Debat betoog (eerste ronde)

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 547 woorden
  • 28 mei 2013
  • 64 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
64 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Rookverbod in de horeca moet opgeheven worden – voor

Geachte jury, geachte opponenten en geacht publiek. Hierbij heet ik jullie welkom bij dit debat. Er is een probleem in de horeca: het rookverbod, heel veel mensen zijn het er niet mee eens dat dit verbod wordt ingevoerd, het lijdt zelfs indirect tot werkeloosheid in de horeca. Daarom luidt onze stelling als volgt: het rookverbod in de horeca moet worden opgeheven. Wij zijn voor deze stelling en hebben hier een aantal argumenten voor.

Er wordt nu overal in de horeca gerookt, dit zorgt voor grote problemen, zoals mensen die niet roken die astma hebben en die de rook inademen. Wij denken dan ook niet dat er helemaal niks aan gedaan moet worden, maar een verbod op roken in de horeca gaat wel heel ver.

Ten eerste wordt het veel viezer op de straten als er niet meer gerookt mag worden in de horeca, want er mag niet meer gerookt worden binnen, waar een asbak in de buurt is. Dus gaan de mensen buiten roken, er is geen asbak of prullenbak in de buurt, dus gooien de mensen hun gebruikte sigaret op straat. Hier worden de straten natuurlijk niet schoner van.

Ten tweede gaan de mensen, zoals ik al zei in de inleiding, die roken naar een café of restaurant voor de gezelligheid en om te roken. Als het rookverbod wordt ingesteld gaan deze mensen minder snel naar een café om te roken en doen ze dat eerder thuis of op straat. Hierdoor krijgen cafés en discotheken minder klanten. Dit is slecht voor hun omzet en als een café en discotheken zelfs zo veel verlies maken dat ze failliet gaan, dan ontstaat hierdoor meer werkeloosheid. Dit is natuurlijk ook weer slecht voor de economie. Uit de praktijk blijkt dat dit echt zo is, in Ierland hebben al ongeveer 500 pubs hun deuren moeten sluiten omdat er geen klanten meer komen, hierdoor zijn ruim 700.000 mensen hun baan verloren.

Ten derde, als het koud is buiten en in de cafés is het warm en mensen willen even roken dan moeten ze buiten in de kou gaan staan. Jullie kunnen natuurlijk zeggen ja ga dan niet roken, maar je bent toch baas over je eigen lichaam. Je mag zelf weten wat je doet. Er wordt toch ook geen verbod op alcohol drinken in cafés ingesteld en alcohol is ook slecht voor je. Ook zorgt buiten roken weer voor geluidsoverlast.

Ten vierde is een café privé bezit en geen openbaar gebouw. De eigenaar van een café heeft dus zelf het recht om te zeggen of er gerookt mag worden of niet.

Als laatste is er nog het punt dat het personeel in de horeca last zou hebben van de rook, maar als je in de horeca gaat werken, dan weet je dat er gerookt gaat worden. Als je weet dat er gerookt gaat worden dan is het eigen risico. Heel veel horecabazen vinden het zelfs helemaal niet erg dat er gerookt wordt in hun cafés. Het maakt ze niet uit dat ze blootgesteld worden aan de hoeveelheid rook, dit nemen ze zelf voor hun rekening.

Dit lijken me wel genoeg argumenten, dan laat ik nu het woord aan de tegenstanders.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.