Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

automatische donorregistratie

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • Klas onbekend | 717 woorden
  • 4 maart 2010
  • 105 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
105 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
In heel Nederland moet automatische donorregistratie worden ingevoerd

Jaarlijks sterven er ruim 200 mensen, omdat niet op tijd een orgaan beschikbaar komt. Dit komt omdat veel mensen hun donorformulier niet hebben ingevuld. Wanneer dit niet is ingevuld, komen de nabestaanden voor de keuze te staan. 80% van de nabestaanden denkt dat als het formulier niet ingevuld is, de overledene ook geen donor wou zijn. Zo lopen we dus veel donoren mis. Als automatische donorregistratie wordt ingevoerd, komen nabestaanden niet meer voor zo’n lastige keuze te staan en lopen we ook geen donoren meer mis. Iedereen wordt dan automatisch als donor geregistreerd en wil je dat niet, dan kan je een bezwaarschrift aantekenen. Vandaar dat mijn stelling luid:

In heel Nederland moet automatische donorregistratie worden ingevoerd.


Eerst zal ik 3 argumenten geven waarom het wel ingevoerd moet worden en daarna zal ik er 3 ontkrachten. Uiteindelijk geef ik een conclusie.

De belangrijkste reden is dat er veel mensenlevens gered kunnen worden, want wanneer automatische donorregistratie wordt ingevoerd rekent de nierstichting op ongeveer 60% meer donoren. Minister Hoogervorst van volksgezondheid verwacht dat het aantal transplantaties van 220 naar 245 per jaar zal stijgen. Ook zal de medische wetenschap er veel aan hebben, want dankzij donoren worden er veel nieuwe medicijnen ontwikkeld en zo kunnen er weer meer mensenlevens gered worden.

Ten tweede komen nabestaanden niet meer voor een lastige keuze te staan. Doordat 80% van de nabestaanden denkt dat wanneer het donorformulier niet is ingevuld de overledene geen donor wil zijn, lopen we ongelooflijk veel donoren mis. Ook worden de keuzes vaak wegens emotionele redenen genomen, want de keus moet binnen 10 minuten gemaakt worden. Veel mensen willen in rust afscheid nemen. Hierdoor zullen ze al gauw nee zeggen. Als iedereen automatisch geregistreerd staat, komen nabestaanden niet meer voor deze lastige keuze te staan en worden er ook geen foute beslissingen genomen. Zo zal het aantal donoren zich kunnen verhogen.

Er is nog een derde argument. De illegale orgaanhandel in Pakistan bloeit enorm. Al willen we het niet allemaal geloven, Nederland zal hier ook zeker een rol in spelen. Dit komt omdat de wachtlijsten voor een orgaan rond de 4 jaar is. Dit kan soms veel te lang duren en dus een mensenleven kosten. In België zijn de wachtlijsten amper een jaar, zij hebben dan ook automatische donorregistratie ingevoerd. Wanneer dit in Nederland in wordt gevoerd zullen de wachtlijsten dus flink dalen. Hierdoor zullen Nederlanders ook veel minder snel gebruik maken van illegale orgaanhandel.

Natuurlijk zijn er mensen die geen donor mogen zijn wegens hun geloof. Bijvoorbeeld Christenen, want er mag niet gesneden worden in een lichaam dat door God gemaakt is. Maar eigenlijk spreken ze zichzelf tegen, want 1 van de 10 geboden is naastenliefde. Door donor te zijn, kan je soms een mensenleven reden. Wat is nou een mooier teken van naastenliefde? Willen ze toch geen donor zijn, dan kunnen ze altijd nog een bezwaarschrift tekenen.
Ook zou je denken dat het voor de nabestaanden erg emotioneel kan zijn. Zij denken dat een lichaam helemaal verminkt terug komt wanneer het als donor gebruikt is. Maar dit is echter niet het geval. De botten en organen die eruit worden gehaald, worden vervangen door prothesen. Verder kunnen de kleren de wonden heel goed bedekken. Bovendien kan door donor te zijn het helpen verwerken van een overledene. Dankzij de organen die zijn gedoneerd, kan iemand anders weer verder leven. Zo is de overledene tot het laatst van grote waarde geweest.

Als laatste zou je nog kunnen zeggen dat het veel geld kost. Het zou kunnen oplopen tot enkelen tientallen miljoenen. Maar stel je moet elke week naar het ziekenhuis voor een nierdialyse, dat kost per behandeling 375 euro. In één jaar kost dat dus 19500 euro. Dan zijn de kosten er zo uit.

Mijn conclusie is dat automatische donorregistratie moet worden ingevoerd, omdat we nu veel te veel donoren mislopen. Dit komt omdat mensen vaak het donorformulier vergeten in te leveren. Met automatische donorregistratie kunnen we dit voorkomen!

Jij bent dood, dus geef een ander iets in tijden van nood!


Bronnen:

http://www.volkskrant.nl/den_haag/article194652.ece/Kamer_verwerpt_donorregistratie

http://www.oneworld.nl/index.php?page=_contentfilter&articleId=15138

http://www.refdag.nl/artikel/1204750/Alle+Nederlanders+automatisch+donor.html

http://www.wordorgaandonor.nl/actueel/nieuws/nieuwsdetail.cfm?nieuws_id=139

http://www.2miljoenhandtekeningen.nl/waarom/Wat%20is%20Actieve%20Donorregistatie

http://www.donorregister.nl/over_donorregistratie/

REACTIES

M.

M.

Hallo,
Ik moet voor levensbeschouwing gaan discusieren en dit is de stelling: Elke Nederlander moet verplicht worden om na zijn dood zijn organen af te staan. En ik ben tegen, ik heb nu twee argumenten bedacht en ik moet er 8 dit zijn de twee: 1. Iedereen is de baas over zijn eigen lichaam. 2. Sommige mensen mogen geen donor zijn wegens hun geloof. Bijvoorbeeld Christenen, want er mag niet gesneden worden in een lichaam dat door god gemaakt is. Maar ik weet er geen meer dus kunnen jullie mij misschien helpen?

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.