Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Studiefinanciering.

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas havo | 754 woorden
  • 9 juni 2010
  • 40 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
40 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Betoog Nederlands: tegen afschaffing studiefinanciering


Inleiding:
Studiefinanciering is iets wat bijna elke student krijgt. Voor vele studenten is een studiefinanciering een noodzaak. Als je een jaar of 16/17 bent begin je al aan je toekomst te denken. Je gaat naar open dagen, je leest folders en je zoekt op het internet naar informatie over mogelijke vervolg opleidingen voor jezelf. Dan begin je in 1x ook te denken over hoe dat allemaal betaald moet worden. Als je een beetje geluk hebt, zijn je ouders zo slim geweest om een spaarrekening voor jouw studie te openen bij je geboorte. Maar er zijn ook ouders die geen rekening voor jou hebben geopend, of die niet genoeg geld hebben om ook nog jouw studie naast hun eigen vaste kosten te betalen. ik maak me er wel een beetje zorgen over wanneer ik lees dat de studiefinanciering misschien wordt afgeschaft. Dit was de aanleiding om mijn betoog over het afschaffen van studiefinanciering te gaan doen. Ik ben dus tegen het afschaffen van de studiefinanciering.

De belangrijkste reden waarom de het niet moet worden afgeschaft is dat studeren minder aantrekkelijk wordt voor jongeren. Een HBO opleiding kost al gauw 2000 euro per jaar. Veel studenten komen met een studiefinanciering al moeilijk rond. Als dat zou worden afgeschaft, zullen veel studenten het al helemaal niet meer redden. Een mogelijkheid zou zijn om geld te lenen bij het Informatie Beheer Groep (IB-groep) . Daar kun je een bepaald bedrag lenen, en als je klaar bent met je studie kun je dat in periodes terugbetalen. Over het geleende bedrag komt ook nog rente. Dit blijkt geen goed alternatief te zijn want vorig jaar zijn al 54.000 studenten in aanraking gekomen met de deurwaarder, omdat ze te laat zijn met het terugbetalen van hun studieschuld. Studenten hebben gemiddeld een schuld van 5100 euro. Studeren wordt te duur, studenten kunnen de studie niet betalen.


Ook heeft Nederland een tekort aan hoogopgeleide arbeiders, en wil meer hoog opgeleide buitenlanders naar Nederland halen. Dat blijkt uit het plan dat de overheid heeft (telegraaf) Het gevolg is dan dat er nog minder Nederlandse hoogopgeleide arbeiders zullen zijn, Als we een tekort hebben aan hoogopgeleide arbeiders moet de studiefinanciering dus niet afgeschaft worden

Uit onderzoek blijkt onze achterstand groot als we kijken naar het gemiddeld opleidingsniveau van de Nederlanders. In Nederland heeft 27% van de opgeleide mensen ( tussen 25&34 jaar) een vorm van hoger onderwijs gevolgd (universitair of hoger beroepsonderwijs), zo heeft de( Stichting Nederland Kennisland berekend.) Boven ons vinden we landen als Ierland (bijna 50%), Finland (40%), Zweden (37%), België (36%), Spanje (36%), Frankrijk (34%) en het Verenigd Koninkrijk (30%) Alleen de Grieken (24%), de Duitsers (22%) en de Italianen (12%) zijn lager geschoold. Erger wordt die achterstand nog als we kijken naar het karakter van de gevolgde opleidingen. Op Italië na heeft Nederland het laagste percentage afgestudeerden techniek (iets meer dan 5%). Sinds 1993 daalt het aantal afgestudeerden in de exacte richtingen, terwijl het in veel andere Europese landen juist stijgt. 

ook is het niet verstandig om de Studiefinanciering af te schaffen omdat Nederland er op gericht is een kenniseconomie te worden. Als het wordt afgeschaft kan dit doel niet worden bereikt omdat er dan steeds minder mensen gaan studeren wegens te hoge kosten.

Tegen argument zou kunnen zijn : dat sommige mensen van mening zijn dat studenten hun eigen studie moeten betalen ze zijn inmiddels al volwassen. Maar een studie kost veel tijd en inzet. Om een studie van rond de 2000 euro per jaar te kunnen betalen zouden de meeste studenten een bijbaan met veel uren moeten hebben. Als ze zoveel uren aan hun studie moeten besteden, kunnen ze niet zoveel uren werken. En als ze zoveel uren moeten werken om hun studie te kunnen betalen, kunnen ze niet veel tijd aan hun studie besteden. In beide gevallen is het een nadeel voor de student. Vele middelbare scholieren zullen niet eens aan een studie beginnen als ze in de gaten hebben hoe duur het allemaal gaat worden, en hoe moeilijk het wordt om dit te gaan betalen.

Slot:
Ik ben dus tegen het afschaffen van de studiefinanciering, omdat studeren minder aantrekkelijk wordt voor jongeren terwijl studenten de toekomst zijn. En omdat Nederland al een tekort heeft aan hoogopgeleide arbeiders en door het afschaffen zal dit tekort alleen maar oplopen. Nederland is erop gericht om een kenniseconomie te worden, maar als de studiefinanciering wordt afgeschaft kan dit doel niet worden bereikt doordat mensen niet meer zullen gaan studeren. Studenten kunnen hun eigen studie heel moeilijk bekostigen zonder het risico te lopen dat ze niet genoeg tijd overhouden, naast een bijbaantje, om daadwerkelijk met hun studie bezig te zijn.


REACTIES

B.

B.

Smerig dit hoor. als je dan iets jat, oké, maar ga t niet op de zelfde site zetten als het origineel.

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.