Betoog social media

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 924 woorden
  • 4 juli 2013
  • 236 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
236 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Social media, iedereen kent het wel. Het is een zeer bekend algemeen aanvaard fenomeen en de meeste mensen hebben wel een account op Twitter of Facebook, misschien wel Tumblr. Maar wat doet het nou eigenlijk met je, met je sociale leven en met je gezondheid? Het zijn toch maar gewoon sites, waarbij niemand je dwingt om ze te gebruiken? Ik vind dat Facebook en Twitter niet ontaarden.

Social media zijn sites zoals Twitter en Facebook, sites waar je speciale momenten of iets minder speciale momenten deelt. Je kunt er foto’s plaatsen en er op zetten hoe je je voelt, terwijl je ondertussen op de hoogte blijft van wat andere mensen aan het doen zijn. Dan kun je hun berichten ‘liken’ oftewel leuk vinden met een druk op een knop en je kunt op hun statussen of tweets reageren wanneer je maar wilt. Maar dreigt het gebruik van deze fenomenen, van deze sites die wereldwijd gebruikt worden, te ontaarden? Ik vind van niet.

Met social media kun je gemakkelijk informatie vinden over personen of bedrijven en daarbij zijn ze een grote hulp in het dagelijks leven. Ga je solliciteren voor een belangrijke baan en moet het bedrijf iets over je weten? Grote kans dat ze dan even googelen en zo je facebook pagina te voorschijn krijgen om te zien wat er allemaal in jouw leven omgaat. (1) En niet alleen dat, als er iets belangrijks gebeurt in het leven van iemand anders waar jij betrokken bij bent kun je dat ook zo zien, want zulke informatie wordt vaak via social media verstrekt. Het is in principe een soort dagboek waarbij je kan instellen wie het wel en niet mag zien! (2)

 Ook kun je natuurlijk met social media contact houden met vrienden die je niet vaak ziet, die je bijvoorbeeld hebt ontmoet in het buitenland of op vakantie. Of je beste vriend verhuist opeens ver weg, het is dan stukken goedkoper contact te houden via Facebook of Twitter dan te bellen. Niet alleen dat, maar je kan ook nieuwe vrienden maken via social media! Natuurlijk is ‘vriend’ en subjectief begrip en zal niet iedereen mensen die je alleen via het internet kent als vrienden beschouwen. Maar je kunt wel contact houden met wie je maar wil, zolang zij er maar toestemming voor geven om vrienden met je te zijn. (3)

Tegenwoordig vervelen veel mensen zich, alhoewel dit natuurlijk verschillende redenen heeft. Sommige mensen hebben wel veel te doen maar weigeren gewoon iets te doen, en andere hebben gewoon echt niks te doen. (4) Ook hier schieten social media weer te hulp, want terwijl je door je tijdlijn gaat kán je je gewoonweg niet vervelen. Je leest berichten van anderen, soms vermaak je je terwijl het puur leedvermaak is, maar je verveelt je niet. (3)

Social media is ook gewoon om te communiceren en interactie met elkaar te hebben, het zorgt ervoor dat je vrienden niet kwijtraakt en dat je op de hoogte kunt blijven van dingen die je interesseren. Je favoriete band plant een wereldtour? Dikke kans dat het al op hun Facebook of Twitter staat. Sommige van je favoriete idolen reageren er zelfs op als je hun retweet met een leuk berichtje! (1)

Natuurlijk zijn er ook mensen die tegen social media zijn, zo waarschuwen de verslavingsexperts van de Metro voor verslaving. (5) Maar de Amerikaanse professor Paul Zak spreekt dit tegen. Er is wel aangetoond dat social media oxytocine aanmaken, dit is een knuffelhormoon dat ook zorgt voor een band bij een pasgeboren baby en de moeder. Maar dan gaan mensen gelijk denken dat het brein om dit hormoon gaat blijven vragen, terwijl dit helemaal niet waar is. (6)

 Veel bedrijven en mensen die nog geen social media gebruiken, zeggen dat ze dit doen omdat ze er geen tijd voor hebben. Want ze hebben het al zo druk. Maar natuurlijk besparen social media je ook weer tijd, want je kan als bedrijf online klanten benaderen en je kan als gewoon persoon online met je vrienden spreken. Ook hoef je natuurlijk niet op alle social media actief te zijn, want daar heeft natuurlijk niemand tijd voor. Maar als je er één of twee uit kiest is het best te doen. (7)

Nou is het natuurlijk makkelijk een compromis te maken, tegen de verslaving ook wel. Je kunt bijvoorbeeld sites een bepaalde tijd offline zetten zodat mensen wel gedwongen zijn iets anders te gaan doen, zodat ze er niet verslaafd aan kunnen raken. Dat het te veel tijd kost? Daarom zijn Facebook en Twitter constant bezig met updates om het efficienter te maken. Ongewenste reacties op je post zijn ook gemakkelijk te voorkomen door het simpele blokkeren van mensen en privacy valt nog altijd zelf in te stellen. Dus social media zijn helemaal niet zo slecht, ze ontaarden niet.

Bron 1:

Titel: Waarom zou je social media gebruiken?

Auteur: Gijs Scholman

Datum: 4 juli 2011

Url: http://identiteit.biz

Bron 2:

Titel: Welk sociaal network moet je gebruiken en waarom?

Auteur: Erwin van Litsenburg

Datum: 4 mei 2012

Url: http://socialmediasucces.nl

Bron 3:

Titel: Maken social media ons asociaal?

Auteur: Marco Dekkers

Datum: 3 augustus 2011

Url: http://frankwatching.com

Bron 4:

Titel: Je gevoel, verveling

Auteur: Onbekend

Datum: Onbekend

Url: http://www.mindyourownlife.nl

Bron 5:

Titel: Social media-junk op komst

Auteur: Marlies Dinjens

Datum: 25 oktober 2012

Url: http://metronieuws.nl

Bron 6:

Titel: Verslaafd aan social media

Auteur: D. Mons

Datum: 27 juli 2011

Url: http://www.spitsnieuws.nl

Bron 7:

Titel: Social media: de 10 meest gehoorde tegenargumenten

Auteur: Renata Verloop

Datum: 5 augustus 2010

Url: http://frankwatching.com

 

REACTIES

A.

A.

'Ik vind' toepassen in de inleiding? Gelijk je mening loslaten? Wat maakt het dan interessant voor de lezer om verder te lezen?

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.