Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Betoog 2e fase havo

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 845 woorden
  • 4 juli 2013
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 4.6
26 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Op 6 december 1999 werd een grote demonstratie georganiseerd tegen de Tweede Fase, de formele herziening van de bovenbouw havo en vwo die aan het studiehuis is gerelateerd. Enkele tienduizenden scholieren verschenen op het Haagse Malieveld. De organisatie was in handen van onder meer de scholierenvakbond LAKS en toenmalig JD-voorzitter(Jonge Democraten) Boris van der Ham.

Dit was nog in hetzelfde jaar als dat de tweede fase in de bovenbouw werd ingevoerd. Het probleem was en is nog steeds dat veel mensen het niet een zijn met de huidige tweede fase in de bovenbouw van de havo en het vwo. Het is dus de vraag of de tweede fase in de havo goed is voor de motivatie van de leerlingen.

Het probleem van de huidige tweede fase is dat veel leerlingen het niet goed doen met de zelfstandigheid die ze hebben. Terwijl ze eigenlijk in eerste instantie meer zelfstandig wilden kunnen werken. Nu hebben ze dit voor elkaar en willen de leerlingen van nu juist weer het tegenovergestelde. Voor de tweede fase hadden leerlingen maar een stuk of zes vakken waarvan een paar verplicht en een paar gekozen. Ook vonden ze dat ze teveel klassikale lessen hadden. Toen hebben ze de tweede fase ingevoerd wat er voor moest zorgen dat de leerlingen meer zelfstandig konden werken. Dit werd namelijk ook van de leerlingen verwacht als ze naar een Hbo-opleiding gingen. Ook konden ze profielen kiezen die ervoor zorgden dat ze meer en bij elkaar passende vakken voor een vervolgopleiding kregen. Nu vinden leerlingen in de tweede fase juist dat er door die zelfstandigheid te veel onduidelijkheid ontstaat.

Minder klassikale lessen zorgen voor meer zelfstandige uren. In die uren moet je kunnen leren en je huiswerk kunnen maken. Maar omdat de hele bovenbouw deze uren heeft wordt het in de lokalen veel te druk om te kunnen leren of werken. Waardoor leerlingen deze uren vervelend en nutteloos gaan vinden. Waardoor ze vaker gaan spijbelen en hun huiswerk niet af hebben. Dit merk je wanneer je in een mwt uur zit en ze langskomen om je af te strepen, dan kun je zien dat er meer mensen op de lijst staan dan dat er zijn.

Door de zelfstandigheid in lessen krijgen leerlingen vaak geen of te weinig uitleg. Ze moeten niet per se iets maken of het lukt hen niet. Waardoor ze het niet snappen en onvoldoendes gaan halen. Leraren gaan bijvoorbeeld achter hun computer zitten en zeggen dat je gewoon volgens de werkwijzer moet verder werken.

Bij het zelfstandig werken in de tweede fase horen ook veel presentaties. Wat de meeste leerlingen niet leuk en heel moeilijk vinden. Als je weet dat je niet goed kan presenteren en het toch moet doen is dit niet echt motiverend. Het is ook jammer dat je de vakken waarbij je moet presenteren vaak niet kan laten vallen. Ik hou ook niet van presenteren en dan ga ik er tegen op zien en word ik alleen maar zenuwachtiger, wat de presentatie zelf er niet beter op maakt.

Door de invoering van de tweede fase is de keuze in keuzevakken veel kleiner geworden. Nu kun je in een profiel uit een paar keuzevakken kiezen terwijl je eerst uit veel meer keuzevakken kon kiezen. Nu kun je bij een natuur en gezondheid profiel bijvoorbeeld geen geschiedenis kiezen en moet je als je dit wel wil een ander profiel kiezen waar misschien weer vakken verplicht zijn die jij helemaal niet nodig hebt.

Leerlingen in de tweede fase leren beter samenwerken. Doordat ze meer zelfstandig werken gaan leerlingen als ze iets niet snappen het aan hun klasgenoten vragen en er zijn meer opdrachten waarbij de leerlingen moeten samenwerken. Dit is handig bij een vervolgopleiding maar ook in het gewone leven. Het leert je ook beter op mensen te vertrouwen als ook zij hun werk goed en op tijd doen.

Door de zelfstandige uren die je moet volgen kun je op school al veel huiswerk maken en leren, dit zorgt ervoor dat je minder werk thuis moet doen. Wel moet je zelf bepalen of je dit wel doet. Ook is er dan altijd wel iemand in de buurt die je even kan helpen met iets, hoef je niet meer zo lang naar uitleg van leraren te luisteren en mag je tussen je werk door gewoon wel wat praten. Hierdoor wordt school leuker gemaakt.

Het komt er dus op neer dat in de huidige tweede fase er te veel zelfstandige uren zijn, er vaak te weinig uitleg wordt gegeven, er veel moet worden gepresenteerd en er minder keuze is in vakken. De tweede fase van de havo is dus niet echt motiverend voor de leerlingen. Een oplossing voor dit probleem zou zijn dat ze een soort mix maken van het oude en huidige systeem. Dat er meer klassikale lessen komen maar ook een paar zelfstandige uren. En dat er meer keuzevrijheid komt in vakken, zodat iedereen vakken kan volgen die hij of zij leuk vindt en nodig heeft voor een vervolgopleiding. Zelfstandigheid is belangrijk maar te veel is ook voor niemand goed.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.