets GEEFT. Je gunt iemand een beter/gezonder leven. Doneren past niet bij een verplichting. Doneren zou vrijwillig moeten zijn.

Weerlegging:

  • Er staan levens op het spel en per jaar overlijden veel mensen terwijl zij wachten op een orgaan. De staat heeft geprobeerd om meer orgaandonoren te krijgen dmv campagnes/spots op tv enz. Toch blijft het een enorm probleem en blijkt uit onderzoek dat ca 95 % van de mensen gewoon de tijd niet neemt om een formulier in te vullen terwijl zij geen bezwaren hebben. Vrijwillig gaat het niet lukken. Recht op zelfbeschikking mag daarom opzij worden geschoven.
  • Iedereen kan afscheid nemen. Ze moeten alleen beseffen dat de organen zo snel mogelijk verwijderd moeten worden. Goede voorlichting is dus super belangrijk.  
  • Volgens het islamitische geloof mag je wel donor zijn, maar kan dat alleen als je dat bij leven hebt geregeld. Bij een klinische dood is dat dus niet mogelijk en zou VOR ingaan tegen het geloof. Maar omdat er levens op het spel staan, kan dat een reden zijn om het toch verplicht te stellen. Daarbij geldt dat moslims ook organen kunnen ontvangen en dan dus van anderen wel verwachten dat die donor zijn. Iedereen gelijk behandelen.
  • De onzekerheid over het leven na de dood kun je niet wegnemen. Wel kan je benadrukken hoe mooi het is dat van jouw organen misschien wel 8 mensenlevens kunnen worden gered.
  • Als het gaat om het redden van levens, gelden andere ‘spelregels’. Voor dat soort filosofische gedachten is dan geen plek.

 

Tekort aan donoren kost nog steeds levens'

René Steenhorst

DEN HAAG - 

Ondanks jarenlange, miljoenen euro’s verslindende wervingscampagnes voor nieuwe orgaandonoren, blijkt 58 procent van de volwassen Nederlanders zich nog altijd níet als donor te hebben aangemeld.

Foto: ANP

Dit opmerkelijk hoge cijfer is vastgesteld door een nieuw gevormde coalitie van gezondheidsfondsen, organisaties van medisch specialisten en patiëntenverenigingen. Het verbond wil dat Nederlanders straks verplicht ja of nee gaan zeggen om ooit, bij hun overlijden, organen af te staan.

„Met het huidige donorsysteem komen we geen stap verder meer in de donorwerving”, zegt Rob Broekstra van de Coalitie Orgaandonatie. „En dat terwijl het potentieel hoog is: 71 procent van de Nederlanders is beslist bereid tot orgaandonatie. Velen van hen hebben echter deze wens niet geregistreerd. Hoe het komt dat men wel ’tuurlijk!’ zegt maar het vervolgens daarbij laat? Verschillende oorzaken: reacties als ’Dat moet ik inderdaad nog een keer laten vastleggen’, tot en met allerlei angsten over orgaanuitname en twijfels over het zelfbeschikkingsrecht. Veelal het gevolg van heersende misverstanden en aangeprate angst.”

„Het aanhoudende tekort aan orgaandonoren kost nog steeds honderden levens”, zeggen grote fondsen zoals onder meer de Nierstichting, het Longfonds, de Hartstichting, Nierpatiëntenvereniging Nederland en de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting.

„Het huidige vrijblijvende donorregistratiesysteem heeft de wachtlijst voor orgaantransplantatie niet verkort. Daardoor sterven onnodig veel mensen.”

Een delegatie van de Coalitie Orgaandonatie overhandigt morgen een petitie aan leden van de vaste Kamercommissie van Volksgezondheid (VWS). Komende donderdag vergadert de Tweede Kamer over de evaluatie van het Masterplan Orgaandonatie uit 2008, dat het percentage orgaandonoren had moeten verhogen.

Dat doel blijkt niet gehaald, stelt de coalitie. Werd uitgegaan van een minimale stijging van het aantal donororganen van 25 procent, het aantal postmortale (= bij overlijden) orgaandonoren nam met slechts 4,25 procent toe, het aantal postmortale transplantaties (met organen van overledenen) met 11 procent.

