Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Legalisatie prostitutie

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 1093 woorden
  • 5 september 2009
  • 72 keer beoordeeld
Cijfer 7
72 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Prostitutie in Nederland moet worden afgeschaft!

Prostitutie is het oudste ‘beroep’ ter wereld. Er zijn allerlei vormen van prostitutie, zoals raamprostitutie, escort, seksclubs en privéontvangst. Naar schatting zijn er in Nederland 20.000 tot 30.000 fulltime prostituees, waarvan ongeveer de helft afkomstig is uit het buitenland.(1) In 2000 werd in Nederland het bordeelverbod afgeschaft. Dat betekent dat sindsdien de organisatie van vrijwillige prostitutie niet meer strafbaar is. Nu is alleen betaalde seks met minderjarigen strafbaar. Maar als het aan de Amsterdamse raadsleden ligt wordt seks met illegale, gesmokkelde of zwaar verslaafde vrouwen bestraft.(2) Ook komen er veel meisjes door loverboys in de wereld van de prostitutie terecht. Loverboys zijn jongens, allochtoon of autochtoon, die de aandacht van meisjes proberen te trekken door hen complimentjes te geven, aardig tegen hen te doen, met hen te verwennen met uitjes en soms ook door mooie en leuke cadeautjes te geven. Wanneer een meisje verliefd is geworden op een loverboy probeert hij haar met verschillende redenen (bijvoorbeeld om samen ergens een zaak te beginnen) zo ver te krijgen dat ze voor hem gaat werken in de prostitutie. De meisjes worden gestimuleerd of gedwongen en belanden in de prostitutie. Door chantage durven de meeste prostituees geen aangifte te doen en wanneer je eenmaal in het circuit zit is het bijna onmogelijk om hier ooit uit te komen.
Daarom vind ik dat prostitutie verboden moet worden!


Ten eerste vind ik dat de prostitutie afgeschaft zal moeten worden omdat er te veel prostituees slachtoffer zijn van mensenhandel en slavernij. En dus NIET vrijwillig werkzaam zijn in de prostitutie. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat dat zo’n 70 tot 80 procent van de raamprostituees slachtoffer is van mensenhandel. Ze worden bedreigd, gedwongen klanten te ontvangen en moeten een flink deel van hun inkomsten afstaan aan een pooier.(3)

Mijn tweede argument waarom prostitutie verboden moet worden is omdat
de meeste buitenlandse vrouwen wel weten wat voor soort werk zij hier moeten komen doen. Maar over de werkomstandigheden wordt hen van te voren niets verteld of hier wordt over gelogen. Hun paspoort, als ze dat al hebben, wordt afgenomen. Ze moeten duizenden euro’s betalen aan de mensenhandelaren die hen het land in hebben gesmokkeld. Vaak hebben ze angst dat hun familie in het vaderland over het werk te weten komt. Zelf doen ze natuurlijk geen aangifte bij de politie, omdat ze bang zijn het land uitgezet te worden. Zo zegt ook het NRC: “Achter het gordijn gaat een droeve wereld schuil(4) zoals vrouwenhandel, gedwongen prostitutie, minderjarige meisjes, beroerde werkomstandigheden. En niet alleen achter de ramen of in de clubs. Ook in de 06-circuits en de huiskamerprostitutie werken veel buitenlandse vrouwen. Volgens schattingen komt tweederde van de prostituees uit het buitenland. Meer dan de helft komt van buiten Europa. Velen zijn illegaal. Ze werken in het grijze circuit of met een vals paspoort, waardoor wanneer hun paspoort in handen is van de pooier of mensenhandelaar ze geen kans hebben om te ‘’ ontsnappen’’ omdat ze geen verblijfsvergunning hebben.
Ten derde vind ik dat prostitutie moet worden afgeschaft omdat het slecht is voor de gezondheid van prostituees omdat ze met verschillende mannen in dit geval ‘klanten’ seks hebben en hierdoor de kans op een SOA groot is en de verspreiding van hier ook. Eén op de drie prostituees krijgt wel eens te maken met een condoom dat knapt. Dat bleek uit een in 2003 en 2004 door het RIVM uitgevoerd onderzoek onder vrouwen die werkten in de raamprostitutie en op de tippelzone in Amsterdam.(5) Daarbij komt dan ook nog eens dat er veel prositituees ongewenst zwanger raken.(6)

Voorstanders van het legaliseren van de prostitutie in Nederland vinden dat
wanneer je prostitutie verbied je velen mensen van hun ‘baan’ beroofd. Dit zorgt voor stijging van de werkloosheid en dat is wel het laatste wat we kunnen gebruiken tijdens deze economische crisis.

