Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Werken of niet? Wat met een bijbaantje.

Beoordeling 0
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • Klas onbekend | 404 woorden
  • 12 december 2014
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Werken of niet? Wat met een bijbaantje.        
"Ik heb genoeg geld!” zegt een student nooit. Het is tegenwoordig populairder om een bijbaantje te hebben. Er zijn nog scholieren en studenten die helemaal niet zeker zijn of het een goed idee is om te gaan werken. Hierbij wil ik een aantal voor- en nadelen bespreken.

Één van de grootste voordelen is natuurlijk geld. Inderdaad, tieners en studenten geven veel te veel uit. Ze gaan naar het werk en daardoor verminderen ze wat ze van hun ouders krijgen. Soms leren ze door een zuurverdiend loon  hoe ze hun uitgaven moeten plannen, wat ze kunnen  kopen en wanneer het nodig is om iets te sparen. Door zelf geld te verdienen word je ook zelfstandiger.    

Een bijbaantje is ook een goede plaats om een eerste werkervaring op te doen. Zo een "oefening” is perfect voor een "echte  baan”. Afhankelijk van waar je  werkt, kan je je kennis in de praktijk gebruiken en, wat misschien belangrijker is,  kan je nog veel meer leren. Werkervaring is nuttig voor de meeste werkgevers, het is een pluspunt in de loopbaan.

Voor veel mensen is een bijbaantje een grote kans om nieuwe vrienden te vinden. Mensen die altijd thuis zitten, zoeken naar een baan om sociaal te zijn. Natuurlijk is een werkplaats niet altijd perfect, maar er zijn nog steeds mensen die alleen daar vrienden hebben.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn er ook nadelen aan het bijbaantje. We mogen toch niet vergeten dat een studentenjob hebben,  minder tijd betekent om te studeren. Sommige studenten weten niet hoe ze hun tijd tussen werk en studies moeten verdelen. Doordat ze minder studeren, krijgen ze slechtere punten.

Ten tweede beginnen na een paar lonen  sommige studenten te denken dat ze school niet meer nodig hebben. De illusie van zelfstandigheid kan jonge mensen veranderen. Dit klopt natuurlijk niet met alle jonge werknemers, maar er zijn zulke voorbeelden.

Er vallen parallellen te trekken tussen meer werken en minder vrienden hebben. De studenten en scholieren moeten hun tijd heel goed verdelen tussen werk en studies en soms is er geen plaats meer voor vriendschap.

Zoals jullie zien, is het probleem complexer dan jullie op het eerste gezicht zouden denken. Voordat iemand zijn bijbaantje zou zoeken, zou hij alle voor- en nadelen goed moeten afwegen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.