Donor worden?

Waarom donor worden

Ruim 5,8 miljoen mensen in Nederland hebben al laten vastleggen of ze na hun overlijden hun organen en weefsels willen doneren. En 3,5 miljoen Nederlanders zeggen 'Ja'. Meer dan voldoende zou je denken. Toch is dat niet zo. Iedere donorregistratie is belangrijk. Waarom?

Argumenten voor orgaandonatie

Van de 3,5  miljoen mensen die een ‘Ja’ hebben laten vastleggen wordt per jaar maar een paar honderd daadwerkelijk orgaandonor. De speciale omstandigheden om organen te kunnen doneren komen niet zo vaak voor. Daarvoor moet iemand medisch geschikt zijn en in het ziekenhuis overlijden, vaak op een intensive care.

In Nederland wachten gemiddeld rond de 1000 mensen op een nieuw orgaan. Per jaar gaan ongeveer 150 mensen op de wachtlijst dood terwijl ze wachten op een nieuw orgaan.

Registratie in het Donorregister zorgt ervoor dat nabestaanden op een emotioneel moment hierover geen besluit hoeven te nemen. Dat is prettig voor hen en voor de arts. Als de overledene niets heeft geregistreerd in het Donorregister, ligt de beslissing namelijk bij de nabestaanden. Wanneer zij niet weten wat de overledene wilde, zeggen zij vaak nee tegen donatie. 

Eén donor kan 8 levens redden. Wanneer een donor alle organen kan doneren, is het mogelijk 8 levens te redden: met het hart, 2 nieren, 2 longen, de lever, de alvleesklier en de dunne darm. Gemiddeld doneert een donor 3 organen. Jaarlijks redden orgaandonoren zo de levens van circa 1200 mensen.

Het betoog gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Eén donor kan 8 levens redden. Wanneer een donor alle organen kan doneren, is het mogelijk 8 levens te redden: met het hart, 2 nieren, 2 longen, de lever, de alvleesklier en de dunne darm. Gemiddeld doneert een donor 3 organen. Jaarlijks redden orgaandonoren zo de levens van circa 1200 mensen.

De kans dat je zelf ooit een orgaan nodig hebt is veel groter dan dat je na overlijden organen kunt doneren.

Organen worden zorgvuldig toegewezen aan de meest urgente patiënten op de wachtlijst. Rokers, alcoholisten en (drugs)verslaafden worden niet op de wachtlijst geplaatst zolang zij nog roken, drinken of gebruiken.

Wanneer je iemand kent die op de wachtlijst staat voor een orgaan of als je andere verhalen kent van betrokkenen ben je meestal snel overtuigd van het belang van orgaandonatie. Anderen hebben meer tijd nodig om een besluit te kunnen nemen.

Argumenten tegen orgaandonatie

Een reden om ‘Nee’ te zeggen tegen orgaandonatie is bijvoorbeeld de zorg dat nabestaanden geen afscheid kunnen nemen. Soms zijn mensen bang voor snijden in het lichaam, ook na de dood. Of ze vragen zich af of hun lichaam nog wel toonbaar is na de donatieprocedure.

Ook bestaat er soms wantrouwen over de medische wereld en angst dat je nog niet echt dood bent als ze je organen er uit halen. Die ideeën worden wel eens in de media versterkt wanneer de begrippen coma en hersendooddoor elkaar worden gehaald.

Dat het niet bekend is naar wie je organen gaan kan ook een reden zijn om geen orgaandonor te willen zijn.

Sommige mensen vinden dat de mens een ziel heeft die niet zomaar los te zien is van het lichaam bij het overlijden. Ook bij bepaalde religies of geloofsovertuigingen wordt kritisch gedacht over het niet intact zijn van het lichaam na de dood.

Leg je keuze vast

Leg je keuze vast, of het nu een ‘Ja’ of een ‘Nee’ is of als je de keuze liever aan je nabestaanden wilt laten. En bespreek jouw keuze ook met je familie en vrienden.

 

 

 

REACTIES

T.

T.

Super bedankt voor deze nuttige info!

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.