Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Bezuinigen op jonge hersenen?

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas havo | 865 woorden
  • 31 oktober 2012
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
20 keer beoordeeld

Bezuinigen op jonge hersenen?
Onlangs was er weer veel commotie rondom de aankondigingen van de bezuinigingen op het hoger onderwijs. De overheid heeft al de lang studeer-boete ingevoerd en gekort op de basisbeurs en het ov-recht. Nu zijn er concrete plannen om de basisbeurs tijdens de master-fase af te schaffen en om nog meer te korten op het ov-recht. Er zijn zelfs plannen om de basisbeurs helemaal af te schaffen. Maar, zijn deze maatregelen en bezuinigingen wel verstandig? Naar mijn mening is het onverantwoord om deze bezuinigingen in te voeren.

Nederland wil een kenniseconomie worden. Kennis is goed, want het zorgt voor veel hoogopgeleid personeel, betere banen en meer innovaties. Voor de kenniseconomie zijn goed opgeleide studenten nodig die een master volgen. Extra vakken, stages, bestuurwerk en tweede studies dragen ook bij aan de kennis economie. Maar, door de bestaande en aangekondigde bezuinigingen wordt de student gedemotiveerd om een master te volgen of de genoemde extra activiteiten of studies te doen. 45% van de studenten geeft aan geen master te willen volgen door de aangekondigde bezuinigingen. De actieve student wordt geraakt, het aantal excellente studenten neemt af. Kortom bezuinigingen werken de kenniseconomie tegen.

Bovendien, door de bezuinigingen neemt de kwaliteit van het onderwijs af. Dat zit zo: de overheid wil dat de studenten zo snel mogelijk klaar zijn met hun studie, want langstudeerders kosten de overheid meer geld. Daarom geeft de overheid de hogescholen geld per student die binnen de gewenste periode afstudeert. Het gevolg hiervan is dat Hogescholen leerlingen laten afstuderen terwijl ze niet het gewenste niveau hebben bereikt. Neem als voorbeeld hogeschool Inholland waar leerlingen een diploma ontvingen terwijl ze niet het juiste niveau voor een hbo-diploma hadden.

Voor studenten met ouders met een gemiddeld tot laag inkomen is een studie nu al vrij duur. Als de bezuinigingen worden doorgevoerd, wordt dit bijna onbetaalbaar. Studenten met ouders die wel voldoende financiële middelen hebben , hebben dan meer mogelijkheden en kansen om verder te studeren, en hebben dan een voordeel tegenover studenten met minder fortuinlijke ouders. De basisbeurs is bedacht om gelijkheid te scheppen zodat ook jongeren met minder rijke ouders kunnen studeren. Het is niet ethisch om die gelijkheid voor jongeren nu weer op te heffen. En zal de kloof tussen arm en rijk hierdoor in de toekomst toenemen; dat kan in Nederland niet de bedoeling zijn.

Daar komt bij, de kortetermijnvisie van het kabinet is schadelijk voor zowel de student als de kenniseconomie. De overheid wil nu met bezuinigingen op korte termijn veel geld besparen. Maar het lijkt mij dat de overheid niet genoeg stilstaat bij de effecten die de bezuinigingen op de lange termijn zullen hebben. Een mogelijke terugval van de economie, door de afname van kennis, kost de overheid op lange termijn meer geld en neemt daarbij ook de levensstandaard af. De overheid moet van een kortetermijnvisie naar een langetermijnvisie gaan.

Echter, Nikie van Thiel –landelijk voorzitter van de jonge democraten- beredeneert dat de bezuinigingen wel ingevoerd kunnen worden, omdat studenten de mogelijkheid hebben om geld te lenen. Ze vindt dat studenten door geld te lenen voor hun studie investeren in zichzelf.

Natuurlijk investeert de student in zichzelf, maar ook vooral in de kenniseconomie. De student betaald later veel belasting: daar worden ook uitkeringen en pensioenen van betaald van mensen die misschien niet hebben gestudeerd en gewerkt. De student levert later dus juist geld op. Ook is het zo, dat al de student zijn studiekosten moet lenen, de schuld wel tot tienduizenden euro’s kan oplopen. Het is in deze tijd van crisis niet verantwoord om jonge mensen de arbeidsmarkt op te laten gaan met zo’n hoge studieschuld.

Kortom, de regering doet er niet goed aan om de bezuinigingen door te voeren. Studenten worden gedemotiveerd om een master te volgen of extra activiteiten te ondernemen, wat juist zo belangrijk is voor de kenniseconomie. De kwaliteit van het onderwijs neemt af door diplomafraude: studenten krijgen een diploma terwijl ze niet op het goede niveau zitten. De gelijkheid die vroeger is gecreëerd door de basisbeurs moet niet opgeheven worden door de bezuinigingen: dan wordt de kloof tussen arm en rijk groter en het is simpelweg niet ethisch. De bezuinigingen zijn gericht op nu geld, maar Nederland heeft juist een lange termijn visie nodig, om latere problemen te voorkomen. Het is wel zo dat studenten in zichzelf investeren door geld te lenen voor hun studie. Maar het is ook een investering in de kenniseconomie: ze leveren later juist geld op voor Nederland. Ook is een grote schuld nog voor je begint met werken niet goed.

Daarom raad ik de regering aan de bezuinigingsplannen zo snel mogelijk in de politieke prullenmand te werpen. 

Bronnen
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3137705/2012/01/25/bezuinigingen-hoger-onderwijs-straffen-ook-de-snelstudeerder.dhtml
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3101153/2012/01/02/Student-moet-af-van-zijn-leenangst.dhtml
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3111472/2012/01/09/De-basisbeurs-zorgt-dat-jongeren-met-arme-ouders-ook-kunnen-studeren.dhtml

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3099497/2011/12/30/De-student-is-de-favoriete-melkkoe-van-het-kabinet.dhtml

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.