Nederland moet de missie in Afghanistan niet langer voortzetten

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 874 woorden
  • 23 januari 2010
  • 81 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
81 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Anders is het zo zonde.

Tegenwoordig wordt er alweer veel gediscussieerd over de vraag of Nederland weg moet uit Afghanistan of niet. Het is allemaal begonnen in oktober 2001 toen de VS de oorlog verklaarde aan Afghanistan, omdat ze het terrorisme wilden bestrijden. In november datzelfde jaar nog raakte Nederland hierbij betrokken omdat de VS en het Verenigd Koningrijk om concrete militaire steun vroegen. Het idee hierachter is om de vrede in Afghanistan te herstellen. Maar is dit wel een haalbaar idee? Het antwoord is nee. Tot nu toe is er namelijk nog nauwelijks vooruitgang geboekt. We zitten er nu al bijna 10 jaar, en nog steeds is de rust in voornamelijk Uruzgan nog niet wedergekeerd. De missie in Afghanistan moet voor Nederland nu maar eens afgelopen zijn.

Ten eerste is wat ze beloven natuurlijk een heel mooie gedachte, een oorlog met als einddoel vrede. Maar wat je je moet beseffen is dat dit nogal tegenstrijdig is. Wat er namelijk gaande is, is dat de VS het terrorisme probeert te bestrijden, maar ook het volk onderdrukt, en wij tegelijkertijd het land proberen op te bouwen. Maar dit kan niet! Daarbij komt ook nog kijken dat de Nederlandse militairen vaak voor Amerikaanse militairen worden aangezien, waar de mensen bang voor zijn. En hetgeen wat door Nederland wordt opgebouwd, loopt het risico om gelijk weer afgebroken te worden door de Taliban. Vergelijk het even met een kaartenhuis dat je aan bouwen bent, terwijl iemand hem aan de andere kant aan het afbreken is. Dat schiet ook helemaal niks op!


En ander doel waar we aan werken is dat het land straks democratisch is. En ook dit is natuurlijk helemaal niet slecht, maar de manier waarop dat op dit moment gebeurt wel. Zo zegt ook filosoof Rob Wijnberg in zijn blog waarin hij wekelijks een dilemma behandeld naar aanleiding van een actueel onderwerp. Uit de geschiedenis blijkt namelijk dat een democratie alleen blijft bestaan als die vanaf het volk komt, niet als hij wordt opgelegd. Wijnberg: “Zouden de Verenigde Staten erin slagen van heel Afghanistan een functionerende democratie te maken, dan is bovendien de kans nog steeds aanzienlijk dat het land binnen afzienbare tijd in een zelfgekozen islamitische theocratie vervalt. (…) De filosofische aanname die het Westen namelijk hanteert is dat democratisering van bovenaf kan worden geïnitieerd: het dictatoriale regime wordt met een leger verdreven, er worden verkiezingen uitgeschreven – en vervolgens hoopt men dat de democratie van onderaf, door de bevolking, wordt omarmd. Deze topdownstrategie blijkt in de praktijk niet te werken.” Ook was er laatst nog in het nieuws dat toen er een paar maanden geleden al verkiezingen werden gehouden, er gesjoemeld is met de uitslagen, waardoor dezelfde president bleef. Dus het tweede doel wat we aan deze missie hebben gesteld, namelijk een democratie van het land maken, is ook al niet haalbaar.

In principe zou het nog niet eens zo heel erg zijn geweest, dat we niet zoveel vooruitgang boekten, al was het niet om het volgende: Uruzgan, is de duurste missie ooit. Er is al meer dan een half miljard aan uitgegeven, over een periode van 2 jaar. Als dit niet zo was geweest hadden we er best nog een poosje kunnen blijven zitten. Maar klinken de woorden “economische crisis” en “recessie” iedereen niet bekend in de oren tegenwoordig? Het idee wordt gegeven dat we zuinig moeten zijn, en alle beetjes geld kunnen gebruiken. Maar ondertussen gaat er wel even 300 miljoen euro per jaar naar een oproer in een ver land. En dat niet alleen, Defensie heeft zelfs moeten bezuinigen, en 12 duizend banen moeten schrappen. En dan te bedenken dat we er in eerste instantie helemaal niets mee te maken hadden. We zijn er alleen maar bij betrokken geraakt omdat er zonder al te veel nadenken ja is gezegd toen ons om steun werd gevraagd. Dit moet ook wel kunnen, maar tot op een zekere hoogte. Het moet niet ten kosten gaan van onze eigen economie.
Maar blijkbaar is dat hoe we het doen in Nederland. Om maar een voorbeeld te geven op kleinere schaal: de Noord/Zuidlijn in Amsterdam. Daar zijn ten eerste de kosten ook veel hoger geworden dan gedacht. En ten tweede zeggen alle mensen die er verstand van hebben dat het niet gaat lukken, maar we blijven er wel in investeren. “Omdat het anders zonde is”. Maar dat is toch geen reden!

En ja, oké, je zou misschien kunnen denken dat het allemaal voor niks is geweest, als we nu weggaan. Maar het punt is, wanneer we weg gaan, en al is dat nu of over een paar jaar, de kans is heel erg groot dat de Taliban toch terugkeert. Dat is alleen maar tegen te houden door het volk het geloof in zichzelf terug te geven. Op die manier zullen ze zelf in opstand komen tegen de Taliban. We kunnen dus veel beter op een heel andere manier helpen. Een manier waar eerst goed over nagedacht is.

Kortom, Nederland moet zo snel mogelijk weg uit Afghanistan. Op de manier hoe het nu gaat verspillen we alleen maar geld, tijd en moeite, waarna het allemaal voor niks blijkt te zijn. De gestelde doelen zijn gewoon niet haalbaar. Verzin desnoods een beter plan, maar laat onze jongens daar niet zitten tot die er is.

REACTIES

J.

J.

Sterk betoog

10 jaar geleden

O.

O.

ik zit in groep 7 super makkelijk

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.