Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Verhoging alcoholleeftijd

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 641 woorden
  • 21 april 2013
  • 201 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
201 keer beoordeeld

Jongeren te jong voor alchohol?
Dacht het niet!

Zoals u waarschijnlijk al gehoord heeft, wil onze overheid de alcoholleeftijd van 16 jaar naar 18 jaar verhogen. Het zou het drankgebruik onder jongeren moeten verlagen en zo de volksgezondheid verbeteren. In theorie is dit natuurlijk een briljant plan! Maar het gaat waarschijnlijk niet werken. De verhoging van de alcoholleeftijd zal juist een negatief effect op het alcoholgebruik van jongeren hebben.

Een avondje stappen met vrienden of vriendinnen, iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Vanaf ons zestiende jaar mogen we zelf alcohol kopen. Het was eindelijk mogelijk om in de stad een biertje te bestellen. Natuurlijk hadden we allemaal van onze ouders een preek gehad. Bij iedereen kwam deze preek op hetzelfde neer. “Drink je niet te veel?” Natuurlijk waren er één of twee die toch iets te veel dronken, maar de meesten luisterden toch naar wat hun ouders gezegd hadden. Het bleek dat ondanks de jonge leeftijd, bijna iedereen zijn verantwoordelijkheid nam en er een gezellig avondje van maakte. Jongeren kennen hun verantwoordelijkheid, er is nu een kleine groep, die het voor de meerderheid verpest. In mijn ogen, gaat deze hele discussie alleen maar over verantwoordelijkheid. Jongeren worden niet in staat geacht om goed met alcohol om te kunnen gaan. Natuurlijk is er een kleine groep die dit niet kan, maar de meerderheid kan dit wel. Moeten we die hele groep dan maar gaan bestraffen, omdat er een paar mensen zijn die geen maat weten te houden?

In de discussie rondom de alcoholleeftijd verhoging, komt het begrip “coma-zuipers” steeds meer naar voren. Wanner de alcoholleeftijd naar 18 zou gaan, zouden er minder coma-zuipers zijn. Dit is niet waar! De groep coma-zuipers zou juist vergroten. Op het moment, zit de grootste groep coma-zuipers tussen de 14 en 17. Alcohol zal altijd een fenomeen blijven voor jongeren, dus wanneer ze dit stiekem moeten doen, zullen ze er veel meer moeite mee hebben om maat te houden, dan wanneer ze gewoon legaal een biertje mogen drinken.

De verhoging van de alcoholleeftijd, zal de illegale drankhandel ook stimuleren. Omdat jongeren het zelf niet meer mogen halen, zullen ze het op een andere manier proberen te krijgen. Hier zitten grote gevaren aan. Van wie kopen ze de alcohol? Is het goede alcohol? Waar komt het vandaan? De alcohol in de illegale handel is vaak niet getest en er kan dus van alles inzitten. Volgens mij is dit toch veel gevaarlijker dan wanneer jongeren hun kratje bier gewoon in de supermarkt kunnen gaan halen.

De verhoging van de alcoholleeftijd zal ook een impact hebben op onze economie. Horecagelegenheden zullen hun omzet zien dalen. Jongeren tussen de 16 en 18, bezetten vaak een groot deel van een discotheek of café. Dat gaat natuurlijk gepaard met het uitgeven van geld. Zonder deze inkomstengroep, zal de horeca dalen en zo de Nederlandse economie. Bovendien, zijen er veel feesten speciaal voor jongeren tussen de 16 en 18, waar alleen drank wordt geschonken met een laag alcoholpercentage. Er wordt l voldoende rekening gehouden met het alcoholgebruik van jongeren tussen de 16 en 18. Moeten we ze het nu maar helemaal gaan afnemen?

De verhoging zal ook een zekere spanning voor jongeren opleveren. Het is straks illegaal om voor je 18e drank te nuttigen. Dit maakt het voor jongeren juist uitdagend. Jongeren zijn volop aan het uitzoeken en aan het uitproberen. Wanneer het niet mag, zal het juist uitdagen en stimuleren om het stiekem toch te doen. Jongeren zullen er toch wel aankomen. Vergeet niet, stiekem is altijd gevaarlijker dan onder toezicht.

Concluderend, de beslissing om de alcoholleeftijd van 16 naar 18 te verhogen is geen goed idee. Jongeren hebben voldoende verantwoordelijkheid om met alcohol om te gaan, het zal meer coma-zuipers opleveren, het stimuleert illegale drank handel, het is slecht voor de economie en het maakt het spannender voor jongeren. Is dit nou wel een goed idee?   

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.