Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Studiefinanciering

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas havo | 633 woorden
  • 17 maart 2011
  • 81 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
81 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Zoals jullie wellicht gehoord hebben, zijn er demonstraties geweest op het Malieveld in Den Haag. Hierbij waren ongeveer 15000 demonstranten. Al deze demonstranten zijn tegen de bezuinigingen in het Hoger Onderwijs die de regering wil doorvoeren. Ook al heb ik niet gedemonstreerd, ook ik ben tegen de bezuinigingen.
In mijn betoog zal ik de punten voor en tegen bezuinigingen doornemen, maar daarvoor moet er eerst het een en ander worden uitgelegd over het huidige stelsel.

Misschien weten sommigen niet goed wat de studiefinanciering inhoud, daarom zal ik het even kort uitleggen.

Je ontvangt studiefinanciering als je aan de Universiteit of HBO studeert of als je 18 jaar of ouder bent en MBO doet. De studiefinanciering is uit 3 onderdelen opgebouwd: basisbeurs, aanvullende beurs en lening.
Het bedrag van de basis en aanvullende beurs samen (ook wel de prestatiebeurs genoemd) is afhankelijk van het inkomen van je ouders en of je thuis/uitwonend bent. Wanneer je op kamers woont krijg je namelijk meer per maand, aangezien je hogere kosten hebt. Daarnaast ontvang je ook een OV-studentenkaart (weekend of week abonnement).

Nadat je een diploma hebt gehaald, wordt de prestatiebeurs omgezet in een gift. Mocht je deze niet behalen, dan wordt alles omgezet in een lening (bovenop het andere geleende geld). Dit bedrag wordt je geacht over 15 jaar terug te betalen in maandelijkse termijnen, gebaseerd op je inkomen.

+ Ik vind dat de studiefinanciering niet af moet worden geschaft, omdat er ten eerste veel minder hoogopgeleiden in Nederland zullen komen dan de voorgaande jaren. Dit komt doordat er, als de studiefinanciering zou worden afgeschaft, minder mensen genoeg geld hebben voor een goede studie. Dan zouden alleen de rijken kunnen studeren, waarvan er steeds minder in Nederland zijn.

+ Ten tweede worden studies minder aantrekkelijk voor studenten, aangezien ze nu heel veel zelf moeten betalen. Heel veel studenten hebben het met de studiefinanciering al moeilijk om rond te komen, als de studiefinanciering wordt afgeschaft, dan zouden heel veel studenten het helemaal niet meer redden. En een tweede bachelor of master wordt onmogelijk, omdat het dan veel te duur zou worden.

+ Als de studiefinanciering zou worden afgeschaft, dan zullen meer mensen voor makkelijkere opleidingen kiezen, omdat ze dan meer zekerheid hebben om het te halen. Hierdoor kan een tekort aan bepaalde kennis ontstaan, op sommige gebieden. Dan zouden we mensen uit het buitenland moeten halen, omdat die wel de bevoegdheid en kennis hebben om dat vak uit te oefenen. Nederland wordt dan minder zelfvoorzienend.

+ Nederland wil graag hoogopgeleide studenten, zodat de kenniseconomie kan blijven bestaan, maar als de studiefinanciering wordt afgeschaft, zullen veel minder mensen gaan studeren en zou dit streven nooit gehaald kunnen worden.

- Er zijn ook mensen die vinden dat studenten hun hele studie zelf moeten betalen, dus zonder studiefinanciering, maar lenen. De meeste studenten moeten een bijbaantje hebben, omdat de studie vaak erg prijzig is. Maar als je ook nog moet studeren, heb je helemaal geen tijd meer voor die bijbaantjes. Dan lukt het niet om alles te bekostigen. Door dit probleem zullen veel minder studenten willen doorgaan met studeren.

- Er zijn naast studenten die goed hun best doen, ook studenten die het vertikken om wat aan hun studie te doen. Hierdoor kunnen ze vertraging oplopen, wat de maatschappij geld kost. Voor degenen die op deze manier te lang studeren, moeten passende maatregelen genomen worden en niet maatregelen voor alle studenten, zoals de studiefinanciering afschaffen!


- De overheid moet ergens besparen, een van de opties is het besparen op onderwijs en wel op de studiefinanciering. Dit doen ze om meer geld over te houden voor andere sectoren, zoals gezondheidszorg. De overheid merkt niks van de veranderingen in het onderwijs, maar de studenten en universiteiten wel degelijk!
Het is wel een makkelijke uitweg om op het onderwijs te besparen, maar de makkelijkste uitweg is niet altijd de beste!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.