Ook is het zo dat het probleem zich ook uitbreid als prostitutie verboden wordt. Alle prostitutie is dan illegaal en de werkomstandigheden zullen alleen maar meer verslechteren omdat er geen controle meer is.Ook zal door de legalisering van prostitutie minder gedwongen mensen aan het werk gezet worden. De SP is ook tegen een verbod op de prostitutie: “Door de legalisering van prostitutie is het aantal minderjarige, illegale, of gedwongen tewerkgestelde vrouwen dat in clubs en achter de ramen wordt aangetroffen, gedaald.”(7)

Toch is het zo dat wanneer de regering goed en streng zou controleren bij een verbod zal het aantal prostituees afnemen dus ook het aantal gedwongen prostituees. Als de regering te werk zou gaan met zware straffen zal ook het aantal prostituees afnemen. Er is dus nauwelijks sprake van beheersing en regulering. Het lijkt wel of juist door opheffing van het bordeelverbod de politie nog machtelozer komt te staan tegenover pooiers die om de prostituees in de legale bedrijven heen hangen. Zij heeft te weinig bevoegdheden en middelen om aangiften van mishandeling op te nemen en om in te grijpen. Uit angst voor represailles durven prostituees nog altijd niet naar de politie te stappen.(8)
Kortom de overheid heeft als een van haar taken de publieke zedelijkheid te beschermen, en zou dus juist de prostitutie moeten verbieden. Het is een slecht visitekaartje voor het buitenland en het is een schande dat er zo’n groot percentage die werkzaam is in de prostitutie geen zelfrespect toont. Er is slechts een hele kleine groep prostituees dat niet illegaal gedwongen aan het werk is gezet. De rest werkt onder vreselijke omstandigheden en druk

De vrouwen durven zelf niets te zeggen waardoor mensenhandelaren samen met seksexploitanten op deze manier een moderne slavernij creëren.(9) Met zelfs minderjarige slachtoffers. En wanneer je eenmaal in deze ‘wereld’ bent beland is het vrijwel onmogelijk hier ooit uit te geraken.
De prostitutie moet verboden worden!

Aantal woorden: 947

Bronvermelding
1. http://nl.wikipedia.org/wiki/Prostitutie#cite_ref-0 ,Masquerade Books, New York, 1994,
2. http://www.digidak.nl/php/nieuws_pros.php?id=55 NRC handelsblad, 9 mei 2005
3.http://www.volkskrant.nl/binnenland/article422849.ece/Feiten_prostitutie_schokken_de_politiek,7 mei 2007
4. http://www.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Prostitutie/migrant.html , NRC handelsblad (Web@ NRC),OKTOBER 1999
5. http://www.soaaidsmagazine.nl/artikel_preventie/535 ,Meer aandacht voor ‘klappers ’ in de prostitutie MG van Veen Amsterdam , mei 2007
6.
http://www.denhaag.pvda.nl/nieuwsbericht/1813, Gezondheidsrisicos prostitutie, Den Haag , 1 februari 2008
7.http://www.sp.nl/standpunten/cd_114/standpunt_over_prostitutie.html,standpunt SP over prostitutie, geen plaats of datum bekend
8. http://www.trouw.nl/opinie/letter-en-geest/article1389760.ece , Hoerenlopen is niet normaal Karina Schaapman, Trouw, geen plaats bekend, 20 oktober 2006
9.http://www.hetvrijevolk.com/index.php?pagina=2274&titel=Het_hoerenkind_van_Job_Cohen, Het hoerenkind van Job Cohen, Muriel Muyers, 30 december 2006

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.