Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Leenreclames verbieden?

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 534 woorden
  • 10 juni 2013
  • 31 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
31 keer beoordeeld

Het is nog niet zo lang geleden dat de meeste mensen lenen eerder zagen als een kwaad dan een uitkomst. Er werd eerst gespaard, dan uitgegeven. Hierdoor kwamen schulden nauwelijks voor.

Vandaag de dag lijkt het tegenovergestelde. In elk reclameblok komt wel een leenreclame voor, met elke keer weer een lagere rente. Mensen kunnen snel verleid worden, want hoe gemakkelijk is het nou om even te lenen, zodat je niet hoeft te wachten en te sparen voor het nieuwste van het nieuwste. De tweede kamer wil deze reclames zelfs al verbieden, is dat terecht?

De reclames zien er allemaal erg mooi, goed en verzorgd uit. Bij de ene reclame is alles nog beter en goedkoper dan bij de andere. Maar in de meeste gevallen word er informatie verzwegen of zit er een addertje onder het gras, de reclames laten alleen de goeden kanten zien van een lening afsluiten..

De negatieve kanten van een lening afsluiten worden niet aangegeven wat het voor mensen aantrekkelijker maakt om te lenen.

Ze doen bijvoorbeeld voorkomen alsof je alleen de rente moet betalen, maar daar komt natuurlijk nog wel de prijs bij die je leent. Tegen de tijd dat je alles afbetaald hebt ben je weer toe aan vervanging.

Ook al is het nooit hun bedoeling geweest, mensen krijgen hoge schulden, want vaak lijken de rentes laag, maar in praktijk zijn ze hoger dan gedacht. Niet alleen door de rentes worden schulden groot, meestal laten mensen zich niet genoeg informeren en weten niet welke extra kosten er ook nog aan verbonden zijn. Meestal staan dit soort dingen in de kleine lettertjes waar vaak overheen gelezen word. Ook de Tweede Kamer vind dat hier verandering in moet komen. Volgens de PvdA zouden deze reclames verboden moeten worden, of in ieder geval eerlijk, betrouwbaar en geloofwaardig.

Er zijn veel mensen die lenen en het is dan ook erg gemakkelijk om een lening af te sluiten. Door de vele reclames op tv, maar ook op het internet, zijn mensen eerder geneigd dit ook daadwerkelijk te doen. In deze moderne tijd is het vrij normaal om gelijk dingen te kopen die je graag wilt, in plaats van daar eerst voor te sparen. Ook voor mensen met een laag inkomen kan dit een uitkomst bieden, ze kunnen hierdoor gemakkelijk geld lenen en boven hun stand leven, terwijl ze het niet terug kunnen betalen.

Ook met name jongeren zijn erg gevoelig voor lenen, als ze graag iets willen, maar er geen geld voor hebben maakt lenen alles zeer gemakkelijk. Jongen denken vooral op korte termijn. Door een lening kunnen ze snel komen aan dat wat ze willen, zodat ze er plezier van hebben. Maar op lange termijn zit je verbonden aan een lening die je elke maand beetje bij beetje moet af betalen.

Een belangrijke stap voor het terugdringen van schulden en het verkoop van leningen is door reclames op televisie te verbieden. Er is een groot aantal mensen dat tv kijkt en dus een grote doelgroep die op deze manier bereikt worden met zulke reclames. Door het verbieden van leen reclames zullen minder mensen in aanraking komen met het concept lenen en daardoor zullen dus ook minder leningen afgesloten worden, waardoor de schulden verminderen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.